Ben je in United States?
Bezoek onze website www.croisieuroperivercruises.com.
contact
brochure

Excursies op de Elbe

Dag bezoek aan Praag

Na uw ontbijt vertrekt u per bus met een gids naar Hradcany, de wijk van het kasteel van Praag.  Als symbool van het roemrijke verleden van de Tsjechische bevolking vormt de voormalige koninklijke zetel, het koninklijke kasteel van Praag, het hart van het politieke leven van het land, aangezien hier de president van Tsjechië woont. Gelegen op een heuvel met uitzicht op de oude stad van Praag en Malá Strana rijst dit monumentale complex op uit een kroon van tuinen en daken en ontvouwt zijn lange horizontale gevel vanwaar de torens van de kathedraal en het Sint-Georgiusklooster zich verheffen. Hier kunt u prachtige kerken bewonderen (Sint-Vituskathedraal, Strahovklooster), prachtige paleizen (Cernin, Belvedère), toonaangevende musea (schildergalerij van het kasteel). U wandelt door historische straten (Nieuwe Wereld, Gouden Straatje) en in uitgestrekte tuinen (Zuidtuinen en Koninklijke tuinen).

Lunch in een restaurant in de stad.

U gaat per bus naar de wijk Mala Strana, die onder aan de Hradcanyheuvel gelegen is. Daarna verloopt het bezoek te voet. Mala Strana is een maaswerk van straatjes, paleizen en pleinen. Het is een zeer aangename en levendige wijk, met veel charme en begiftigd met een grote historische rijkdom. De rode daken van Mala Strana worden gedomineerd door de koepel van de Sint-Nicolaaskerk. Vervolgens steekt u de beroemde Karelsbrug over, het emblematische monument van Praag. De brug werd in steen gebouwd, zijn voorgangers waren van hout, vanaf 1357 in opdracht van keizer Karel IV, en voltooid in 1402. De 520 meter lange Karelsbrug wordt omzoomd door barokke standbeelden. De beroemdste zijn die van de Tsjechische heilige Johannes Nepomucenus, een Pieta, de heilige Wenceslas (patroon van de Tsjechische natie) en een kruisbeeld. U bereikt de oude stad van Praag, Staro Mesto, waar het hart van Praag klopt. De meer dan duizend jaar oude wijk is een van de belangrijkste plaatsen in de geschiedenis van Bohemen. Hij ligt genesteld in een bocht van de Vlatva en is geconcentreerd rond het prachtige plein van de oude stad, omzoomd met een harmonieus geheel van huizen in diverse stijlen. Het is een doolhof van geplaveide straatjes, vooral met de Joodse wijk. Het historische hart van de stad, met zijn paleizen, kerken, huizen van notabelen. U kunt ook de Sint-Nicolaaskerk, meesterwerk van de barok, de astronomische klok van het stadhuis en de torenspitsen van de gotische Onze-Lieve-Vrouw-van-Tynkerk bewonderen.

Einde van het bezoek en terugkeer naar het hotel.

OPMERKINGEN

 • De lunch is inbegrepen (exclusief drank).
 • Goede wandelschoenen voorzien: geplaveide straten en het bezoek verloopt hoofdzakelijk te voet.
 • De uren en bezoekvolgorde zijn onder voorbehoud en kunnen gewijzigd worden.
Bibliotheek van het Strahov-klooster en het heiligdom Loreta

We gaan naar het Strahov-klooster. Met haar collectie van ruim 200.000 werken is de bibliotheek van het Strahov-klooster een van de meest waardevolle en best bewaarde bibliotheken van Europa. De theologiezaal, het oudste deel van de huidige bibliotheek, is ontworpen in barokstijl en dateert uit de periode 1671-1674. De filosofiezaal is de belangrijkste zaal, met een gewelf in neoklassieke stijl. De zaal werd in 1794 gebouwd en reikt tot boven de tweede verdieping van het gebouw. De plafonds van de zalen zijn beschilderd met fresco's van Siardo Nosecký en Anton Maulbertsch. We gaan naar het heiligdom Loreta. Het heiligdom bevindt zich in de wijk Hradcany en bestaat uit een kerk en kapucijnenklooster. Het op Italiaanse bouwwerken geïnspireerde gebouw dateert uit 1626.zalen We raden u zeker aan om naar de beiaard te luisteren, waarop een door Dvorak gecomponeerde melodie wordt gespeeld. Tot slot kunt u de schatten van Loreta gaan bewonderen: een verzameling religieuze voorwerpen uit de 14e tot 18e eeuw. Het pronkstuk van de collectie is de beroemde monstrans met 6222 diamanten erop.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Kerstmarkt van Praag en kennismaking met lokale smaken

Vertrek te voet naar het historische centrum van Praag. Van begin december tot begin januari worden er op verschillende pleinen in Praag kerstmarkten gehouden. U bezoekt de grootste en mooiste kerstmarkt, namelijk die op het plein in de oude stad. Naast een reusachtige kerstboom vindt u hier een kerststal en houten marktkramen. Op de kerstmarkt ziet u ook het bekendste astronomische uurwerk ter wereld: het middeleeuwse astronomische uurwerk van Praag, dat elk uur een parade van de twaalf apostelen laat zien. Het uurwerk werd in 1410 gemaakt door klokkenmaker Hanus en in de 16e eeuw verbeterd door Jan Taborsky. Volgens de legende maakten de raadsleden Hanus blind, zodat hij het uurwerk niet nog eens kon maken. Er wacht u een degustatie van lokale smaken, waarbij u de kans krijgt om 'trdelník' en glühwein te proeven.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Paleis Lobkowicz

Vertrek per bus naar de citadel van de Praagse burcht. Paleis Lobkowicz werd in de 16e eeuw gebouwd in renaissancestijl. Na een brand in 1541 werd het paleis gerestaureerd en kreeg het een soberdere barokstijl. In het privégedeelte van het paleis vindt u de grootste en oudste persoonlijke kunstcollectie van Europa. U passeert de majestueuze zalen van het paleis en maakt kennis met schitterende kunstwerken. De tentoonstelling omvat 22 galerijen en geeft aan de hand van persoonlijke voorwerpen en kunstwerken een beeld van het tragische lot dat de familie Lobkowicz werd toebedeeld. De collectie bestaat onder andere uit manuscripten van Beethoven en Mozart en meesterwerken van kunstenaars als Canaletto, Velázquez en Pieter Breugel de Oude.

OPMERKINGEN

 • Bezoek te voet, voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Semperoper Dresden

Rondleiding In de beroemde Semperoper Dresden. Een van de bekendste opera's van de wereld. Dit prachtige barokke gebouw is het symbool van de stad. Het staat wereldwijd bekend als de Semperoper, naar de naam van de architect die verantwoordelijk was voor de heropbouwwerken in de 19e eeuw. "In Dresden is de opera een noodzaak, het is een essentieel onderdeel van de stad" had dirigent Franz Konwitschny verklaard. Met bezoekcijfers die gemiddeld 95% van de totale capaciteit benaderen, is de opera van Dresden ongetwijfeld de meest dynamische van Duitsland.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Dresden

Geleid bezoek te voet aan het historische stadscentrum van Dresden. Wandeling door de oude stad, langs het theaterplein, de Semperopera, de binnenplaats van de "Dresdner Zwinger”, u ziet ook het residentieslol, de katholieke kerk van de Heilige Drievuldigheid, de Georgentor (Georgepoort), langs het beroemde Bruehlterras, ... Terugkeer naar de boot. 

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid Bezoek aan Praag Oude stad

Praag, in het Tsjechisch Praha is de hoofdstad en de grootste stad van de Tsjechische republiek. Het is meteen één van de veertien regio's van de Tsjechische republiek en de hoofdstad van de administratieve regio van Midden-Bohemen en de historische regio van Bohemen. De stad wordt doorkruist door de Vltava (Moldau in het Duits).
Praag is gelegen in het hart van midden-Europa. Dit was vroeger de hoofdstad van het Koninkrijk van Bohemen, van het heilige Romeins-Germaanse rijk en van Tsjecho-Slowakije. De stad met de duizend torens en de duizend klokken (nog steeds een architecturaal kenmerk van de stad) is op wonderlijke wijze ontsnapt aan de vernielingen van de Tweede Wereldoorlog en zorgt voor een architectuur met een combinatie van de preromaanse stijl de , romaanse, gotische , barokke, rococo, Art nouveau en kubistische stijl. In 1968 hebben de Praagse Lente en de vernietiging van het « Socialisme met een menselijk gelaat » door de troepen van de USSR en het Warschaupact gezorgd voor een ingrijpende invloed op de inwoners van Praag en de cultuur van de jaren 1960-1980. Sinds 1992 staat het historische centrum op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO.
Geleid bezoek aan de oude stad te voet: het plein met zijn prachtige huizen met boogramen, is vandaag de dag de meest bezochte plaats in Praag. U zult onder andere zien : het standbeeld voor hervormer Jan Hus die in 1415 werd verbrand, het Stadhuis met zijn beroemde Astronomische klok die elk uur de 12 apostelen toont, de kerk van Onze Lieve Vrouw van Tyn, de Ungelt-galerij, de markten. U ziet er ook het gemeentehuis, het mooiste pareltje van de Art Nouveau in de stad en tenslotte de Poedertoren, een gotisch monument van 75 meter, dat gebruikt werd om de route van Kutna Hora te bewaken.
Terug aan boord na het bezoek.

OPMERKINGEN

 • Bezoek te voet, voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Litomerice

Vertrek aan het schip voor het geleid bezoek aan Litomerice. De koningsstad Litomerice, gelegen aan de samenvloeiing van de Elbe en de Ohre, is één van de mooiste steden van de Tsjechische republiek. Het uitgestrekte historische centrum telt tientallen straatjes en een groot plein. De kleurrijke huizen in gotische, barokke en renaissancestijl in het centrum van de stad, omgeving door gotische vestingen die goed bewaard zijn geblven, zullen u zeker aanspreken. De charme van Litomerice veroverde ook het hart van Karel Hynek Mácha, de beroemdste Tsjechische romantische dichter. De vermaarde wijn Velké Zernoseky zal zeker uw wandeling in de stad opvrolijken.
Laat u betoveren op het grote plein van Litomerice door de bijzondere architectuur van de huizen. Het stadhuis in Saksische renaissancestijl, het huis Kalich dat ook Pod Bání wordt genoemd waarvan het dak is uitgerust met een observatieterras waar de rijke burgers afspraken voor een glas wijn, en het renaissancehuis Cerný orel getuigen dan weer van hun herkomst en bevatten kostbare graffiti. De woningen maar ook de talloze interessante kerken zoals de gotische kerk van Allerheiligen met zijn renaissancedak, de kerk van de Annunciatie die het meesterwerk vormt van de Italiaanse architect Octaviano Broggio evenals de barokke kathedraal voor de heilige Etienne, gebouwd door de Praagse architect Deminico Orsi. Degustatie* van bier. Verder met de autocar en terug aan boord.

OPMERKINGEN

 • Bezoek te voet, voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid, te verbruiken met mate.
Geleid bezoek aan Dresden

Geleid bezoek aan het "Firenze van de Elbe". Dankzij het uitzonderlijke architecturale en artistieke patrimonium en de ligging in het hart van Saksen, aan de oevers van de Elbe en vlakbij Saksisch Zwitserland is Dresden één van de belangrijkste toeristische centra van Duitsland geworden. Het bezoek begint met een rondrit, u geniet van een prachtig uitzicht langs de bruggen over de Elbe, u bewondert de uitgestrekte groene gebieden zoals het Grote Park met het paleis in het midden of de overs en kusten van de Elbe die de bezoekers telkens weer in vervoering brengen, evenals de prestigieuze kastelen en villa's aan de oevers van de Elbe: het Schouwburgplein, de Oude markt met de Heilige-Kruiskerk, het Hygiënemuseum (buitenk.) en het voetbalstadium, de VW-fabriek, de nieuwe barokke stad met de Königstraße, het Japanse paleis en de Gouden ridder.
Dit bezoek wordt aangevuld met het bezoek aan de oude stad tijdens een wandeling waarbij we voorbij de Zwinger komen, de opera, de kathedraal (de hofkerk), het Koninklijk Paleis, het Paleis Taschenberg, het terras van Brühl met zicht op de Nieuwe stad en de Nieuwe markt met de Frauenkirche (de Onze-Lieve-Vrouwkerk).
Na het bezoek vrije tijd en terug aan boord.

OPMERKINGEN

 • Bezoek te voet, voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Praag Kasteelbuurt

Vertrek voor het geleid bezoek aan de Buurt Hradcany, de buurt van het kasteel van Praag. Het is gelegen op de linker oever van de Vltava en kijkt uit op de stad via de complexe structuur van het keizerlijk kasteel van de Habsburgers en die van de koningen van Bohemen evenals de klokkentoren van de kathedraal voor St Guy. Deze buurt telt talloze herenhuizen,kloosters en woningen uit de renaissance, parken en tuinen.
Het kasteel van Praag is het fort waarde Tsjechische koningen, de keizers van het Germaans-Romeinse rijk, de presidenten van Tsjechoslovakije en daarna van de Tsjechische Republiek zetelen of zetelden. De kroonjuwelen van Bohemen worden er bewaard. Vanop de heuvel van Hradcany en hoog boven de Oude stad van Praag en Malá Strana doemt dit monumentale complex op uit een kroon van tuinen en daken met zijn lange horizontale gevel. De torens van de kathedraal van St Guy en de basiliek van St Georges zijn duidelijk zichtbaar. Geleid bezoek; U ontdekt ook de kathedraal van St Guy met zijn prachtige kapel voor de heilige Wenceslas waar de patroonheilige van Bohemen werd begraven, het oude Koninklijke Paleis met de Ladislav-zaal, de basiliek voor St Georges, het gouden straatje met zijn veelkleurige huizen waar Franz Kafka woonde ...
Terug aan boord op het einde van het bezoek.

OPMERKINGEN

 • Bezoek te voet, voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Panoramische rondrit in Berlijn

Panoramische rondrit per touringcar in Berlijn. U ontdekt de belangrijkste wijken van Berlijn: de wijk Charlottenburg, de regeringswijk, de ambassadewijk. Vervolgens rijdt u door het oostelijk deel van de stad, waar u (aan de buitenkant), de Pariser Platz (het Parijse plein), de Franse ambassade en de kunstacademie, de Unter den Linden, de Brandenburger Tor (Brandenburgse poort), de bibliotheek, de Humboldt-universiteit, de opera, het Zeughaus en de kathedraal van Berlijn zult zien. Daarna volgen het Museuminsel (Museumeiland), de Alexanderplatz (Alexanderplein), het Nikolaiviertel (Nikolaiwijk) (de bakermat van Berlijn), de Kastellplatz (Kasteelplein), het ministerie van buitenlandse zaken, de Gendarmenmarkt, de Duitse kathedraal en het Konzerthaus (Concerthuis). Voortzetting van de panoramische rondrit in de wijk Checkpoint Charlie - de wijk van de muur, de Potsdamer Platz (Potsdamplein) met zijn spectaculaire moderne architectuur, zoals het Debisgebouw of het Sony Center. Ten slotte bezoekt u één van de vele kerstmarkten in de stad voordat we terugkeren naar de boot.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Meißen (Kerstmis Cruise)

Stadsrondrit "Meißen - de wieg van Saksen". De stad, die beroemd geworden is door haar porselein, ontwikkelde zich op de oever van de Elbe aan de voet van een fort, dat werd opgericht door Hendrik I tijdens zijn expansie op Slavisch grondgebied. Ze werd een bisdom in 968. U ontdekt er de oude wijk die veel charme heeft behouden met zijn grote plein omringd door renaissancehuizen en twee gebouwen in laat-gotische stijl van het eind van de 15e eeuw: het stadhuis "Rathaus" en de Onze-Lieve-Vrouwekerk "Frauenkirche" (buitenkant). In de verte ziet u ook de Albrechtsburg. Vervolgens brengt u een bezoek aan de kerstmarkt van Meißen, prachtig gelegen in het hart van het historisch centrum. In de chalets worden niet alleen het beroemde porselein van Meißen maar ook kaarsen, kerstversiering, houtsnijwerk en de lokale traditionele keuken uitgestald. Het oude stadhuis wordt voor de gelegenheid veranderd in een enorme adventskalender. Terugkeer naar de boot. 

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Maagdenburg

U begint het bezoek met de kathedraal van Maagdenburg, met het graf van keizer Otto de Grote. De stad, gelegen op de "Romaanse weg" van de deelstaat Saksen-Anhalt, gaat ook prat op enkele andere religieuze gebouwen: het Onze-Lieve-Vrouweklooster; de Sint-Pieterskerk, de Sint-Janskerk, de Magdalenakapel... Vervolgens maakt u een panoramische rondrit in de stad en ziet u de belangrijkste monumenten, waaronder de citadel. U ontdekt deze stad van de voormalige DDR, herbouwd in een "Sovjet-stijl" met grijze en vierkante gebouwen, maar verfraaid met lijstwerk en reliëfs. U gaat naar het marktplein, waar u de Ruiter van Maagdenburg kunt bewonderen, een verguld ruiterstandbeeld dat Otto I voorstelt, evenals het stadhuis met zijn bronzen portaal. Het bezoek eindigt met vrije tijd.
Tijdens de kerstcruise, zult u de kerstmarkt van Maagdenburg ontdekken. Voordat we terugkeren naar het schip.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Kasteel Cecilienhof

Het kasteel Cecilienhof werd gebouwd in tudorstijl door Paul Schultze-Naumburg tussen 1914 en 1917. Het gebouw van bakstenen en vakwerk lijkt op een groot Engels landhuis. De prinses-erfgename Cécile leefde er tot in februari 1945. Het is ook in dit kasteel dat de conferentie van Potsdam tussen Stalin, Harry S. Truman en Churchill werd gehouden in 1945. Het kasteel is nu een museum en een hotel. In 2007 onthaalde het de G8 van de ministers van buitenlandse zaken.
U brengt ene bezoek aan het privékabinet van de prinses-erfgenaam, het neoklassieke witte salon, de conferentiezaal, de zalen van de Amerikaanse, Britse en Russische delegatie. Terugkeer naar de boot per touringcar

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Wittenberg (Kerst en Nieuwjaar Cruises)

Vertrek per touringcar naar de historische oude stad. Geieid bezoek aan het historische stadscentrum van Wittenberg. U bezoekt het huis van Luther. U ziet het Melanchtonhuis (buitenkant), waar Melanchton, die discipel van Luther, leefde en stierf. De gotische Mariakerk waar Luther preekte. Het huis van de schilder Cranach, bekend om zijn portretten die nu in de grootste musea te bezichtigen zijn. Daarna bezoek aan de slotkerk. De 95 stellingen van Luther staan op de deuren. Bovendien bevat de kerk het graf van Luther en het graf van Melanchthon. Even vrije tijd voordat we terugkeren naar het schip.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Hamburg

Vertrek met de autocar voor de optionele rondleiding door Hamburg. Een van de mooiste steden van Duitsland, de Hanzestad, heeft door de eeuwen heen een rijk erfgoed bewaard. We beginnen onze tour met een panoramische tour door Hamburg. U ziet de belangrijkste plaatsen van de stad, zoals het stadscentrum met de Mönckerberstrasse, Alster, het marktplein van het stadhuis, de beurs of de kerk van St Michael. Vervolg te voet door het historische hart, de oudste wijk van Hamburg. U ziet de Alster, het prachtige stadhuis, het Chilehaus, de straat "Deichstrasse"....... Vrije tijd. Terugkeer aan boord per autocar.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Bezoek aan Saksisch Zwitserland: Elbsandsteingebirge

Vertrek met de autocar voor de excursie naar het Elbsandsteingebirge : de zandsteenbergen aan de Elbe. Dat is een bergmassief aan de oevers van de Elbe in Saksisch Zwitserland (Duitsland) en Zwitsers Bohemen (Tsjechische Republiek). De streek staat bekend om zijn verrassende formaties en de diverse fauna en flora, uniek in de Duitse bergen. Saksisch Zwitserland wordt doorkruist door de Elbe, Saksisch Zwitserland huisvest meerdere ruïnes van gebouwen die opgetrokken werden om de handelsroutes te beschermen, zoals het fort van Königstein en het kasteel van Hohnstein. Sommige constructies werden daarna schuiloorden voor boevenbendes. U geniet van deze prachtige landschappen. Daarna bezoekt u het fort van Königstein. Dit fort dat werd opgetrokken in de 13de en 16de eeuw staat op de Königstein die uitkijkt over de grote lus van de Elbe. Het werd in de 17de en 18de eeuw nog uitgebreid en deed toen dienst als vluchtoord voor het hof van Saksen. Onder meer Böttger, de beroemde uitvinder van het porselein, verbleef hier. De weg er rond toont prachtige zichten op de Elbe, de toppen van de omliggende bergen van Lusace en Bohemen. Terug aan boord.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Meissen

Vertrek aan het schip voor het geleid bezoek aan Meissen. De stad werd beroemd door het porselein en ontwikkelde zich aan de oever van de Elbe aan de voet van een fort dat door Henri de 1ste werd opgetrokken tijdens zijn uitbreiding van zijn slavenrijk. In 968 werd het een bisdom. De oude buurt heeft nog heel wat charme weten te bewaren, met zijn grote plein omgeven door renaissancewoningen en twee gebouwen in laat-gotische stijl van het einde van de 15de eeuw: het Rathaus en de Frauenkirche. Sinds 1929 is de kerk voorzien van de oudste porseleinen beiaard ter wereld.
Na het bezoek aan de stad bezoekt u de beroemde porseleinfabriek. De eerste porseleinfabriek van Europa werd in 1710 in het kasteel gevestigd en nam zijn intrek in de huidige lokalen in 1865. De tentoonstellingsruimtes vertellen het verhaal van het porselein uit Meissen. U maakt er kennis met de verschillende stappen in de vervaardiging van dit prachtige porselein. Na het bezoek vrije tijd en terug aan boord in Dresden.

OPMERKINGEN

 • Bezoek te voet, voorzie goede schoenen.
 • Tijdens de excursie vaart de boot verder.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Bezoek aan het park voor autodesign: de Autostadt van Volkswagen in Wolfsburg

U bereikt de Autostadt te voet (enkel een brug oversteken over het Mittelandkanal - 5min) of per autocar naargelang de aanmeerplaats van het schip en het varen. U onmoet uw gidsen in de inkomhal, de Piazza en u begint het bezoek methet Forum : een ruimte gewijd aan wegveiligheid en nieuwe energie. Vervolgens vertrekt u naar het Huis van de Tijd, het automuseum met pedagogische ruimtes en u eindigt met het Klantencentrum vlak naast de Auto Turme waar de klanten die hun Volkswagen bestelden hem komen ophalen. U krijgt nog wat vrije tijd om een bezoek te brengen aan de Merkpaviljoenen (Audi, Lamborghini, Skoda...) en enkele rijsimulatoren te testen of met een 4x4 Volkswagen op een parcours te rijden . Terug in de autocar om naar het schip te rijden in Sülfeld/Fallersleben of te voet naar het schip in Wolfsburg.

OPMERKINGEN

 • Er is geen bezoek aan de montagelijnen voorzien tijdens de excursie. De klanten kunnen dat in hun vrije tijd doen, de commentaar in de treintjes is in het Duits.
 • Naargelang het varen: ofwel vertrek uit Wolfsburg met trugkeer aan boord met autocar, ofwel vertrek met autocar en terugkeer aan boord in Wolfsburg.
 • Het schip vaart tijdens de excursie.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Kasteel van Nelahozeves.

Vertrek met de bus naar Nelahozevez, een stad gelegen aan de oevers van de Moldau. U brengt een bezoek aan het Kasteel van Nelahozeves, één van de mooiste renaissancekastelen in Bohemen. Het kent een weelderige Italiaanse versiering met sgraffiti, stucwerk en fresco's, volledig in lijn met de smaak van de toenmalige hoge aristocratie. Verder herbergt het kasteel ook een rijke privécollectie van meubels en schilderijen, met onder andere werken van Rubens, Velasquez en nog vele anderen. Dit alles is eigendom van de familie Lobkowicz, die de beschermers waren van wetenschap en kunstenaars. Na afloop van het bezoek proeft u een selectie wijnen van het domein.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleide wandeling door Bremen

Vertrek in het gezelschap van uw gids die u zal laten kennismaken met de prachtige hanzestad Bremen. Dit is een van de oudste kuststeden van Dutisland die in 965 het marktrecht verwierf en in 1358 Hanzestad werd. IN 1646 werd de stad uitgeroepen tot vrije stad van het rijk en vanaf 1783 onderhield Bremen rechtstreekse commerciële relaties met de Verenigde Staten. Bremen is traditioneel de stad van het katoen en de koffie. Bremen vormt met zijn voorhaven Bremerhaven een Land met een ongelooflijke eenheid. Het bezoek begint met de volkswijk Schnoor aan de oevers van de Weser. Schnoor is de oudste wijk van Bremen en bestaat uit nauwe steegjes, charmante vakwerkhuizen en een grote kerk. "Schnoor" betekent draad in het oud-Duits en men zegt dat in Schnoor dat alle huizen er elkaar opvolgen als parels geregen op een draad. U gaat verder in de richting van de Marktplatz met de Dom van Sint-Pieter en het prachtige stadhuis in de Renaissancestijl van de Weser. Ook op de Marktplatz staat het standbeeld van Roland, beschermer van de stad, het oudste van Duitsland uit 1404. Achter het stadhuis staat een standbeeld dat deel uitmaakt van de faam van de stad, namelijk het beeld van de beroemde Bremer Stadsmuzikanten, naar het verhaal van de gebroeders Grimm. U kunt er een wens doen. Het bezoek eindigt na een tochtje door de "geheime straat van Bremen", de Böttcherstrasse, die de middeleeuwse stijl combineert met de expressionistische stijl van de jaren 20 via een portaal met een vergulden fresco van de "Brenger van het Licht", Sint Michiel. Vrije tijd en terugkeer naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: de straten zijn gelegd in kasseistenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleleid bezoek aan Magdeburg

Vertrek met de autocar naar Magdeburg waar we onze lokale gidsen ontmoeten. Vroeger was Magdeburg de bakermat van de Duitse natie. De eerste Germaanse Romeinse keizer, Otto de Grote, liet er een kathedraal bouwen met indrukwekkende afmetingen en verhief de stad tot de rang van aartsbisdom. Magdeburg werd een centrum voor het crhistelijke westen en een Hooggerechtshof in de middeleeuwen. U begint het bezoek met de Kathedraal van Magdeburg, de eerste gotische kathedraal die op Duitse bodem werd opgetrokken, die niet alleen het graf van keizer Otto de Grote huisvest maar ook enkele bezienswaardigheden, waaronder een charmant klooster. De stad is gelegen op de "Romeinse weg" van Sachsen-Anhalt en telt nog tal van andere religieuze gebouwen: het Onze-Lieve-Vrouweklooster, de Sint-Pieterskerk, de Sint-Janskerk, de kapel voor de Heilige Magdalena, ... U gaat verder met een rondrit door de stad en u ziet de tweede belangrijke bezienswaardigheid van Magdeburg, de Groene Citadel ontworpen door Friedrich Hundertwasser die bizar genoeg niet groen is maar snoepjesroze... ! U bekijkt de voormalige DDR-stad die werd heropgebouwd in Sovjetstijl met grijze en vierkante gebouwen. Men heeft wel gepoogd deze te verfraaien met sierlijsten en reliëf. U gaat naar het marktplein waar u de Ruiter van Magdeburg kunt bewonderen, een standbeeld met een vergulden paard dat Otto de 1ste toont; het stadhuis en zijn bronzen portaal, het Herdenkingsmonument voor Otto von Guericke, bekend omdat hij de vacuümpomp heeft uitgevonden. Het bezoek eindigt met wat vrije tijd alvorens we terugkeren naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Naargelang het peil van de Elbe kan het zijn dat het schip niet kan aanmeren in Magdeburg maar moet aanmeren ter hoogte van de sluis van Rothensee.
 • Na het bezoek en de vrije tijd gebeurt de terugkeer naar het schip te voet of met de autocar naargelang de navigatie en het peil van de Elbe.
 • Het schip vaart tijdens de excursie.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Hannover

Vertrek met autocar uit de Havenzone Noord van Hannover in het gezelschap van de lokale gidsen om kennis te maken met de hoofdplaats van Niedersachsen. Sinds de 17de eeuw vervult Hannover een belangrijke internationale politieke rol: in 1714 besteeg de zoon van Erns-August van Hannover de troon van Groot-Brittannië onder de naam Georges I, deze persoonlijke verbinding tussen de Britse kroon en het prinsdom van Hannover zorgde voor een aanzienlijk prestige. U komt eerst langs de beroemde Barokke tuinen van Herrenhausen en daarna gaat u in de richting van het Nieuwe stadhuis, dat dateert uit de 18de eeuw. Uw gidsen vertellen u er meer over de geschiedenis van Hannover aan de hand van vier maquettes die de stad in verschillende tijdvakken weergeven (1875, 1939, 1945 en vandaag). U gaat daarna op sightseeing in de stad waar u de belangrijkste monumenten ziet: de Nana's van Niki de Saint Phalle op de oevers van de Leine; de Maschsee, een kunstmatige meer dat in de jaren 30 werd gegraven door de werklozen van die tijd om tewerkstelling te creëren; de Opera; de Grote Schouwburg; de ruïnes van de Aegidiuskerk die tijdens de oorlog werd vernield en waar de vredesklok staat, enzovoort... U houdt halt voor een wandeling in de oude stad om er de Marktkirche en zijn bijzonderheden te bewonderen, het oude Stadhuis uit de 15de eeuw en het Huis van Leibniz. Om dit bezoek te beëindigen keert u terug met de autocar naar het station waar uw gids u verlaat.
U krijgt vrije tijd in de omgeving van het centraal station en het moderne stadscentrum. Daarna verlaat u Hannover om met het schip naar Hannover Anderten te gaan.

OPMERKINGEN

 • Het bezoek vindt hoofdzakelijk plaats met de autocar met een stop in het nieuwe stadhuis en een halte in de oude stad.
 • Het schip vaart tijdens de excursie.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan de Naval Meyer Werft in Papenburg

Vertrek met autocar naar de Meyer Werft. De scheepswerf Meyer werd in 1975 gesticht en is al zes generaties lang in handen van de Meyer-familie. De eerste schepen die in Papenburg werden gebouwd, waren van hout Minder dan honderd jaar later werd het eerste metalen stoomschip te water gelaten, ondanks de spot van de andere constructies die vonden dat ijzer niet kon drijven. Scheepswerf Meyer is één van de modernste ter wereld en laat niet alleen bepaalde van de mooiste en meest luxueuze vrachtschepen van onze tijd bouwen maar ook bakken, passagiersschepen, veeschepen, containerschepen en riviercruiseschepen die over de hele wereld worden ingezet. De werf ligt op 40 km van de kust, het is dan ook dankzij de stuwdam van de Ems dat de schepen de Ems kunnen opvaren en de Noordzee bereiken. Gedurende 1u30 zal een gepassioneerde gids u kennis laten maken met de geheimen van de bouw van deze drijvende monsters. Terug aan boord in de autocar na de sluis van Doerpen of Delfzijl.

OPMERKINGEN

 • Het schip vaart tijdens de excursie.
 • Het bezoek verloopt volledig te voet binnen de gebouwen van de scheepswerf. Maar de passagiers komen niet op de werf zelf, ze bekijken de werf van achter grote ramen.
 • Bepaalde informatie wordt tijdens het bezoek in het Duits meegegeven (tentoonstellingspaneel, korte introductiefilm...).
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Lübeck

Vertrek per bus naar Lübeck. Lübeck ontstond in 1143 en wordt ook wel de “Koningin van de Hanze” genoemd. Met haar oude patriciërswoningen en talrijke gotische monumenten in rode baksteen prijkt de stad op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Het door water omringde historisch centrum herbergt indrukwekkende monumenten uit verschillende periodes: gotiek, renaissance, barok en classicisme vormen een uniek geheel. Ontdek de Holstentor, de toegangspoort tot de oude stad, een waar embleem en symbool voor de macht van de oude Hanzestad. Verder ook de Marienkirche, het gotische pareltje uit baksteen, en ook het klooster van het kasteel. In een theesalon ronden we het bezoek af met een degustatie van de specialiteit van deze stad, de heerlijke Marzipan of marsepein. Terugkeer naar het schip.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Excursie Berlijn en kerstmarkten

U brengt een bezoek aan het Scheunenviertel, of het 'schurenkwartier', een van de charmantste Berlijnse wijken. U ontdekt er de Hackesche Höfe, een reeks van 8 met elkaar verbonden binnenhoven omringd door gebouwen die destijds bestemd waren voor de arbeiders. Aanschouw de overblijfselen van deze oude joodse wijk, met onder andere de jongensschool die in de jaren 1780 door Moïse Mendelssohn werd opgericht, alsook de oude begraafplaats en de indrukwekkende Nieuwe Synagoge.

Lunch in een restaurant. In de namiddag geniet u van vrije tijd op de kerstmarkt van de Alexanderplatz, een van de bekendste Berlijnse pleinen. U aanschouwt er de grootste kerstpiramide van Europa en zijn roze verlichting en standjes vol met ambachtelijke voorwerpen. Ten slotte bezoekt u de Fernsehturm (televisietoren), waar u het uitkijkpunt beklimt met zijn panoramisch uitzicht over het verlichte Berlijn.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Berlijn en kerstmarkt

Vertrek voor een panoramische rondrit door Berlijn, dat tijdens de kerstperiode dankzij de overvloedige verlichting garant staat voor een betoverend schouwspel. Van de Reichstag tot Alexanderplatz, of nog de Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie; u zult versteld staan van de geschiedenis, het historische en architecturale patrimonium van de Duitse hoofdstad. Gastronomische pauze voor een traditionele Kaffee Kuchen (koffiecake). Ten slotte tussenstop op de kerstmarkt van de Gendarmenmarkt, een van de mooiste pleinen van Berlijn. Het gaat om de meest luxueuze kerstmarkt van Berlijn: de ambachtslui verkopen er in hun tentjes allerlei verfijnd vakwerk, terwijl de fijnproevers er in een feestelijke sfeer kunnen genieten van allerlei specialiteiten.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
EXCURSIE IN HET ELBEZANDSTEENGEBERGTE

Vertrek voor een excursie in het Elbezandsteengebergte, een bergmassief langs de oevers van de Elbe in Saksisch Zwitserland (Duitsland) en Boheems Zwitserland (Tsjechische Republiek). Laat u betoveren door het fabelachtig spel van licht en schaduw van de wilde landschappen, in een streek die miljoenen jaren geleden volledig was ondergedompeld. Deze ontelbare rotsen, die eruitzien als torens, geven de plek iets mysterieus. Het zijn ware wonderen der natuur. Aanschouw het fort van Königstein, dat werd gebouwd op een bergtop die hoog oprijst in een bocht van de Elbe. Dit militaire fort, dat ook gekend is als de “Saksische Bastille”, deed ooit dienst als residentie van het Saksische Hof, maar ook als staatsgevangenis en interneringskamp voor officieren die als krijgsgevangenen werden vastgehouden, met name tijdens de twee wereldoorlogen. Vandaag is het een indrukwekkend militair historisch museum, waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden.

Lunch in een restaurant. We houden halt aan het uitkijkpunt Bastei, in het hart van het natuurpark van Saksisch Zwitserland, van waar u spectaculaire rotsformaties ziet die uit een diepe kloof lijken op te rijzen. U kijkt uit over het Elbe-dal vanaf het 305 m hoge “Bastion”, waar u een uitzonderlijk panorama op het indrukwekkende zandsteenmassief kunt aanschouwen.

 

OPMERKINGEN:

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • INBEGREPEN in de cruises BED en DBE.

NB: Al deze tarieven worden louter ter informatie meegedeeld en kunnen wijzigen zonder voorafgaande kennisgeving.

Meißen (Nieuwjaar cruise)

Vertrek van de boot voor het geleid bezoek aan Meißen. De stad, die beroemd geworden is door haar porselein, ontwikkelde zich op de oever van de Elbe aan de voet van een fort, dat werd opgericht door Hendrik I tijdens zijn expansie op Slavisch grondgebied. Ze werd een bisdom in 968. U ontdekt er de oude wijk die veel charme heeft behouden met zijn grote plein omringd door renaissancehuizen en twee gebouwen in laat-gotische stijl van het eind van de 15e eeuw: het stadhuis "Rathaus" en de Onze-Lieve-Vrouwekerk "Frauenkirche" (buitenkant). De kerk bezit sinds 1929 de oudste porseleinen beiaard ter wereld. Na het stadsbezoek bezoekt u de beroemde porseleinfabriek. De eerste porseleinfabriek van Europa, die In 1710 werd ondergebracht in het kasteel, betrok zijn huidige lokalen in 1865. De tentoonstellingszalen schetsen de geschiedenis van het porselein van Meißen. U ontdekt er de verschillende stappen van het productieproces van dit prachtige porselein. Na het bezoek, vrije tijd en terugkeer aan boord in Dresden. 

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Verplaatsing naar het stadscentrum van Nienburg

U verlaat het schip in het gezelschap van de animatrice met de autocar naar het stadscentrum van Nienburg. U verkent vrij en op uw eigen ritme deze prachtige stad van Niedersaksen, gekend omwille van de teelt van asperges en zijn beroemde taartjes in de vorm van een berenklauw, geïmporteerd door een Franse Hugenotenfamilie. Nienburg is een charmante stad, ook wel "rode stad" genoemd omwille van de rode bakstenen, typisch voor noord-Duitsland, die gebruikt zijn voor de bouw van het merendeel van de huizen van het stadscentrum, de Sint-Maartenskerk en het leggen van de straten. U kunt gaan wandelen in het spoor van de "berenstappen" vermits een pedagogisch pad werd aangelegd door de dienst voor toerisme. U ontdekt enkele monumenten van de stad: het Stadhuis in de Renaissancestijl van de Weser; de Sint-Maartenskerk, waarvoor een standbeeld van Karel de Grote staat die de kelten uit de regio verdreef; het standbeeld van de kleine Nienburgerin, het hoofdpersonage in een legende, het Oude Postkantoor, dat de verbinding vormde tussen het Koninkrijk van Hannover en het Koninkrijk van Engeland. Terug in de autocar in Stolzenau.

OPMERKINGEN

 • Het schip vaart tijdens de excursie.
 • De passagiers hebben vrije tijd voor deze excursie en kunnen de stad op eigen tempo verkennen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Luneburg

Geleid bezoek aan Luneburg, ongetwijfeld één van de best bewaarde Hanzesteden. Tijdens de Middeleeuwen was dit één van de rijkste steden van Duitsland dankzij de zoutvlaktes. Van deze roemrijke periode heeft de oude stad nog de traditionele architectuur in gedraaide baksteen behouden, met punt- en trapgevels. In de havenbuurten ziet u zeker nog de oude kraan (Alter Kran, uit de 14de eeuw). Daarna bezoekt u het Stadhuis, de parel van Luneburg, gebouwd tussen de 13de en de 18de eeuw. U bewondert er de prinsenzaal (Fürstensaal) in gotische stijl, de gerechtszaal (Gerichtslaube) uit de 14de eeuw met een gewelf en de grote raadszaal, een pareltje uit de Renaissance met fresco's uit de 16de eeuw. Deze zaal is volledig gelambriseerd en staat symbool voor de bloei van de stad.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Wittenberg

Vertrek aan het schip voor het geleid bezoek aan Wittenberg. Wittenberg, ook wel de stad van Luther genoemd, ligt aan de oever van de Elbe. U ontdekt er het stadscentrum en de prachtige patriciërswoningen in Renaissance-stijl. Voor het Stadhuis staan de standbeelden van Luther en zijn vriend en leerling Melanchton. De herdenkingsmonumenten voor Luther in Wittenberg werden in december 1996 erkend als monumenten van het werelderfgoed omdat ze "een belangrijke stap vertegenwoordigen in de geschiedenis van de mensheid en een uitzonderlijk universeel belang uitdragen als authentieke plaatsen uit de Hervorming". De Schlosskirche (de slotkerk), het Lutherhaus (het huis van Luther), de Stadtkirche (de stadskerk) en het Melanchthonhaus (huis van Melanchthon) maken deel uit van het patrimonium.
Wittenberg was het centrum van de hervorming en de slotkerk, waar hij op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen uithing, werd zijn laatste verblijfplaats evenals die van Phillip Melanchthon, één van zijn naaste leerlingen. Bezoek aan het huis van Luther. Het huis van Luther was een Augustijnerklooster dat in 1504 werd gebouwd. Gedurende meer dan 35 jaar was dit de voornaamste werk- en verblijfplaats van Martin Luther. Hij woonde er vanaf zijn aankomst in Wittenberg in september 1508, eerst als monnik en daarna met zijn gezin vanaf 1525. Op deze plaats deed hij zijn "hervormingsontdekking" die hij aan studenten uit heel Europa doceerde. Hij schreef hier zijn teksten die de wereld zouden veranderen. Men ziet er diverse voorwerpen die aan Luther toebehoorden evenals portretten en andere schilderijen door Lucas Cranach de Oudere en Lucas Cranach de Jongere. Sinds 1883 is het huis van Luther een museum. Vandaag is dit het grootste museum ter wereld gewijd aan de geschiedenis van de protestantse Hervorming. Het Lutherhuis is momenteel gesloten wegens renovatie. Het wordt vervangen door een bezoek aan de Slotkerk van Wittenberg.Terug aan boord per autocar.

OPMERKINGEN

 • Bezoek te voet, voorzie goede schoenen.
 • Tijdens de excursie vaart de boot verder.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.