Ben je in United States?
Bezoek onze website www.croisieuroperivercruises.com.
contact
brochure

De Seine per cruise

De impressionistische Seine


Zwemmen, regatta's, bars...De Seine was een bevoorrechte inspiratiebron voor de Impressionistische schilders.


Als een slang...


Sequana, "lijkend op een slang". De Seine heeft zijn naam te danken aan een Romeinse godin die geëerd werd aan de bron van de rivier, op het plateau van Langres, meer dan 2000 jaar geleden. De rivier is 776 kilometer lang en vertoont na Parijs een opeenvolging van meanders die lopen door de Champagnestreek, de kusten van Ile de France en Brie. Afwisselend zien we beboste bermen, krijtrotsen, steile hellingen en vlaktes. De Seine stroomt met een licht niveauverschil (26 meter tussen Parijs en de zee) maar het debiet kan variëren van 30 m³/s in droge periodes tot 2400 m³/s zoals tijdens de historische hoogwaterstand van 1910. Tijdens droge zomers komt het voor dat de rivier droog staat tot in Châtillon-sur-Seine. Dankzij de stuwdam-bekken "Seine" die in 1966 in dienst werd gesteld, kunnen de rivier en de zij-armen voor Parijs worden geregulariseerd. Deze herleidt het water tot een debiet van maximum 35 m³/s en paart het nuttige aan het aangename met de productie van waterkracht, watersport, visvangst en toerisme.Kunst en geschiedenis op het spoor


Een cruise op de Seine betekent in elk geval Versailles! Het plezier begint in Parijs. Het varen onder de bruggen van « Paris by night » is één van de toppunten van onze cruises, na het bezoek aan het kasteel van Auvers-sur-Oise, een belangrijke plaats in de Franse schilderkunst en het eerste museum ter wereld dat een "spektakelparcours" voorstelt naar de tijd van de picknick in het gras, de retrocafés en de chique bezoekers op de Normandische stranden. Rechter oever, linker oever ... elke stopplaats voegt wat kleur toe aan het schilderij. Conflans-Sainte-Honorine is de hoofdstad van de binnenvaartschippers. Vernon is dan weer de stad van Claude Monet, met zijn legendarische verblijfplaats in Giverny die hem inspireerde tot zijn serie "Nymphéas". Les Andelys en het kasteel Gaillard verwijzen naar Richard Leeuwenhart, hertog van Normandië en koning van Engeland tijdens de 7de eeuw. Daarna komt Rouen, kunststad, bekend omdat de martelares Jeanne d'Arc er levend werd verbrand op de brandstapel. De zee is dan niet meer veraf. Hier begint ook de abdijroute naar Jumièges, parel in het genre in Caudebec-en-Caux met zijn zeevaartmuseum en zijn kerk uit de 15de eeuw.Enkele bruggen


Terwijl de piloten zich handig van hun taak kwijten, kijken we even naar boven naar de drie spraakmakende bruggen:

- de pont de brotonne (1977) in Caudebec-en-Caux met het wereldrecord draagwijdte voor betonnen bouwwerken.

- de hangende brug van Tancarville (1959) met de grootste overspanning van Europa. Hij werd in 1959 gebouwd en werd in 1996-1998 gerenoveerd omdat de kabels braken. Dit is het sleutelelement in de economische activiteit van Le Havre en omstreken.

- de brug van Normandië (1995)ook wel "kind van computers" genoemd omdat de gegevens voor de centrale overspanning met de computer werden berekend. Deze brug had het wereldrecord van 856 meter maar Japan deed in 1999 beter met 34 meter extra.

Deze opmerkelijke bouwwerken hebben de folklore van de oversteek van de Seine in stoomboot en de bijbehorende typische cafés, die bloeiden op de oevers voor de wachtende gebruikers, wat doen verdwijnen. Maar in Honfleur komen de Impressionisten opnieuw op het voortoneel. De beroemde boerderij Saint Siméon waar Boudin, Monet, Bazilli en Jongkind kind aan huis waren, kan in schoonheid alleen wedijveren met de prachtige Albasten kust, die als natuurlijk erfgoed van de streek van Caux staat geklasseerd rechts en met de Côte Fleurie links met zijn zandstranden en lage inhammen. De Seine met zijn gulle aard en het talent van de kunstenaars is al sinds 1998 populair bij onze klanten. Wij zorgen voor de gepaste begeleiding.