Ben je in United States?
Bezoek onze website www.croisieuroperivercruises.com.
contact
brochure

De Guadiana en de Guadalquivir per cruise (Spanje)


De Vallei de Guadalquivir: land van zon, geuren van het oosten…


Voor de Arabische dichters was Andalusië "het land op twee vingers van het paradijs". Duivelse flamenco's, corrida's en typische Islam-invloeden volstaan niet om de meest zuidelijke Spaanse provincie samen te vatten. In Andalusië zijn alle steden anders. De Guadalquivir die van oost naar west stroomt, weerspiegelt alle contrasten tussen de besneeuwde sierra's, woestijnen die recht uit de Far West lijken te komen en witte zonovergoten stranden.



De arabische grote rivier


De naam Guadalquivir komt van Wadi el-Kébir wat "grote rivier" betekent in het Arabisch. Hij is 602 kilometer lang. Hij ontspringt in de Sierra de Cazorla en mondt uit in de Atlantische oceaan (Golf van Cádiz) vlakbij Sanlucar de Barrameda. Het zuiden van de vallei van de Guadalquivir, van Sevilla tot Cordoba, wordt "campina" genoemd (het platteland). Deze vlakte bedekt met graangewassen, katoenvelden, wijngaarden en olijfgaarden is bezaaid met grote gehuchten. Iets voor Sevilla geeft de opeenvolging van heuvels van Los Alcores aan dat het oostelijke gedeelte van de vallei begint waar de vechtstieren worden gekweekt. Na Sevilla stroomt de Guadalquivir door een moerasgebied, Las Marismas genoemd. De rivier wordt in de winter aangevuld met regenwater en in de zomer door het smeltwater van de sneeuw op de Sierra Nevada. De rivier behoudt het hele jaar door een groot en regelmatig debiet waardoor irrigatie en de productie van waterkracht mogelijk worden. Bij de bezetting van Spanje door de Moren in de middeleeuwen kon de Guadalquivir tot in Cordoba bevaren worden. Maar door de geleidelijke opstapeling van sediment kan men vandaag enkel nog tot in Sevilla, dat is een afstand van ongeveer 80 kilometer.



Sevilla, de vrolijke stad en Cordoba, de Dromerige


De vruchtbare grond van de valleien rond de Guadalquivir en het water dat afstroomt van de hoogtes van de Sierra Nevada hebben de architecten in staat gesteld om paleizen en tuinen van een grote schoonheid en een opmerkelijke harmonie te bouwen. Andalusië is zeven eeuwen lang islamitisch gebleven. Er ontstond een kunstvorm die getekend wordt door de herkomst van de bewoners, eerst de dynastie van de Omaijaden van Syrië, daarna de Arabieren uit Noord-Afrika. De streek werd in 1492 door Spanje veroverd. Dankzij het goud uit Amerika kon Andalusië al snel zijn stijl personaliseren via de gotische kunst, de Renaissance of de barok. Ze stond op het voorfront van de Spaanse kunstwereld in de 17de eeuw. Sevilla en Cordoba zijn de beste getuigen van de "Gouden eeuw".



Close-up van enkele toppers onder de aanlegplaasten...


Sevilla, de vierde grootste stad van Spanje met 700000 inwoners, die er vrolijk en kleurrijk uitziet, leeft op het ritme van de feria's, de corrida's en de drukke processies tijdens de Heilige Week. De schatten en trekpleisters zijn er talloos: tussen de oude minaret van de Giralda, de kathedraal, het museum voor Schone Kunsten, de oude santa Cruz-wijk liggen de herinneringen aan Arabische sultans, de eerste christelijke koningen, de Ontdekkingsreizen en de grote schilders. Men kan er de beste tapa's van Andalusië eten, zo lijkt het wel, met ham of zeevruchten, rechtstaand in de bars die de hele avond een gezellige drukte uitstralen. Expo 92 die de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492 herdacht, gaf deze stad een economische boost dankzij de 20 miljoen bezoekers in zes maanden tijd. De stad zorgde voor die gelegenheid voor prachtige infrastructuren zoals de luchthaven, een nieuwe opera en twee uiterst elegante monumenten: het station van Santa Justa en de brug van Alamillo. Op het terrein van expo 92 ligt ook het paviljoen van de Zeevaart met zijn uitkijktoren en de replica van de Victoria, het schip van Magellan.

Aan de oever van een meander van de Guadalquivir vinden we Cordoba. Deze meer dromerige stad weerspiegelt de betoverende charme van het Oosten. Met zijn grote moskee, een essentieel monument voor de islamarchitectuur en een meesterwerk uit de kunstgeschiedenis met zijn 850 zuilen, is dit de mooiste middeleeuwse site in Spanje. Vlakbij de kust ligt Jerez, als een weelderige en drukke gemeente die rijk werd door de wijnhandel: men verhandelt er de xeres of sherry die zo geliefd is bij de Britten. Het is ook de hoofdstad van de paardrijkunst dankzij de Koninklijke school en het is tevens de bakermat van de Flamenco.

Cádiz, aan de Costa de la Luz, is een rots in het midden van de zee die enkel door een nauwe engte met het continent verbonden is. Cádiz is fascinerend door zijn steegjes, zijn grote bloemrijke pleinen die in de 18de eeuw werden ontworpen, de omwalling en wordt ook wel "la Tacita de plata" genoemd, wat klein zilveren kopje betekent in het Spaans. De stad maakt ook indruk door zijn economische ontwikkeling die er een van de drukste steden van Andalusië van maakt. Volgens de legende zou het mooie Cádiz gesticht zijn door Hercules. De andere rots is Gibraltar, een stukje Engeland aan de Middellandse Zee dat een panoramisch beeld geeft van de baai van Algeciras en de Afrikaanse kust. Sanlucar de Barrameda ligt vlakbij dit magische spektakel. Gelegen tussen de zee enerzijds en de wijngaarden op witte bodem anderzijds verwijst de haven naar Christoffel Columbus die er aanlegde tijdens zijn tocht naar Amerika en Magellan die enkele jaren later hier zijn lange tocht rond de wereld aanvatte.