De Rhône en de Saône per cruise
Hij verdraagt geen amateur aan het roer. De Rhône, een onstuimige gast aan de tafel van monniken, pausen, koningen en sinds 1995 ook bij CroisiEurope, gaat terug tot de bronnen van de Geschiedenis. Hij bespeelt de zintuigen meesterlijk en verdient dan ook dubbel en dwars de uitleg die wij u verschaffen, gewoon voor het plezier van het lezen en ook om meer inzicht te krijgen in de paden van het menselijk avontuur en het toerisme.
De Rhône, een van onze vier grote Franse rivieren, is een emigrant. Hij ontstaat in Zwitserland in het massief van Skt Gothard op 1750 meter hoogte en behoudt het woeste karakter van zijn Alpijnse afkomst. In 1934 werd hij door de "Compagnie Générale du Rhône" in goede banen geleid. Kanalen, bouwwerken in Génissiat, Donzère-Mondragon... Sluizen van Bollène, Vallabrègues...Het is een verleidelijke bestemming voor fijnproevers. Hij heeft iets mediterraan over zich en neemt ons mee naar de Gallo-Romeinse roots. In het verlengde in het noorden, op zijn bondgenoot de Saône, nodigt hij ons uit tot een echte pelgrimstocht naar de beroemdste wijngaarden die zich ontplooien op zijn oevers.
De Rhône, poort van de Middellandse Zee, is een grote vaarweg. In Lyon, al van in de Prehistorie een belangrijk kruispunt, openen de valleien van de Saône, de Rijn en de Seine de weg naar Europa. De Geschiedenis bewijst dat niemand hierbij ontmoedigd raakte. Kretenzers, Feniciërs en Grieken hebben zich eraan gewaagd. De inwoners van Rodos gaven een naam. De Galliërs reisden hem af, van het noorden naar Marseille, in dertig dagen. De Romeinen deden het omgekeerd, in schepen die door paarden werden getrokken. In de 19de eeuw voeren er stoomboten, lang vooraleer dat op de Rijn het geval was. De rivierhandel is er altijd druk geweest. Onze cruises varen langs grandioze landschappen en prestigieuze streken: Beaujolais en Bourgogne, tussen Chalon en Mâcon, de Côtes du Rhône nabij Tain-l'Hermitage.
De geschiedenis van de vallei van de Rhône is ontstaan uit een vreemd bondgenootschap. Dat tussen Rome en het Christendom. Twee beschavingen die hun sporen hebben nagelaten in de steden waar we halt houden. Lyon, hoofdstad van de Galliërs. St-Vallier waar Diane de Poitiers leefde. Viviers, een charmante middeleeuwse en bisschoppelijke stad. Avignon, met op zijn rots de citadel van de pausen. Beaucaire en zijn traditionele, pittoreske markt. De omwallingen van Tarascon en het kasteel van koning René. Arles, warm en Provençaals rijk. Tenslotte nog Aix, het eerste kamp van de Romeinen en Saintes-Maries-de-la-Mer, toevluchtsoord van Sarah, beschermheilige van de zigeuners, daar is alles begonnen. Lang voor onze tijdsrekening bezetten de Romeinen de Provence. In 50 voor Christus besliste Caesar om Gallië te veroveren. Zijn legionairs gingen de Rhône af, en legden zo de route van Agrippa aan, voorloper van onze Nationale 7. De overwinnaars van Vercingetorix lieten op hun doortocht welvarende steden achter, ze bouwden thermen, aquaducten, tempels en arena's. Ze plantten er tarwe, wijnstokken en olijfbomen. Dat was de periode van de "Pax Romana". Arles en Aix zijn grote politieke, culturele en economische hoofdsteden. Rond het jaar 300 zou de bekering van keizer Constantinus tot het christendom en het toekennen van de vrijheid van godsdienst de loop van de geschiedenis veranderen.
De religieuze gemeenschappen, die in bescheiden mate aanwezig waren, stuurden hun monniken op het pad van Caesar. De "bouwers" richtten kerken en abdijen op, de "hogepriesters" richtten vier bruggen op om de Rhône over te steken. Ze bewerkten het land en evangeliseerden het platteland. Het verval van het Romeinse rijk en de invallen door de Barbaren, de zwarte pest en de hongersnood gaven aanleiding tot een golf van menslievendheid. Een persoon op de vijf trad toe tot een orde, Saint-Louis ging op weg naar de kruistochten naar Aigues-Mortes en de Kerk consolideerde haar basis. Toen het Heilige Duitse Romeinse Rijk in 1302 zich de regio eigen maakte, werd de Rhône een grens. De steden van de twee vijandelijke oevers trokken zich terug op de hoogtes, goed beveiligd. Maar de binnenvaartschippers maakten zich geen zorgen. Op de rivier bleef de handel bloeien. Gedurende honderd jaar kende de Rhône wereldfaam. De pausen waren in Avignon. Als schrijn van het kapitaal van het christendom k reeg de stad uitstraling. In het water weerspiegelden de flamboyante klokkentorens van de barokke kerken, de kastelen van de prinsen en de beschaafde bisschoppen, de gerenommeerde universiteiten en de lichten van de overdadige feesten. Men danste onder de bogen van de brug van Saint Bénéezet. Men heft beker en kelk. De wijn stokken werden met een religieuze zorg gekweekt door alle monniken van het land. De wijngaarden aan de oevers deden het goed. Frankrijk krijg ze als schat toen Lodewijk XI de Provence in de 15de eeuw erfde. Vandaag brengen onze cruises, en vooral deze die geanimeerd worden door vermaarde wijnkenners, sommeliers en wijnbouwers, eer aan de beroemde en gekende cru's van de vallei van de Rhône: Beaujolais en Bourgogne, de Côtes du Rhône en de Côtes de Provence, zonder nog de bruisende Cassis-wijn te vergeten.