Ben je in United States?
Bezoek onze website www.croisieuroperivercruises.com.
contact
brochure

De Gironde en de Garonne per cruise

Het Estuarium van de Gironde het nobele land, de diverse landschappen


In het zuidwesten van Frankrijk is het estuarium van de Gironde, ontstaan uit de ontmoeting van de Garonne met de Dordogne, een open deur naar de stad Bordeaux, die in de hele wereld vermaard staat om zijn nobele wijnen: Blaye, Pauillac, Saint-Estèphe, Médoc… zijn enkele pareltjes van de wijngaard van Bordeaux.

Over 75 kilometer doet hij een veertigtal havens aan, gelegen in de oude moerassen van de Gironde, voornamelijk gewijd aan pleziervaart en visvangst. Er zijn eilanden verspreid van de Bec d'Ambès tot de monding. Een van de grootste is bedekt met 14 hectaren wijngaard en heet Margaux!

Men ziet er de "gabare", een traditioneel schip voor goederentransport en de "filadière", een schip voor de visvangst met zeilen dat zijn naam te danken heeft aan zijn vorm. Maar er zijn ook vrachtschepen van 280 meter lang te zien in de "port de la Lune", de grootste haven ban Bordeaux.

Men begon in het bronzend tijdperk te varen op de Gironde omwille van de handel in tin uit Cornwall en de import van koper uit Spanje. Dit verkeer zorgde voor de opkomst en de stichting van Burdigala, de toekomstige stad van Bordeaux, nu hoofdplaats van de regio Aquitaine.

In de 9de eeuw nemen de Vikings de gegeerde wateren van het estuarium in en ze plunderen de handelsschepen. Maar het verkeer bleef toenemen met de komst van de Engelse koningen in de 12de eeuw. In 1152 trouwde Henri II Plantageêet met Aliénor van Aquitaine en ontving als bruidsschat de streek rond Bordeaux. Het estuarium werd de toegangsweg voor de koning van Engeland en de wijnhandel kende een boost.De ontdekking van de Bordeaux wijnen


Dankzij de wijncruises van CroisiEurope, zullen de liefhebbers van wijn en gastronomie een grote interesse hebben in de meanderende Dordogne en de Garonne, die van nature de grote terroirs van de Bordeaux bepalen. De invloed van de rivieren, de omvang van de getijden en het heersende zeeklimaat, creëerden een gunstige omgeving voor de ontwikkeling van de druiven en bepaalden de verschillende wijnbouwgebieden van de Bordeaux. De grote verscheidenheid aan terroirs verklaart het verschil in stijl van de appellations van de Bordeaux wijnen: Médoc, Entre-deux-Mers, Premières Côtes, Côtes de Bourg en Sauternes. Velen van hen zijn ontstaan in kastelen uit de Middeleeuwen op de grens van Engelse en Franse gebieden.

Rode of witte, droge of zoete witte, wijn maakt de rijkdom van deze regio uit sinds de Romeinen. Is wijn niet het "goud" van de Garonne sinds de oudheid?

Werelderfgoed van de UNESCO


Vanaf de 14de eeuw werd Bordeaux een centrum voor de behandeling en de verzending van kabeljauw voor de rest van Europa. De Nederlanders volgden op de Engelsen. Zij kwamen zich in Bordeaux vestigen en dat was het begin van de scheepsbouw.

In de 18de eeuw werd de vuurtoren van Cordoba gebouwd om de schepen te helpen op de Gironde, die de reputatie had gevaarlijk te zijn. Maar er was nog een ander gevaar dat deze regio bedreigde: de wijnhandel trok plunderaars aan. Lodewijk de 14de gaf dan de toelating om de schepen te bewapenen. De piraten kwamen erop af.. Zij drongen het estuarium binnen om de zeehandel te verzekeren en te beschermen. Bordeaux werd zo de grootste Franse haven.

Vauban, algemeen commissaris voor de versterkingen van Lodewijk XIV, bouwde een citadel in Blaye tijdens de tweede helft van de 17de eeuw om het estuarium te beschermen tegen de dreiging van de Engelse en Nederlandse vloot. Dit fort maakte het niet mogelijk om de andere oever van de Gironde te controleren. Daarom werd Fort Médoc opgericht op de linker oever en Fort Paté op een eiland in het midden van de Gironde.

Deze "verrou Vauban" werd in 2008 opgenomen op de lijst van werelderfgoed van de Unesco.

Bordeaux, dat de tweede slavenhaven van Frankrijk was, verrijkte zich met handelsactiviteiten die de kaaien overspoelden met talloze opslagplaatsen. De welvaart van de handelaars in Bordeaux bleef gegraveerd in de ornamenten van oude gebouwen die vandaag bewondering wekken op architecturaal vlak. De Place de la Bourse en het Grand Théâtre zijn onze aandacht waard.

Tien jaar geleden maakten de enorme loodsen van de Port Autonome plaats voor opmerkelijke bouwwerken op de kaaien langs de Garonne. Zij strekken zich over vier kilometer uit. Dankzij de rivier en de monumenten die er tijdens de geschiedenis werden opgetrokken, werd de stad Bordeaux in 2007 geklasseerd als werelderfgoed van de Unesco.


Wijnbouw en visvangst


De wateren van het estuarium van de Gironde cultiveren een andere rijkdom die het even goed deed dan de wijnschat: de visvangst.

Men vindt er onder meer witte garnalen en steuren: de enige natuurlijke soort die men vindt in West-Europa. Hij wordt vandaag beschermd omdat hij met uitsterven bedreigd is maar produceerde tot 5 ton kaviaar per jaar tijdens de jaren 1950.

De vangst van glasaal of elver vormt vandaag de meest lucratieve activiteit. Deze aalsoorten zijn al sinds de jaren 1980 sterk in trek op de Aziatische markten.

Het estuarium dat op beide oevers bezaaid is met kleine paalwoningen voor de vangst van schol is ook een thuishaven voor trekvogels, blauwe reigers, aalscholvers, kokmeeuwen, ...

Wijnliefhebbers zullen meer geïnteresseerd zijn in de meanders van de Dordogne en de Garonne die de natuurlijke afbakening vormen van de wijnstreek van de Bordeaux. De invloed van de rivieren, de omvang van de getijden en het oceaanklimaat hebben gezorgd voor een omgeving die gunstig is voor de ontwikkeling van de druif en hebben de verschillende wijnzones van Bordeaux aangegeven. De grote variëteit in gebieden verklaart het verschil in stijl van de wijnappellaties in Bordeaux: Médoc, Entre-deux-Mers, Premières Côtes, Côtes de Bourg en Sauternes. Veel van hen worden geteeld in Middeleeuwse kastelen aan de grens met de Engelse en Franse streken.

Rood of wit, droog of zoet, de wijn is al sinds de Romeinen de grote rijkdom van deze streek. Wijn is immers al sinds de Oudheid het "goud" van de Garonne.

De toeristische tocht doorheen het estuarium neemt de toerist mee op een vlucht uit de werkelijkheid.

De Gironde biedt een grote diversiteit aan landschappen tussen linker- en rechteroever. Op de linker oever domineert het wijnlandschap in een alluviale vlakte. Vlakbij de zee maken de wijnstokken plaats voor duinen en moerassen. Op de rechter oever zorgen grote heuvels en kliffen voor het contrast met de wijnstokken op de andere oever. Meer naar het noorden toe liggen de grote moerassen. Wat ongebruikelijk is, is het feit dat van noord tot zuid winterkoninkjes leven.

Het estuarium van de Gironde leeft op het ritme van de getijden die tot 150 kilometer van de monding af merkbaar zijn en cultiveert zijn natuurlijke rijkdom met sereniteit en dynamiek.