Bent u in United States? Bezoek onze website.
contact
brochure

Excursies op de Kanalen van Frankrijk

Onze cruises op de kanalen van Frankrijk, aan boord van onze schepen (de modernste in Europa!) hebben iets unieks, iets ongeëvenaards. Het is een ‘ontsnapping’, een hymne aan de rust en een ode aan de sereniteit, een moment ver weg van alles, in het allergrootste comfort. U zal dwalen door het authentieke platteland op ontdekking naar pittoreske dorpjes met levendige tradities. Ver weg van de drukte van de grote steden, is dit een rustige reis naar de even vredige streken die wij u aanbieden om te beleven, waar u de inwoners, hun kunst en hun gebruiken zal ontmoeten. U zal er ook stoppen bij de grootste Franse terroirs, waar u met veel plezier de schoonheid en de smaken zal ontdekken.


Zo kan u vanuit Parijs het Marne-kanaal volgen en de oorsprong van de champagne ontdekken, van de know-how tot de passie die ermee gepaard gaat. U zal ook Bourgondië kunnen ontdekken en op het heilig water van de Saône varen. Wees op tijd en proef als eerste de Beaujolais Nouveau. Verder naar het zuiden, volgt u het kanaal van de Provence en ontdekt u Arles, de stad van kunst en geschiedenis, vooraleer op avontuur te gaan door de Camargue.


De mogelijkheden zijn talrijk, maar tijdens elk van onze riviercruises, zullen vele excursies u in detail de doorkruiste regio's laten ontdekken, van hun geschiedenis tot de smaken van hun terroir.

Begeleid bezoek aan Dole

Ontdek Dole, de stad van Louis Pasteur, in het gezelschap van uw gids via het unieke circuit van de Chat Perché. Deze route verwijst naar de schrijver Marcel Aymé, die de beroemde verhalen schreef over de Chat Perché, die zijn eerste kinderjaren in Dole doorbracht. De stad ligt op de flank van een kalkrots, omzoomd met kanalen en was de hoofdstad van het graafschap Bourgondië alvorens ze in 1678 in het Franse koninkrijk werd opgenomen. De talrijke historische monumenten, die u tijdens uw bezoek kunt zien, maken van Dole een stad van Kunst en Geschiedenis. U ziet er het geboortehuis van Louis Pasteur dat nog altijd een museum bevat waarin het leven van de wetenschapper wordt beschreven, de cours Saint-Mauris die een dubbele tuin is met meanders in het lage gedeelte en een terras met een prachtig zicht op het massief van het forêt de Chaux, het oude hôtel-Dieu dat een ziekenhuis was dat in de 17de eeuw gebouwd werd voor de armen van de stad en sinds 2000 de Mediatheek huisvest, de Gemeentearchieven en de animatie van het patrimonium van Dole. U beëindigt uw bezoek aan Dole met onder meer de collégiale Notre-Dame, gebouwd tussen 1509 en 1580, waarvan de klokkentoren het historische centrum domineert. Talrijke andere monumenten die u over heel het circuit kunt bewonderen, wachten u op tijdens uw kennismaking met deze stad vol geschiedenis. Vrije tijd. Terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Wandeling naar het cirque du Bout du Monde en Mont de Sène

Vertrek voor de wandeling naar het cirque du Bout du Monde, een geklasseerd Natura 2000-domein, om de majestueuze kalkrotsen te zijn die uitgehouwen werden door de rivier Cozanne en die een cirkel vormen waaruit een waterval van 25m hoog ontstaat. Vervolg per autocar naar Mont de Sène, of Montagne des Trois Croix, een oude Keltische heilige plaats die uitkijkt boven de wijngaard van Santenay op 521m. Dit geklasseerde natuurpark wordt gekenmerkt door rustieke planten en wilde bomen en biedt een opmerkelijk zicht op de voornaamste toppen en landschappen in de buurt: de wijngaarden van de Côte de Beaune, de vallei van de Saône, de Morvan, de Jura en de Alpen. Terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen. 
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Begeleid bezoek aan Baume-les-Dames

Vertrek per autocar aan de rivierhalte in het gezelschap van een stadsgids. U ziet er de charmante huisjes uit de 15de en 16de eeuw en het rijke religieuze patrimonium van de stad met onder meer de chapelle St Sépulcre (buitenkant) en de église St Martin (buitenkant). Vervolgens gaat het richting de beroemde abdijkerk van Baume-les-Dames. De abdij werd in de 5de eeuw gesticht door St Germain en er leefden religieuzen uit de meest vermaarde families, zoals Odile, de blinde dochter van hertog Aldaric d'Alsace die er haar zicht terugkreeg toen ze er gedoopt werd. Het bezoek eindigt met een degustatie van seizoensproducten op basis van fijne vleeswaren en lokale kaassoorten. Terugkeer aan boord. 

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Bezoek met audiogids aan de Koninklijke zoutziederij van Arc-et-Senans

Vertrek per bus naar Arc-et-Senans. Met behulp van een audiogids ontdekt u de Koninklijke zoutziederij, gebouwd tussen 1775 en 1779 door Claude Nicolas Ledoux op bevel van Lodewijk XV. Dit meesterwerk is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bestaat uit 11 gebouwen in een halve cirkel en was zowel de werk- als woonplaats van de arbeiders. U krijgt de kans te wandelen in de tuinen gelegen achter het gebouwencomplex. Terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • Voorzie aangepaste schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Begeleid bezoek aan de historische kern van Montbéliard

Vertrek in het gezelschap van een gids-spreker voor een geleid bezoek aan de historische kern van de stad, een voormalig prinsdom uit Wurtemberg. U doorloopt 4 eeuwen doorheen straatjes die bulken van charme en fantasie. U maakt er kennis met prachtige verblijven uit de Renaissance, de St Martin-tempel, de oudste Lutheraanse kerk van Frankrijk, en de stenen hallen. Vrije tijd en terug aan boord. 

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Begeleid bezoek aan de citadel van Besançon

Transfer met de autocar naar de citadel van Besançon, een meesterwerkje van Vauban. Onder begeleiding van uw gids, zal u de geschiedenis van een uitzonderlijke, defensieve locatie ontdekken, die vandaag behoort tot het werelderfgoed van UNESCO. Daarna zal u vrije tijd hebben om in de citadeel te wandelen. Terugkeer aan boord.  

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Wijnproeverij in Santenay

Vertrek naar het centrum van Santenay, een charmant wijnbouwdorp. Een wijnbouwer van het dorp zal u de vaten, fusten en wijnkelders laten ontdekken en u alles vertellen over het principe van de productie van een goede wijn. Het bezoek wordt afgesloten met een proeverij* van 3 wijnen. Vrije terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • Na de proeverij kunt u wijn kopen, die aan u geleverd wordt op de boot.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Overmatig alcoholgebruik is gevaarlijk voor de gezondheid. Drink met mate.
Bezoek aan de Champagneroute

Opvang door een gids en vertrek met de autocar voor de historische Champagneroute waar u de prachtige glooiende wijngaarden van de streek ontdekt. Rondleiding in het dorp Hautvillers, de bakermat van de Champagne waar Dom Pérignon leefde, hij ontwikkelde de "méthode Champenoise". Het dorp kijkt uit op de pittoreske site van Hautvillers, gelegen in het natuurdomein van de berg van Reims, het moet dan ook te voet verkend worden. De vele steegjes met bijzondere namen zoals ruelle du Cul de Lampe, rue des Buttes, du Dessous des Clos, de Bacchus nemen u mee naar de geschiedenis van deze gemeente die door velen "La Perle du Champagne" wordt genoemd.
Daarna bezoek aan een groot Champagnehuis gevolgd door een degustatie*. Terug aan boord.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid, te verbruiken met mate.
Geleid bezoek aan Meaux en kaasdegustatie

Transfer per touringcar naar Meaux. Rondleiding in de bisschoppelijke stad en de showroom van de Brie de Meaux met een gids-spreker van "Ville d'Art et d'Histoire”. Er zijn nog maar weinig steden met een bisschoppelijke stad die volledig bewaard gebleven is. In Meaux vormt ze een architecturaal complex zonder eentonigheid, waarin middeleeuwse, renaissance- en classicistische elementen opgenomen zijn. Van de kathedraal Saint-Etienne tot het bisschoppelijk paleis, via de Gallo-Romeinse stadswallen en de prachtige Bossuettuin die traditioneel toegeschreven wordt aan Le Nôtre, krijgt u de gelegenheid om een reis te maken door de tijd en de geschiedenis. Uw gids zal u ook het verhaal van de beroemde kaas van deze regio vertellen: Brie de Meaux. Uw bezoek zal afgesloten worden met een proeverij van deze kaas die uitgeroepen werd tot "Prins van de kaas" door Talleyrand in 1815, daarna terug aan boord van de boot. Op het einde van het bezoek, transfer naar de autocar om terug naar de boot te gaan.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Reims

Vertrek met de autocar uit Dormans naar Reims. De stad wordt ook wel eens de "stad der koningen" genoemd. Waar later de Notre-Dame van Reims zou komen, werd ooit Clovis gedoopt door de heilige Remi. Ook hier werden gedurende meer dan tien eeuwen heel wat Franse koningen gewijd van Lodewijk de Vrome in 816 tot Karel de 10de in 1825. In de stad zijn ook heel wat belangrijke champagnehuizen gevestigd. Geleid bezoek aan de stad, te voet, kennismaking met Place Royale, Place du Forum, de Place de l'Hôtel de Ville ... De kathedraal, het Palais du Tau en de oude Abdij (en basiliek) Saint-Rémi zijn als werelderfgoed geklasseerd door de UNESCO.
Geleid bezoek aan de kathedraal, dit is één van de belangrijkste realisaties binnen de gotische kunst in Europa. Dit meesterwerk uit de 13de eeuw is uniek door zijn eenheid in stijl, de glas-in-loodramen en het beeldhouwwerk ("L'Ange au sourire"). Na het doopsel van Clovis in Reims in 498 werd de kathedraal het schouwtoneel van 25 koningswijdingen.
Op het einde van het bezoek terug aan boord in Dormans.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen. 
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Hertoglijk paleis en de kathedraal van Nevers

Ontvangst aan de kade in Nevers, verder naar de Chapelle Bernadette Soubirous waar zij rust in een schrijn. Hier bracht ze de 13 laatste jaren van haar leven door bij de zusters nadat ze verschillende keren een verschijning had van de Maagd in Lourdes. Daarna bekijken we de buitenkant van het hertogelijk Paleis, dat beschouwd wordt als het eerste kasteel aan de Loire. Het is gebouwd op de heuvel die pronkt in het centrum van de oude stad en valt op door zijn brede renaissancegevel omgeven door veelhoekige torentjes, de Place de la République en een uitgestrekt park. Dit paleis was de verblijfplaats van de graven en daarna de hertogen van Nivernais. Na dit boeiende verhaal bezoekt u de kathedraal St Cyr Ste Julitte,, met 1500 jaar religieuze geschiedenis en uniek in Frankrijk door zijn hedendaagse glas-in-loodramen en heel wat andere schatten (crypte, 2 koren, baptisterium, enz…). U komt door de buurt van de tegelmakers alvorens te eindigen met een degustatie van lokale producten: krokantjes Du Val de Loire, nougatine uit Nevers, en négus. Terug aan boord.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen.
 • Voor een optimale organisatie kan de volgorde van de bezoeken aangepast worden.
 • De uurroosters worden ter informatie gegeven en kunnen naargelang de vaarroute gewijzigd worden.
Pouilly sur Loire

Vertrek uit Menetreol sous Sancerre naar Pouilly sur Loire, u bezoekt de Tour de Pouilly Fumé waar u kennismaakt met de geschiedenis van Pouilly, de wijnbouw en het ritme van de seizoenen op de wijngaard. De tour du Puilly Fumé staat in een opmerkelijk patrimoniaal kader - oude gebouwen, waaronder een toren uit de 16de eeuw waar de naam vandaan komt. U wordt meegesleept in een parcours waarbij al uw zintuigen aan het werk worden gezet en maakt kennis met de wijnbouw in Pouilly en de knowhow van de wijnboeren. Dit oude postrelais in het stadscentrum van Pouilly-sur-Loire was oorspronkelijk een woning met overwelfde kelder, een kelder, een toren en een wijnkelder. Daarna bezoek aan het wijndomein met halte in een wijnkelder voor de degustatie*. Terug aan boord in Menestreol sous Sancerre

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen.
 • Voor een optimale organisatie kan de volgorde van de bezoeken aangepast worden.
 • De uurroosters worden ter informatie gegeven en kunnen naargelang de vaarroute gewijzigd worden.
 • *Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid, te verbruiken met mate.
Musée des 2 Marines en weinig trein

Vertrek met een treintje naar de stad Briare, u bewondert de Pont Canal de Briare, een majestueus bouwwerk van 663 m lang, om de Loire over te steken, daarna komt u voorbij de rivier en bewondert u de schepen in de plezierhaven. U ziet het stadhuis en ook de omgeving van het Château de Trousse Barrière. Vertrek te voet voor de kennismaking met het Musée des 2 Marines. Dit museum vertelt het verhaal van de zij die de Loire en de kanalen bevoeren. Het is een uniek centrum dat als het belangrijkste knooppunt van de scheepvaart in Frankrijk werd beschouwd. Tijdens het bezoek aan het museum ontdekt u: de evolutie van de rivierscheepvaart, het leven van de bemanning op de Loire, de navigatietechnieken via diverse maquettes, de diverse getransporteerde goederen. Terug aan boord te voet.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen.
 • Voor een optimale organisatie kan de volgorde van de bezoeken aangepast worden.
 • De uurroosters worden ter informatie gegeven en kunnen naargelang de vaarroute gewijzigd worden.
 • Opening: Het hele jaar door van 10u tot 18u.
Sancerre en geitenboerderij

Vertrek uit Léré naar Sancerre, bezoek aan de stad te voet. Sancerre domineert vanop zijn rots met 312 m hoogte het prachtige panorama van de Loirevallei. Geniet eerst van het innemende zicht op de Loirevallei en de wijngaarden. Het geleid bezoek neemt u daarop mee door de typische steegjes van de middeleeuwse stad. Onze gids vertelt u over de rijke geschiedenis van de stad, doorspekt met enkele anekdotes. U kunt vrij de Tour des Fiefs beklimmen. (192 treden) Deze toren uit de 14de eeuw getuigt van het roemrijke verleden van het feodale kasteel dat gebouwd werd door de Graaf van Sancerre. Van bovenaf heeft u een uitzonderlijk panorama op 360°. Vervolgens trekken we naar een geitenboerderij om er te proeven van de beroemde crottin de chavignol met een glaasje Sancerre. Terug aan boord in Léré.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen.
 • Met het oog op een optimale organisatie kan de volgorde van de bezoeken gewijzigd worden.
 • De uren worden ter informatie gegeven en kunnen gewijzigd worden aan de hand van het vaarschema.
De abdij van Fontmorigny en Apremont sur Allier

Vertrek uit Marseille les Aubigny in de richting van de abdij van Fontmorigny, een geklasseerd historische monument dat in privéhanden is. De plaatsing van de gebouwen en hun architecturale evolutie tussen de 12de en de 18de eeuw illustreren de grote stappen in de geschiedenis van de Cisterciënzers. Ten tijde van de Franse Revolutie werd de abdij als nationaal goed verkocht aan een metallurg die er het beschikbare ijzer ontgon. Daarna gaan we naar Apremont sur Allier, voor de kennismaking met één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. We zien er ook het bloemenpark dat geïnspireerd is op de Engelse tuin van Vita Sackville-West in Sissinghurst. Terug aan boord.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen.
 • Voor een optimale organisatie kan de volgorde van de bezoeken aangepast worden.
 • De uurroosters worden ter informatie gegeven en kunnen naargelang de vaarroute gewijzigd worden.
 • Het bloemenpark is open van april tot september.
Nevers Lumières (avondwandeling met lamionnen)

Bij het vallen van de avond, vertrek te voet naar Nevers, laat u betoveren door een poëtische kennismaking met het oude Nevers. U duikt onder in het middeleeuwse Nevers via de steegjes en ontmoet de Loire waar u luistert naar het verhaal van "les gars de la Louère". Te voet terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen.
 • Voor een optimale organisatie kan de volgorde van de bezoeken aangepast worden.
 • De uurroosters worden ter informatie gegeven en kunnen naargelang de vaarroute gewijzigd worden.
Feodale Kasteel Thierry en roofvogelshow

Vertrek te voet van de boot voor een bezoek aan het feodale kasteel Thierry. Gelegen op 2.6ha, een juweel van de middeleeuwe architectuur. Dit versterkt domein domineert de Vallei van de Marneal sinds meer dan 2000 jaar.
Beleef in het hart van de site een roofvogelshow met valken,die geklasseerd zijn door het Immateriële Erfgoed van de Mensheid door de UNESCO. De vogels vliegen vrij rond, je kan zien hoe ze hun prooi benaderen en hoe sterk ze zijn en je kan proberen hun vleugels of veren aan te raken. Daarna te voet terug naar de boot.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • En onbeschikbaarheid de roofvogelshow wordt vervangen door een bezoek aan het Hôtel-Dieu.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Deluz

Verken vrij, te voet, de paden in de stad. U krijgt ook de gelegenheid om de “Pelouse Sèche” te ontdekken, een site die kadert in het Natura 2000-project, waar u talrijke variëteiten van orchideeën kunt bewonderen, de rotsen van het Loriotkasteel en de charmante kapel van Montoille.

Terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • Zorg voor goede wandelschoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Clerval (vrij ontdekking)

Ontdek vrij en op uw eigen tempo het wandelpad van de Chapelle du Reposoir. Dring door tot het hart van Clerval waar u de 16e-eeuwse huizen, torens en gewelven rond de kerk van dit ooit versterkte dorp kunt bewonderen. Neem de oude route van Bazel en wandel door een aangenaam boslandschap naar een plek met een prachtig uitzicht over het dorp en de vallei.

Terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • Zorg voor goede wandelschoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
La Charité-sur-Loire en haar verwennerijen

Vertrek richting Charité-sur-Loire. We starten met een bezoek aan de Notre-Dame, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat en wordt gezien als de “belangrijkste halte op de routes naar Santiago de Compostella”. Hierna bezoekt u de tuinen van de benedictijnen (Jardin des Bénédictins) met de overblijfselen van de Saint-Laurentkerk. De kloostergebouwen van de priorij: het klooster, de kapittelzaal, de vertrekken uit de 18e eeuw (de refter van de monniken, de gezelschapszaal van de priori) en de oude kelder van de monniken zijn toegankelijk. Hierna houdt u halt bij La Confiserie du Prieuré in La Charité-sur-Loire. U kunt er proeven van drie zoete lekkernijen in een uiterst charmant kader, onder het genot van een warm of koud drankje. Om duimen en vingers af te likken! Dit fantastische maison, dat in 1921 werd opgericht en een gevestigde waarde is in La Charité-sur-Loire, dankt zijn reputatie aan de kwaliteit van de producten en de professionele service. Volgens kenners is dit een niet te missen plek in La Charité-sur-Loire voor wie de lokale specialiteiten wil leren kennen. Terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen.
 • Voor een optimale organisatie kan de volgorde van de bezoeken aangepast worden.
 • De uurroosters worden ter informatie gegeven en kunnen naargelang de vaarroute gewijzigd worden.

CroisiEurope CroisiEurope maakt gebruik van cookies om u te laten profiteren van diensten en aanbiedingen die op uw behoeften zijn afgestemd. Om uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies. Klik voor meer informatie op "Meer informatie".