Ben je in United States?
Bezoek onze website www.croisieuroperivercruises.com.
contact
brochure

Excursies over de Rijn

Dag in de Glacier Express (trein)

Vanuit Bazel vertrekken we samen met onze begeleider met de bus naar Andermatt voor een dagexcursie aan boord van de Glacier Express-trein. Bij aankomst stappen we in de Glacier Express. De beroemdste trein ter wereld neemt u mee op een panoramische reis door de Alpen. Deze lijn staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en laat u genieten van een onvergetelijk moment in het hart van Zwitserland. U reist door een idyllische omgeving, met de bergen die zich indrukwekkend uitstrekken tot in de hemel en een nog haast ongerepte natuur. U maakt kennis met de betoverend mooie Zwitserse landschappen die u enkel via deze unieke en onvergetelijke treinrit kunt ontdekken. Lunch aan boord van de trein of in een restaurant (afhankelijk van de beschikbaarheid). Aankomst in Chur waar onze autocar u opwacht om terug te keren naar Basel waar onze boot aangemeerd ligt.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen
 • Duur van de transfers per autocar ongeveer: 3u30 van Bazel tot Andermatt, en 3u30 van Chur tot Bazel.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • INBEGREPEN in de GSB cruise.
Geleid bezoek aan het kasteel Marksburg in Braubach

De middeleeuwse stad Braubach, omgeven door wijngaarden, wordt gedomineerd door het kasteel van Marksburg.
Vertrek met autocar voor het geleid bezoek aan het kasteel van Marksburg. Het werd in de 13de eeuw gebouwd, steekt meer dan 160m boven de Rijn uit en is bereikbaar via de kronkelende steegjes van de oude stad Braubach.
Dit is het enige fort in de Rijnvallei dat nooit verwoest werd. De bouw begon in de 13de eeuw met de donjon en ging eeuwen voort. De evolutie is voornamelijk te wijten aan een feilloze verdediging, de bouw van een verstevigde tunnel met krachtige gewelven, kanonnen, houten opklapbare deuren, een defensief gordijn ... alle ingrediënten waren aanwezig voor een grootscheepse verdediging.
U ziet er opmerkelijke ruimtes, zoals de indrukwekkende keuken met een grote open schouw, de appartementen van de dames, de ridderzaal, de wapenzaal, de kleine torenkamers, de kapel, de kelder, de rondgangen en nog vele andere plaatsen die u meenemen naar de middeleeuwen.
Even vrije tijd alvorens we met de autocar terugkeren naar het schip.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
De Route des Grands Crus van Bourgondië

In de namiddag, vertrek voor de wijnroute "la route des Grands Crus", Gevrey-Chambertin, Clos de Vougeot : bezoek aan het kasteel van de Clos de Vougeot. Vanaf de XIIe eeuw zijn de monniken van de abdij van Cîteaux in het midden van de wijngaard gestart met het bouwen van bedrijfsgebouwen voor wijnbouw. De bouwwerken werd in de XVIe eeuw aangevuld met een woongedeelte in pure Renaissancestijl. De Clos Vougeot blijft symbool staan voor meer dan duizend jaar Bourgondische geschiedenis. We zetten onze tocht verder naar een wijnbouwgebied voor een proeverij van Bourgondische wijnen. U ontdekt een traditioneel domein, bezoekt de kelder en krijgt vervolgens de kans om aan een toegelichte wijndegustatie* van de wijnen van de befaamde Bourgondische wijngaarden deel te nemen. We keren terug naar de boot. 

OPMERKINGEN

 • Zorg voor goede schoenen
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid, te verbruiken met mate.
Tochtje met klein bootje door Strasbourg

Vertrek per touringcar in het gezelschap van onze begeleidster naar het centrum van Straatsburg. De hele stad is versierd met slingers en kerstversiering, vooral de straten en winkels. Ontdekking van de kerstmarkten op het Broglieplein en op het voorplein van de kathedraal. In de late namiddag, ontdekking van de kerstverlichting, bezichtiging van, onder meer, het plein van de kathedraal, het Kléberplein, de Carré d'Or en het Gutenbergplein. Terugkeer aan boord van de boot.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Mechanische musik Museum en degustatie an Rudesheimer Kaffee

Vertrek te voet aan het schip naar het museum. "Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett" is het eerste Duitse museum dat gewijd is aan muziekinstrumenten met geheugen. Van de lieflijke muziekdoos tot reusachtige concertpiano's: er staan niet minder dan 350 automatische muziekinstrumenten die samen goed zijn voor één van de grootste en mooiste collecties van de 18de tot de 20ste eeuw. Het geheel staat opgesteld op meer dan 400 m². Men kan er ook gereedschap en machines bewonderen die gebruikt werden in de vervaardiging van de orgelcilinders, de dozen en notenrollen evenals de platen van muziekdozen. Ongeacht hun leeftijd scheppen de bezoekers aan het museum altijd veel plezier in de kennismaking met deze bijzondere muziek, de technieken van vroger en de manier waarop deze instrumenten werken. Na het bezoek aan het Museum voor mechanische muziekinstrumenten kunt u proeven van een Rudesheimer Kaffee*, de lokale specialiteit. Te voet terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen. De straten van Rudesheim zijn gelegd met kasseistenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid, te verbruiken met mate.
Rheingau regio

U bezoekt er de prachtige wijngaarden van de Rijn. Stop in Eltville of omgeving. Daarna verder naar Wiesbaden, gekend om zijn Romeinse thermen, zijn warmwaterbronnen en zijn casino. We beginnen ons bezoek met een rondrit door de stad langs de voornaamste monumenten. U ziet de prachtige 19de-eeuwse verblijven van de wijk Villengebite alvorens de oude stad te bereiken. Deze prachtige huizen, in diverse historische stijlen, geven de stad een geheel eigen atmosfeer. U ziet onder andere het kasteel, de oude verblijfplaats van de hertogen van Nassau die in de 19de eeuw werd gebouwd, het oude Stadhuis uit de 17de eeuw en de marktker "Marktkirche" die opgetrokken is in de neorenaissancestijl van de 19de eeuw. U komt ook langs het "Kurhaus" dat keizer Willem II "het mooiste kuurhuis ter wereld" noemde. Een groene laan, ook wel "Bowling Green" genoemd, ligt rond de kolommen van het Kurhaus, platanen die in de 19de eeuw werden aangeplant en het theater. Deze laan voert uiteindelijk naar het kuuroord. Verplaatsing terug met autocar naar het schip.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan gewijzigd worden.
 • De gegeven uren zijn indicatief.
Het eiland Mainau en de Watervallen van de Rijn

Vertrek vanuit Bazel voor een excursie naar het eiland Mainauen het Bodenmeer, een pareltje zonder weerga. Op deze plek heerst er een perfecte harmonie. U bevindt zich op een heus bloemen- en plantenparadijs dat vandaag is uitgegroeid tot een van de meest beroemde en populaire toeristische bestemmingen van Duitsland. Lunch op het eiland.

Daarna ontdekking van de watervallen van de Rijn. De watervallen van de Rijn zijn een van de niet te missen natuurlijke pareltjes van Zwitserland en worden als een van de meest spectaculaire watervallen ter wereld beschouwd. U brengt een bezoek aan het kasteel Laufen (buitenkant), waar u de watervallen van de Rijn via een platform van erg dichtbij kunt bewonderen. U hebt werkelijk een adembenemend uitzicht op het ruisende water.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen.
 • Bezoek in het gezelschap van een begeleidster van CroisiEurope.
 • Duur: ~12u met ~6u transfer per autocar.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • INBEGREPEN in de GSB cruise.
Cité de l'Automobile in Mulhouse

Vertrek met de bus vanuit Oud-Breisach naar Mulhouse. Bij aankomst krijgt u een rondleiding in de Cité de l'Automobile, het grootste automobielmuseum ter wereld. Het biedt 500 historische modellen, zowel prestigieuze wagens als sportwagens, die het verhaal vertellen van de Europese automobielgeschiedenis van 1878 tot vandaag. De Fritz Schlump-collectie is ondergebracht in een voormalige spinnerij uit 1880 en bestrijkt een oppervlakte van 20 000 m². U vindt er meer dan 400 voertuigen die als historisch monument zijn geklasseerd. Verder kunt u zich verheugen op de grootste Bugatti-collectie ter wereld met twee van de zes wereldberoemde Bugatti Royale, met de Coupé Napoléon, en een omvangrijke collectie Rolls Royces. Aan het einde van het bezoek, transfer met terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede wandelschoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • INBEGREPEN in de GSB cruise.
Wijnroute en Colmar

Vertrek per bus om de wijngaarden en de zeven druivensoorten van de Elzas te ontdekken. Onderweg rijden we door charmante, schilderachtige dorpjes vol typische huizen met gevels uit vakwerk, fontein en wijnpers... Zo komen we bijvoorbeeld langs Riquewihr, de parel van de wijngaard, Ribeauvillé, de stad van de Ménétriers, Kayserberg, de geboortestad van dr. Schweitzer... Verder ontdekt u de bekende ooievaars, een geluksbrenger in de Elzas, alsook tal van lokale legendes. We houden halte in een wijnkelder in de streek waar we de bekende Elzaswijnen degusteren*. Deze streek is vooral gekend om haar witte wijnen. Lunch (dranken niet inbegrepen) onderweg. Na de lunch vertrekken we naar Colmar. Samen met uw begeleidster ontdekt u het historisch centrum. Deze “meest Elzasser stad van de Elzas” zal u ongetwijfeld bekoren met haar Unterlinden-museum (onder de lindebomen), de wijk klein-Venetië, of verder nog de collegiale Saint-Martinkerk, het Pfister-huis en het Koïfhus. Vrije tijd op de kerstmarkten.

Terugkeer aan boord met de bus.

OPMERKINGEN

 • De uren en bezoekvolgorde zijn onder voorbehoud en kunnen gewijzigd worden.
 • Bezoek met de bus met tussenstops voor vrije tijd.
 • Stevige schoenen voorzien.
 • De lunch is inbegrepen (exclusief drank).
 • *Alcohol kan de gezondheid schaden, drink dus met mate.
Sélestat, de wijnroute en Obernai

Vertrek per bus met de begeleidster naar Sélestat. Halte bij het Broodhuis van de Elzas en ontdekking van de vele culinaire tradities van de Elzas. De bredele, de typische koekjes die je zult proeven, zullen geen geheimen meer hebben voor jou! Op weg naar Éguisheim, dat tot de "Mooiste Dorpen van Frankrijk" behoort en je dus zeker zal verleiden! Éguisheim behoudt alle authenticiteit van de kersttradities. De kerstmarkt, in het centrum van het middeleeuwse dorpje, zal je in verrukking brengen. Er zijn veel lokale handwerkers. Lunch op de wijnroute. In de namiddag rijden we naar Obernai. De stad heeft alle charme van de Rijn-renaissance behouden en is bijzonder druk in de kerstperiode. Terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Hospices de Strasbourg

Vertrek te voet voor het bezoek aan de kelders van de hospices de Strasbourg om hun geheimen te ontdekken. Vroeger werden de wijnen afkomstig van giften van zieken die hun ziekenhuiskosten in natura betaalden erin bewaard. Vandaag laat een twintigtal wijnbouwbedrijven hun prestigieuze wijnen vinifiëren in de befaamde wijnkelders van de hospices. De oudste wijn ter wereld wordt er ook als een kostbaar bezit bewaard in een vat dat dateert van 1472! Het bezoek wordt gevolgd door een wijnproeverij*. Terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Alcohol kan de gezondheid schaden, drink dus met mate.
Straatsburg, kerstmarkten

Rondleiding te voet in de hoofdstad van de Elzas en ontdekking van de wijken van La Petite France en de kathedraal (buitenkant). Vrije tijd op de kerstmarkten van Straatsburg. Geïnstalleerd op verschillende pleinen van de stad nodigen ze uit tot feeërie en geven de stad een unieke sfeer.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Straatsburg en de kerstmarkt

Vertrek voor het geleid bezoek aan de Europese hoofdstad. We beginnen met een rondrit langs de verschillende buurten van de stad, in het bijzonder het "Duitse keizerlijke kwartier" (rond de place de la République) en de Europese wijk (we komen voorbij het Paleis de l'Europe, het Palais des Droits de l'homme en het Europees parlement). We gaan verder met de geleide wandeling rond de kathedraal waar u onder andere het beroemde Kammerzell-huis ziet, en daarna Petit France, een beroemde wijk die de inwoners van Straatsburg nauw aan het hart ligt, met zijn kanalen, zijn charmante kleurrijke vakwerkhuizen en zijn nauwe steegjes, als werelderfgoed geklasseerd door de UNESCO. Bezoek aan de kerstmarkt, op het Broglieplein en op het voorplein van de kathedraal, in het gezelschap van onze begeleidster. De hele stad is versierd met slingers en kerstversiering, vooral de straten en winkels. Lunch aan boord. Vrije tijd om in de straten van Straatsburg te winkelen alvorens de ontdekking van de kerstverlichting in het gezelschap van onze begeleidster: het plein van de kathedraal, het Kléberplein, de Carré d'Or, het Gutenbergplein…. Terugkeer aan boord van de boot.

OPMERKINGEN

 • Het tijdschema is indicatief en kan gewijzigd worden, evenals de volgorde van de bezoeken.
Kerstmarkt van Colmar en ecomuseum van Ungersheim

Vertrek met de bus naar Ungersheim. Herbeleef de Kerstmis van vroeger in het Ecomuseum van de Elzas, het dorp is op zijn mooist om deze periode te vieren die zo belangrijk is in de Elzas. Doorkruis de straten van het dorp en ontdek de tradities van de Elzas. Lunch in een restaurant. Daarna verder naar Colmar. In het prachtige kader van het oude Colmar is de feeërie van Kerstmis op de afspraak. De heerlijke geuren van kaneel en andere specerijen leiden je door de gangpaden van de vijf kerstmarkten in de voetgangersstraten van de stad.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Dag pottenbakkersroute en show in het Koninklijk paleis

Pottenbakkersroute in het noorden van de Elzas in het gezelschap van onze begeleidster. Kennismaking met Soufflenheim, stad van de culinaire en decoratieve potten of Betschdorf, stad van de ambachtelijke potten in blauw aardewerk. Bezoek aan een pottenbakker. Vertrek naar Kirrwiller. Lunch met dansgelegenheid in het Koninklijk paleis in Kirrwiller(1) gevolgd door een show in het theater van de Music Hall. Het ballet van het Koninklijk paleis neemt u mee naar een fantastische wereld waar kunstenaars en dansers u mee nemen op reis door de tijd.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • (1) Spektakellunch in het Koninklijk Paleis van Kirrwiller, enkel op dinsdag, woensdag en donderdag.
Het Lalique museum

Vertrek met de bus vanuit Gambsheim richting Wingen-sur-Moder. Gelegen in het dorp waar de glasblazerij van René Lalique in 1921 gevestigd werd, nodigt het Lalique museum u uit om het universum van Lalique te komen ontdekken in al zijn aspecten met de nadruk op de glascreatie. Dit ruime en moderne museum vertelt de geschiedenis van de glasproductie en het onthult de creaties van René Lalique en zijn opvolgers.

Lalique was echt een geniale man en kunstenaar die de schittering van juwelen, de magie van transparantie en het licht van kristal wist te vatten. Gelegen in een prachtige omgeving, biedt dit museum u een mooi retroperspectief van de kunst van het glasblazen. De permanente collectie stelt zo‘n 650 fascinerende stukken ten toon uit zijn eigen collecties maar ook uit de opslagplaatsen van de onderneming, leenstukken uit Parijse musea of privécollecties. Dit is het enige museum in Europa dat is toegewijd aan Lalique, het is per thema en chronologisch ingedeeld en het biedt een ruim panorama aan creaties, van Art nouveau sierraden uit modern kristal tot Art Déco glas. Of het nu sierraden, tekeningen, parfumflesjes, tafeldecoratie, kroonluchters, radiatorknoppen of vazen zijn, men wordt op deze plaats dankzij reusachtige foto‘s en audiovisuele technieken ondergedompeld in diverse sferen. Tot slot, omdat al deze objecten niet zouden bestaan zonder kunde, is er ook een eerbetoon gemaakt aan de mannen en vrouwen die de glastraditie vereeuwigd hebben.

Geniet ook van de tijdelijke collectie, volledig toegewijd aan Kerstmis, die elk jaar in december tentoon wordt gesteld. Fonkelende decoraties omheen het evenement in een feeërieke omgeving combineren oude en hedendaagse creaties. Een streling voor het oog. Bovendien is er elke dag de gelegenheid om een nieuw vakje van de adventkalender te openen waardoor er een verrassing uit kristal verschijnt... Terugkeer naar het schip per bus.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Kerstmarkt van Freiburg

Vertrek met de bus Freiburg ter ontdekking van de kerstmarkt, een van de mooiste van Duitsland. De kerstmarkt van Freiburg, die zich in het hartje van de prachtige historische oude stad bevindt, fascineert jong en oud. Je kunt er met name traditionele ambachtslieden zien, zoals glasblazers, een atelier voor de vervaardiging van kaarsen of houten speelgoed. Vrije tijd om rond te wandelen in de straatjes. Terugkeer aan boord in de late namiddag.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Spiers en kathedraal kerstavond

Vertrek te voet voor excursie naar Spiers. Dankzij haar indrukwekkende vorm en haar enorme kathedraal springt deze oude keizerlijke stad op de linkeroever van de Rijn al van ver in het oog. Onder begeleiding van uw gids bezoekt u de binnenkant van de kathedraal. Conrad II legde in 1030 de basis voor het gebouw, dat eind 19e eeuw een grote transformatie kende en sinds 1981 erkend is als UNESCO-Werelderfgoed. Tussen de 9e en 16e eeuw vormde de belangrijke vereringsplaats Spiers het decor voor zo'n 50 parlementszittingen. Anderhalve eeuw lang zetelde het Rijkshof er. De Dom van Spiers, een basiliek met vier toren en twee koepels, is een van de belangrijkste monumenten van het Heilige Roomse Rijk. U vervolgt de rondleiding met een bezoek aan de Kerk van de Drievuldigheid. Deze werd gebouwd tussen 1701 en 1717 en is gewijd aan het lutheranisme. Vervolgens trekt u naar het voor rituele wassingen gebruikte Judenbad (jodenbad). De arbeiders die de kathedraal moesten bouwen, legden dit Judenbad in de 12e eeuw aan in het jodenhof, dat tijdens de middeleeuwen het centrum vormde van de joodse wijk. Het 10 meter onder de grond gelegen waterbekken, de oudste van Duitsland, is de absolute blikvanger. Na het bezoek beschikt u over vrije tijd vooraleer u op uw eigen ritme te voet terugkeert naar de boot.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Eguisheim en de Wijnroute

Vertrek met de bus vanuit Oud-Breisach in het gezelschap van een begeleidster naar het charmante dorpje Eguisheim. Je zult de straatjes van Eguisheim te voet ontdekken via de oude stadsmuren. Je zult de schilderachtige vakwerkhuizen in alle kleuren kunnen bewonderen. Je zult de parochiekerk van St. Petrus en Paulus ontdekken, met een ooievaarsnest op het dak, en de nederburcht van Eguisheim kasteel, gelegen op de Place Saint-Léon, want Eguisheim is de geboorteplaats van paus Leo IX.

Vertrek met de bus naar een herberghoeve voor een typische marcairelunch. Deze maaltijd bestaat uit hoeveproducten: vleespastei, gerookte vleeswaren, gebakken aardappelen, Munsterkaas en bosbessentaart.

De namiddag zal gewijd zijn aan de ontdekking van de Wijnroute van de Elzas. U zult zien prachtige dorpen: Kaysersberg, geboorteplaats van dr. Albert Schweitzer; Bergheim, heksendorp; Ribeauvillé, stad van de minstrelen; Riquewihr, parel van het wijnbouwgebied... Je houdt halt in een kelder van de Wijnroute om de beroemde Elzaswijn met 7 druivensoorten te proeven*, waarin de witte druif koning is. Terug aan boord in Oud-Brisach.

OPMERKINGEN

 • Voorzie aangepaste schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Alcohol kan de gezondheid schaden, drink dus met mate.
 • INBEGREPEN in de SBS cruise.
Colmar en wijnroute

Vertrek per bus naar Colmar. Samen met uw begeleidster ontdekt u het historisch centrum. Deze “meest Elzasser stad van de Elzas” zal u ongetwijfeld bekoren met haar Unterlinden-museum (onder de lindebomen), de wijk klein-Venetië, of verder nog de collegiale Saint-Martinkerk, het Pfister-huis en het Koïfhus. We rijden verder op de wijnroute van de Elzas. Lunch (dranken niet inbegrepen) onderweg. Halte in Obernai. Ontdek deze stad met haar prestigieuze collectie aan gebouwen in Renaissance-Rijnlandse stijl: het belfort, het Stadhuis met haar renaissancegevel, de graanhal... Terugkeer aan boord van de bus.

OPMERKINGEN

 • De uren en bezoekvolgorde zijn onder voorbehoud en kunnen gewijzigd worden.
 • Bezoek met de bus met tussenstops voor vrije tijd.
 • Stevige schoenen voorzien.
 • De lunch is inbegrepen (exclusief drank).
 • *Alcohol kan de gezondheid schaden, drink dus met mate.
 • INBEGREPEN IN DE SBS-CRUISE
Heidelberg en zijn burcht

Vertrek om Heidelberg en zijn burcht te bezoeken. U neemt de kabelspoorweg in de oude stad. De indrukwekkende ruïnes van de burcht domineren op majestueuze wijze de steegjes van de oude stad. De terrassen bieden een adembenemend uitzicht over de stad, die doorkruist wordt door de Neckar. Het prestige uit het verleden van deze residentie hangt nog steeds boven de imposante overblijfselen. Hier vormen de burcht en de vestingwerken één geheel: de kazematten en de immense torens getuigen van het verdedigende karakter van deze residentie. Rondom de binnenplaats verrijzen de gevels van weelderige paleizen, die zijn versierd met uitzonderlijke sculpturen. U zult genieten van de uitgestrekte terrassen van de Hortus Palatinus, één van de beroemdste Renaissance-parken ter wereld. Zonder de Grosses Fass te vergeten, een legendarisch groot vat dat in de kelders van het kasteel staat. Terugkeer naar de oude stad met de kabelspoorweg. Omdat de hele oude stad een grote voetgangerszone is, is het de ideale plek om te wandelen. U leert over de geschiedenis van de Universiteit van Heidelberg, de oudste universiteit in Duitsland maar ook één van de meest prestigieuze. U zult gecharmeerd zijn door de romantische sfeer van deze stad. De romantische schilders en dichters uit de 18e en 19e eeuw waren helemaal weg van Heidelberg. Ze bewonderden met een zucht van verrukking de smalle steegjes rond de universiteit en de burcht, die destijds erg vervallen waren en deze diepe en beboste vallei domineerden.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Kaysersberg en Riquewihr

Vertrek naar Kaysersberg(1), bezoek aan de kersttentoonstelling. Elk jaar haalt de stad het onderste uit de kan om één thema dat nauw verbonden is met kerst in de Elzas in de kijker te zetten. In de Arsenaalzaal kunt u het uiterst zorgvuldige en originele werk van de artiesten bekijken. Ze hebben hun verbeelding helemaal de vrije loop gelaten om hun creaties te personaliseren en u onder te dompelen in de kerstsfeer. Daarna gaat u verder naar Riquewihr. Riquewihr is een charmant middeleeuws dorp tussen de wijngaarden, waar u een authentieke kerstmarkt in een unieke setting ontdekt. De levendige kleuren van de vakwerkhuizen geven u een prachtige en authentieke weergave van de Elzas. Slenter door de geplaveide straatjes en bewonder de schitterende versieringen op de huizen en gebouwen in het dorp.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • (1) De kerstmarkt van Kayserberg is open op vrijdag, zaterdag en zondag. Op andere dagen kunt u de kerstmarkt van Eguisheim bezoeken. Dat is een van de mooiste kerstmarkten van de Elzas.
Colmar

Vertrek naar het historisch centrum van Colmar. Samen met een gids bezoekt u de pittoreske wijk "Klein Venetië". De kanalen van de rivier Lauch kronkelen vrolijk tussen het doolhof van typische, Elzasser straatjes en hun kleurrijke vakwerkhuizen. En dankzij het adembenemende winterdecor zijn de straatjes nog mooier dan ooit. Vervolgens bezoekt u het chocolademuseum van Colmar. Daar ontdekt u in een magische kerstsfeer de geschiedenis van chocolade, het belangrijkste product tijdens de feestdagen. Warm uzelf op met een kopje warme chocomelk en geniet van de kerstsmaken. Vrije tijd op de kerstmarkt. Op intiem en gezellig verlichte pleinen staan traditionele chalets, die meteen de aandacht trekken met hun kerstversieringen en serviezen, originele geschenken en culinaire specialiteiten met kaneel en andere specerijen.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
De kerstmarkt van Heilbronn

Vanuit Eberbach trekt u naar Heilbronn, de wijnhoofdstad van Baden-Württemberg en een voormalige keizerlijke stad gelegen aan de oevers van de Neckar, midden in een prachtig landschap met bossen en wijngaarden.

Enkele van de hoogtepunten van uw wandeling door het stadscentrum zijn ongetwijfeld de astronomische klok aan de gevel van het voormalige stadhuis op het marktplein, de St. Kilian-kerk met de toren in renaissancestijl en Deutscherhof, vandaag een cultureel centrum met het stadshistorisch museum.

Tijdens de kerstperiode klinken er feestelijke gezangen in de stad en ruikt u er de typische geuren van anijs en kaneel. U kunt prachtige staaltjes van handwerk bewonderen bij de versierde kraampjes rond de St. Kilian-kerk, het stadhuis en het marktplein. Tijdens de dag lunch in een restaurant in de stad.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Mainz

In het gezelschap van uw gidsen gaat u naar de stad Mainz. De stad is gelegen aan de oevers van de Rijn en bij de monding van de Main. U zult zeker vallen voor de unieke levensstijl en charme evenals de open blik op de wereld. U kunt u laten doordringen van deze unieke sfeer door te wandelen over het marktplein, waar u in het midden de Heunensäule ziet staan, een stenen zuil ter herdenking van de geschiedenis van Mainz, in 1975 opgericht voor het duizendjarig bestaan van de kathedraal. U kunt in het gezelschap van uw gids binnengaan in de prachtige Kathedraal, waarvan de bouwwerkzaamheden in 975 van start gingen en die zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de stad. Ze bevat prachtige historische schatten zoals de grafmonumenten uit de 13de en 18de eeuw. U kunt ook het frappante contrast bekijken tussen de massieve roze kathedraal en de Romeinse Gothard-kapel in lichte steen. Langs de steegjes van de met liefde gerestaureerde oude stadskern gaat u richting het Gutenbergplein. Gutenberg werd in Mainz geboren tussen 1394 en 1400 en staat in Europa bekend als de uitvinder van de boekdrukkunst. U kunt er ook een Duitse traditie ontdekken door te kijken naar de prachtige carnavalsfontein, die elk jaar begint op 11/11 om 11u11.
Vrije tijd alvorens we terugkeren naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: het bezoek gebeurt volledig te voet en de straten zijn gelegd in kasseistenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Colmar

Colmar is de hoofdplaats van Centre Alsace en biedt de bezoekers een beknopt overzicht van duizend jaar Europese geschiedenis. Het homogene historische centrum is prachtig bewaard gebleven door de eeuwen heen en staat geklasseerd als "beschermde sector". Het werd nauwgezet gerestaureerd en wordt al meer dan twintig jaar permanent opgewaardeerd. Ontdek in het gezelschap van onze animatrice de charme van het oude Colmar, het historische centrum, de wijk klein Venetië, de oude douane en het plein van de kathedraal. Even vrije tijd. Daarna met de autocar terug naar Breisach.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Excursie naar de Lorelei-rots

Vertrek met de autocar naar de beroemde Lorelei-rots. Bewonder het prachtige zicht op de Rijnvallei evenals het originele stenen beeld van de Lorelei. Daarna, degustatie van één van de grootste Duitse tradities: Kaffee und Kuchen. U kunt er dus genieten van een stukje beroemde Duitse taart naar keuze heerlijkheid naar keuze met een kopje koffie of thee. Na deze gesuikerde pauze keert u met de autocar terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Museum voor technologie van Sinsheim

Dit museum, opgericht in 1981, heeft een groot aantal unieke tentoonstellingen over de geschiedenis van technologie. De emblemen van het museum zijn twee van de bekendste supersonische vliegtuigen in de geschiedenis van de burgerluchtvaart: de Frans-Britse Concorde en de Tupolev TU-144 uit de Sovjet-Unie. Tijdens het vrije bezoek heeft u de mogelijkheid om oldtimers en motorfietsen uit alle tijdperken te bewonderen. Er zijn ook enorme locomotieven, legendarische Formule 1-auto's, sportwagens, motoren ter grootte van een huis, landbouwmachines en nog veel meer.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Koblenz en fort Ehrenbreitstein

De charmante stad Koblenz, waar de Rijn en de Moezel in elkaar overgaan, nodigt uit om een wandeling te maken. Uw gids vertelt u over Beethoven, wiens moeder is geboren in Koblenz en over Mozart die hier heeft verbleven. Daarna neemt u de kabelspoorweg tot bij het fort Ehrenbreitstein, vanwaar u een prachtig uitzicht hebt over de stad, de Rijn en de Moezel. Het strategisch gelegen fort steekt uit boven de monding van de Moezel en biedt een prachtig uitzicht op de Rijn. Het huidige gebouw werd in 1817 opgericht onder Pruisische bewind. Daarna is er vrije tijd om de kerstmarkt van Koblenz te bezoeken. Duitsland kent al eeuwenlang een traditie van kerstmarkten. Dit romantische kerstparadijs in de prachtige oude stad van Koblenz strekt zich uit tot aan de Deutsches Eck. Terugkeer naar de boot op uw eigen tempo.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Porsche-museum

Het eerste Porsche-museum, dat werd geopend in 1976, maakte in 2009 plaats voor een nieuw museum met een verrassende moderne architectuur. Een audio-geleid bezoek neemt u mee door de 5.600 m² grote tentoonstellingsruimte. U kan er ongeveer 80 historische voertuigen, een glaswerkplaats en tal van voorwerpen uit de geschiedenis van het bedrijf bewonderen. Het museum toont de geschiedenis van het bedrijf Porsche, van de eerste ontdekkingen van Ferdinand Porsche tot de huidige automodellen. Het museum herbergt een groot aantal voertuigen en verschillende verzamelobjecten in een unieke sfeer. Naast de klassieke voertuigen, zoals de Porsche 356, 550, 911 of 917, is dit museum een eerbetoon aan de ontwikkelingen van Ferdinand Porsche aan het begin van de 20e eeuw.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Begeleid bezoek aan Keulen

Vertrek te voet met uw gids naar het stadscentrum van Keulen. U ontdekt deze stad, al sinds de middeleeuwen het kruispunt van Europa, die zijn belang heeft weten te bewaren op commercieel, industrieel, cultureel en religieus gebied. U kunt de buitenkant bewonderen van de enorme kathedraal van Keulen die meer dan vijf eeuwen geduld vergde tot zijn voltooiing. De bouw begon in 1247 maar moest onderbroken worden door een gebrek aan financiële middelen in 1560. De werken werden pas in 1842 hervat op verzoek van keizer Frederik Willem IV die er verliefd op was geworden. De bouw werd in 1863 beëindigd en de kathedraal in gotische stijl was het hoogste gebouw ter wereld van 1880 tot 1884. Rond de kathedraal staan 12 andere kerken in Romaanse steil, in cirkelvorm ter verpersoonlijking van de 12 apostels. U gaat verder met het bezoek aan de oude stad van Keulen en u komt onder meer voorbij het beroemde Huis van de Eau de Cologne (buitenkant).
Alvorens terug te keren naar het schip kunt u genieten van wat vrije tijd waarbij u wat kunt wandelen door de straten van Keulen of kunt proeven van het beroemde lokale bier, het Kölsch(1). U keert met de autocar terug naar het schip in Königswinter. 

OPMERKINGEN

 • De boot vaart tijdens de excursie.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • (1) Niet inbegrepen.
Begeleid bezoek aan Mainz en het Gutenbergmuseum

Vertrek te voet van aan het schip in het gezelschap van uw gidsen voor het bezoek aan de stad Mainz. Mainz, hoofdstad van het paltsgraafschap Rijnland, werd meer dan 2000 jaar door de Romeinen gesticht. Tijdens de 17de en 18de eeuw hebben de beste architecten en beeldhouwers het silhouet van de stad gemaakt, met zijn paleizen en kerken. U kunt er opmerkelijk goed gerestaureerde historische woningen bewonderen. De stad is gelegen aan de oevers van de Rijn en bij de monding van de Main. U zult zeker vallen voor de unieke levensstijl en charme evenals de open blik op de wereld. U kunt in het gezelschap van uw gids binnengaan in de prachtige Kathedraal, waarvan de bouwwerkzaamheden in 975 van start gingen en die zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de stad. Ze bevat prachtige historische schatten zoals de grafmonumenten uit de 13de tot de 18de eeuw. U wandelt ook door de pittoreske steegjes van de oude stad. Tenslotte bezoekt u het Gutenberg-museum, het museum van de drukkunst. Johannes Gensfleisch Gutenberg werd in 1400 geboren in Mainz en bereidde zelf de druk voor van de zogenaamde "42-regelbijbel" in 1455, dat is het oudste gedrukte boek ter wereld. Van de 46 overgebleven exemplaren heeft het museum er één van weten te bewaren, evenals een psalmenboek van Mainz, het eerste gedrukte werk met inkt in drie verschillende kleuren. Het museum toont op vijf niveaus een uitzonderlijke tentoonstelling over de geschiedenis van het boek en het schrift in Europa en wereldwijd. Vertrek met de autocar naar het schip in Worms.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: het bezoek is te voet en de straten van de oude stad zijn geplaveid.
 • Het Gutenberg museum is gesloten op zondag 's morgen en op maandag.
 • De boot vaart tijdens de excursie.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Mainz en het Gutenberg-museum.

Vertrek te voet van aan het schip in het gezelschap van uw gidsen voor het bezoek aan de stad Mainz. Mainz, hoofdstad van het paltsgraafschap Rijnland, werd meer dan 2000 jaar door de Romeinen gesticht. Tijdens de 17de en 18de eeuw hebben de beste architecten en beeldhouwers het silhouet van de stad gemaakt, met zijn paleizen en kerken. U kunt er opmerkelijk goed gerestaureerde historische woningen bewonderen. De stad is gelegen aan de oevers van de Rijn aan de monding van de Main en zal u weten te verleiden met zijn unieke levensstijl, zijn unieke charme en de open blik op de wereld. U kunt in het gezelschap van uw gids binnengaan in de prachtige Kathedraal, waarvan de bouwwerkzaamheden in 975 van start gingen en die zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de stad. Ze bevat prachtige historische schatten zoals de grafmonumenten uit de 13de en 18de eeuw. U wandelt ook door de pittoreske steegjes van de oude stad. Tenslotte bezoekt u het Gutenberg-museum, het museum van de drukkunst. Johannes Gensfleisch Gutenberg werd in 1400 geboren in Mainz en bereidde zelf de druk voor van de zogenaamde "42-regelbijbel" in 1455, dat is het oudste gedrukte boek ter wereld. Van de 46 overgebleven exemplaren heeft het museum er één van weten te bewaren, evenals een psalmenboek van Mainz, het eerste gedrukte werk met inkt in drie verschillende kleuren. Het museum toont op vijf niveaus een uitzonderlijke tentoonstelling over de geschiedenis van het boek en het schrift in Europa en wereldwijd. Te voet terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: het bezoek gebeurt volledig te voet en de straten zijn gelegd in kasseistenen.
 • Het Gutenbergmuseum is gesloten op zondagochtend en op maandag.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Rudesheim: toeristisch treintje en bezoek aan het muziekmuseum

Vertrek met een toeristisch treintje door de pittoreske steegjes van Rudesheim in de richting van het museum voor mechanische muziekinstrumenten van Siegfried, gelegen in een prachtig historisch gebouw uit de 15de eeuw, vlakbij de Drosselgasse. Bezoek aan het beroemde « Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett » met een indrukwekkende collectie mechanische muziekinstrumenten. Er staan niet minder dan 350 automatische muziekinstrumenten die samen goed zijn voor één van de grootste en mooiste collecties van de 18de tot de 20ste eeuw. Het geheel staat opgesteld op meer dan 400 m². Een genoegen voor ogen en oren en een echt muzikaal avontuur. Dankzij deze instrumenten werd drie eeuwen aan kennis bewaard. VAn de kleine muziekdoos tot de enorme concertpiano's, de collectie omvat de meest uiteenlopende instrumenten. Men kan er ook gereedschap en machines bewonderen die gebruikt werden in de vervaardiging van de orgelcilinders, de dozen en notenrollen evenals de platen van muziekdozen. Ongeacht hun leeftijd scheppen de bezoekers aan het museum altijd veel plezier in de kennismaking met deze bijzondere muziek, de technieken van vroger en de manier waarop deze instrumenten werken. Na het bezoek vrije tijd in Rudesheim U keert te voet naar het schip terug via de Drosselgasse.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Voorzie goede schoenen.
Geleid bezoek aan Stuttgart

Stuttgart is beroemd om zijn wijnen, zijn musea en de merken Mercedes en Porsche. De historische hoofdstad van de streek Baden-Württemberg is de bakermat van de Duitse auto-industrie, maar heeft ook een zeer rijke geschiedenis. De stad werd bijna volledig herbouwd na de oorlog, maar toch bezit het moderne Stuttgart enkele juweeltjes uit het verleden. Het burchtplein bevindt zich in het hart van een weelderige tuin. De burcht is ontworpen naar een barok model en werd tijdens de constructie doordrenkt met klassieke en rococo-invloeden. Aan het begin van het project wilde Hertog Carl Eugene van Wurtemberg er een tweede Versailles van maken. U zult ook enkele moderne gebouwen ontdekken, zoals het Porsche-museum en het Mercedes-museum. Aan het einde van het bezoek is er een halte gepland in een Bierstub om een ¿¿glas bier (of frisdrank) te proeven, vergezeld van een bretzel.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Openluchtmuseum Arnhem

Vertrek met de autocar uit Wesel in het gezelschap van de begeleiders naar het Nederlandse openluchtmuseum van Arnhem dat in een mooi park gelegen is (44 ha). Het is er sterk bebost. De architectuur en het vroegere leven van de inwoners van Nederland worden er weergegeven in 80 authentieke boerderijen, molens, ateliers, huizen, een school, schuren en een kerk. In elk gebouw maken het typische meubilair en de demonstraties (diverse ambachten) het bezoek bijzonder interessant. Sommige gebouwen zijn gegroepeerd, zoals de mooie gebouwen met houten vlakken uit Limburg of de boerderijen uit Gelderland, maar de meest charmante hoek is die van de regio van de Zaan met zijn groen geschilderde huizen en hout met een prachtig versierde puntgevel. Het bezoek begint met het gerenoveerde toegangspaviljoen, van waar men een mooi zicht heeft op het park en de talrijke molens. Net zoals het centrum met de collecties ziet u in verschillende ruimtes ook voorwerpen die deel uitmaken van de landbouwtraditie. Onderaan krijgt u toegang tot het spectaculaire panoramische theater HollandRama. In deze mobiele capsule behandelen films, klank, licht, geuren ent emperaturen de talrijke landschappen, en impressies van de binnenkant van woningen. Terug instappen in de autocar.

OPMERKINGEN

 • Geleid bezoek.
 • Handtassen kunnen in bewaring worden gegeven.
 • De informatiepanelen in het museum zijn in het Nederlands, Engels en Duits.
 • Deze facultatieve excursie vervangt het bezoek aan het Kröller Müller-museum op maandag.
Bezoek aan het kasteel van Thurant

Vertrek met de autocar in Alken naar het kasteel van Thurant, in de Moselvallei op een twintigtal kilometer van Koblenz. Als symbool bij uitstek van deze regio is de burcht van Thurant een van de oudste van de Moeselstreek. Het werd zo genoemd als herinnering aan de bezetting van het fort van Thuron in Syrië in de tijd van de Kruistochten door de graaf Hendrik, broer van koning Otto VI, die het in 1197 liet optrekken bij zijn terugkeer van de kruistocht. Van 1246 tot 1248 werd het kasteel bezet door de aarrtsbisschppen van Keulen en Trier. Daarna werd het in twee delen verdeeld door een muur. Tijdens de successie-oorlog (1688-1697) werden de meeste delen van het kasteel vernield door de Franse troepen. Het kasteel werd heropgebouwd in de 20ste eeuw. Vanop het terras heeft men een onvergetelijk zicht op de Moezel. Vrije tijd. Terug aan boord in Alken.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleide wandeling door Cochem

Vertrek te voet aan het schip in het gezelschap van uw gids die u zal laten kennismaken met het charmante dorp Cochem, parel van de Moezel. Het bezoek begint op de oever tegenover Cochem, in de Cond-wijk. Dit oude vissersdorp werd in 1927 door de brug over de Moezel met de stad Cochem verbonden. Tijdens het oversteken van de brug ziet u in de verte het keizerlijk kasteel van Cochem, de Reichsburg, uit het jaar 900. In Cochem stop tu voor een fresco die de geschiedenis van de stad verstelt van de bezetting door de Romeinse legioenen tot de 20ste eeuw. Daarna neemt uw gids u mee door de steegjes met pittoreske vakwerkhuizen, de kerk van Sint-Maarten, het Capucijnerklooster, de markt... Na het bezoek kunt u genieten van vrije tijd langs de Moezel en uw ogen de kost geven aan het groene landschap.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: de straten zijn gelegd met kasseistenen.
 • De terugkeer aan boord gebeurt te voet.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleide wandeling in Heidelberg en zijn kasteel (buitenkant)

Vertrek uit Mannheim met autocar in de richting van Heidelberg. Romantisch en idyllisch, kosmopolitisch en dynamisch, mythisch en modern: Heidelberg brengt op een harmonieuze manier deze elementen samen die zorgen voor een unieke charme. Afspraak met de gidsen in het kasteel van Heidelberg, u maakt samen met hen kennis met de buitenkant van dit prachtige kasteel in roze aardewerk dat nu gedeeltelijk een ruïne is geworden. Sinds het einde van de 18de eeuw vormen de ruïnes van het kasteel een bron van inspiratie voor schilders en dichters die er een symbool in zagen van de grootsheid en de decadentie van de menselijke werken. Goethe, Hölderlin, Uhland en Eichendorff bejubelden het landschap van het kasteel terwijl talrijke schilders het als motief kozen. Bekijk ook het vat op het binnenplein. Het is het grootste houten vat ter wereld dat vroeger met wijn werd gevuld. Op de muur er tegenover is er een sokkel met een standbeeld dat de dwerg Perkeo toont. Deze zuid-Tiroolse drinkebroer was de nar en bewaker van het vak onder Karl Philipp (1716-1742). Bekijk ook de geometrische terrassen van de tuin van het Palatinat, de « Hortus Palatinus », die vroeger werd beschouwd als het achtste wereldwonder. De architect van de tuin, Salomon de Caus, wou eer betonen aan een harmonie met de stad, de rivier en de naburige heuvels. Verplaatsing met de autocar naar de Neckarmünzplatz, een belangrijk plein in het historische centrum van Heidelberg. Het ligt rechtstreeks aan de oever van de Neckar, onder het kasteel. U gaat verder in het gezelschap van uw gidsen met het bezoek aan de oude stad. U bewondert de kerk van de Heilige Geest (buitenkant) die gebouwd werd tussen 1398 en 1441, de plaats waar de prinsen-elect werden begraven. Tot 1623 huisde hier de "Bibliotheca Palatina". U kunt ook gebruik maken van wat vrije tijd om wat te winkelen in de langste winkelstraat van Duitsland alvorens terug naar de car te gaan. Op de terugweg rijdt u door het stadscentrum van Mannheim, waar u het schip bereikt.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Voorzie goede schoenen.
Excursie naar Volendam en de Zaanse Schans

Vertrek met de autocar naar Volendam, een charmant vissersdorpje aan de oever van het Ijsselmeer waar de bewoners nog in traditionele klederdracht rondlopen. Na een korte film over de stichting van de stad en de bouw van de dijk kunt u dit dorp vrij verkennen en krijgt u ook de gelegenheid om er van de specialiteit te proeven: gedroogde paling! Daarna bezoekt u een kaasmakerij (in Volendam of omgeving) om er te zien hoe de beroemde ronde Nederlandse kaas wordt gemaakt: de Gouda. U kunt er ook kaas proeven, ze bestaan in alle smaken en leeftijden: Baby Gouda of Old Gouda ; met koe- of geitenmelk, natuur, met peper, met komijn, met piment of zelfs gerookt ... de mogelijkheden zijn eindeloos met dit kaasje. We gaan verder met de autocar voor het bezoek aan de Zaanse Schans, een openluchtmuseum. Kijk hoe de beroemde Hollandse houten klompen worden gemaakt en verneem meer over de geschiedenis ervan. Ze dateren al uit het jaar 1200! Aanvankelijk was het maar een klein plankej met een hiel dat geëvolueerd is naar de gesculpteerde en handgeschilderde modellen die nu in de musa pronken. En vandaag? Nog steeds klompen, maar nu meestal wel mechanisch gemaakt. Neem echter eerst de tijd om te kijken naar de ongloofelijke collectie klompen: kinder- en huwelijksklompen. Geniet van de vrije tijd in dit Nederlandse openluchtmuseum om er kennis te maken met al zijn tradiites, de molens, de kaas, de typische huizen Vanaf 1950 werden de molens, huizen en nutsgebouwen uit de streek die uit de 17de en 18de eeuw dateren, verplaatst en hier gegroepeerd om een dorp te vormen aan de oever van de Zaan. Tijdens deze excursie kunt u kennismaken met het echte Holland en zijn tradities. Terug aan boord in Amsterdam met de autocar.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Voorzie goede schoenen.
Geleide wandeling door Keulen

Vertrek te voet aan de aanlegsteiger om naar het stadscentrum van Keulen te gaan. U ontdekt in het gezelschap van uw gids deze stad, al sinds de middeleeuwen het kruispunt van Europa, dat zijn belang heeft weten te bewaren op commercieel, industrieel, cultureel en religieus gebied. U kunt de buitenkant bewonderen van deenorme kathedraal van Keulen die meer dan vijf eeuwen geduld vergde tot zijn voltooiing. De bouw begon in 1247 maar moest onderbroken worden door een gebrek aan financiële middelen in 1560. De werken werde pas in 1842 hervat op verzoek van keizer Frederik Willem IV die er verliefd op was geworden. De bouw werd in 1863 beëindigd en de kathedraal in gotische stijl was het hoogste gebouw ter wereld van 1880 tot 1884. Rond de kathedraal staan 12 andere kerken in Romaanse steil, in cirkelvorm ter verpersoonlijking van de 12 apostels. U gaat verder met het bezoek aan de oude stad van Keulen en u komt onder meer voorbij het beroemde Huis van de Eau de Cologne (buitenkant). Alvorens terug te keren naar het schip kunt u genieten van wat vrije tijd waarbij u wat kunt wandelen door de straten van Keulen of kunt proeven van het beroemde lokale bier, het Kölsch. U kunt het schip te voet en op uw eigen ritme bereiken. 

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Voorzie goede schoenen.
Avondlijke tocht op de kanalen van Straatsburg

Afspraak aan de aanlegplaats van het Paleis van Rohan in Straatsburg met de motorboot en vertrek voor een ontdekkingstocht naar de stad. U vaart naar Petite France, een beroemde wijk waar de inwoners dol op zijn, met zijn kanalen, zijn charmante kleurrijke vakwerkhuizen en zijn nauwe straatjes. We komen voorbij de wijk van de looiers, de overdekte bruggen en het panoramische terras van Vauban. Verder naar de Duitse wijk. Na de Franse nederlaag in 18780 plande Duitsland om van Straatsburg de hoofdstad te maken van Elzas-Lotharingen. De "nieuwe stad" werd een nieuw stedenbouwkundig complex met brede lanen, administratieve en culturele gebouwen van groot prestige en aaneengebouwde huizen: verder werd ook het landschap kundig aangelegd. Vervolgens bezoekt u Straatsburg en Europa: het Europees parlement, voltooid in 1999, is bedoeld voor de maandelijkse vergaderingen van deze instelling. De architectuur van het gebouw berust op de combinatie van een cirkel en een ellips, het is georganiseerd in verschillende welbepaalde volumes. Daarnaast gaat u ook naar het Paleis van de Rechten van de mens met het Europees hof van de rechten van de mens.

OPMERKINGEN

 • Let op de trede bij het inschepen.
 • UURREGELING NAARGELANG BESCHIKBAARHEID MOTORBOOT
 • Voorzie goede schoenen.
 • De uurregelingen worden ter informatie gegeven.
 • De volgorde van de bezoeken kan gewijzigd worden.
Openluchtmuseum Arnhem

Vertrek met de autocar uit Nijmegen in het gezelschap van de begeleiders naar het Nederlandse openluchtmuseum van Arnhem dat in een mooi park gelegen is (44 ha). Het is er sterk bebost. De architectuur en het vroegere leven van de inwoners van Nederland worden er weergegeven in 80 authentieke boerderijen, molens, ateliers, huizen, een school, schuren en een kerk. Bij aankomst overhandigt de begeleidster u een teogangsticket, u kunt zelf het museum bezoeken. In elk gebouw maken het typische meubilair en de demonstraties (diverse ambachten) het bezoek bijzonder interessant. Sommige gebouwen zijn gegroepeerd, zoals de mooie gebouwen met houten vlakken uit Limburg of de boerderijen uit Gelderland, maar de meest charmante hoek is die van de regio van de Zaan met zijn groen geschilderde huizen en hout met een prachtig versierde puntgevel. Het bezoek begint met het gerenoveerde toegangspaviljoen, van waar men een mooi zicht heeft op het park en de talrijke molens. Net zoals het centrum met de collecties ziet u in verschillende ruimtes ook voorwerpen die deel uitmaken van de landbouwtraditie. Onderaan krijgt u toegang tot het spectaculaire panoramische theater HollandRama. In deze mobiele capsule behandelen films, klank, licht, geuren ent emperaturen de talrijke landschappen, en impressies van de binnenkant van woningen. Terug instappen in de autocar.

OPMERKINGEN

 • Bezoek zonder gids.
 • Handtassen kunnen in bewaring worden gegeven.
 • De informatiepanelen in het museum zijn in het Nederlands, Engels en Duits.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 •  
Geleid bezoek aan Trier

Vertrek met het schip voor een rondrit in autocar door de stad Trier. Maak kennis met het Romeinse culturele erfgoed van Trier, het zicht op de Moezel en het prachtige landschap. Trier is de oudste Duitse stad, ze is zelfs 13 jaar ouder dan Rome. De ouderdom van Trier is niet de enige reden voor de glorie van de stad. Het was ook één van de zetels van de Romeinse keizerlijke macht, één van de grote centra van het primitieve christendom en ook een dynamische middeleeuwse stad. Uit deze drie periodes heeft de stad kostbare architecturale overblijfselen behouden. U gaat te voet verder met het bezoek aan de oude stad. Verken (de buitenkant van) het Amfitheater: qua grootte is dit het tiende grootste van het hele Romeinse rijk. Er konden 30.000 toeschouwers in terecht. Vervolgens de Keizerlijke thermen met een weelderige inrichting: marmeren muurbekleding, vloeren, mozaïeken, fresco's, beelden. De thermen vormden een vierkant van 140m x 250 m. Verder naar de Romeinse basiliek. De basiliek werd omstreeks 310 gebouwd en is sindsdien altijd in gebruik gebleven. Van meet af aan was het een indrukwekkend gebouw: lengte 67 m breedte 27m hoogte 30m. Door de tijden heen zijn daar talrijke gebouwen bijgekomen. Tenslotte maakt u kennis met de beroemde Porta Nigra die tegelijkertijd als fort en als monument werd ontworpen (hoogte 30m, breedte 36m, diepte 22m). Zelfs Rome heeft vandaag geen oud gebouw van dergelijke omvang en in dergelijke staat. Wandel door de stad, deze is getekend door de middeleeuwen, onder meer dankzij de Sint-Pieterskathedraal (buitenkant). De oudste constructies dateren uit 326 maar het algemeen plan van de Kerk werd aanzienlijk gewijzigd in de 11de eeuw. Geniet ook van de sfeer op het Marktplein. Dit is barok en ligt in het centrum van de stad, het verleidt door zijn combinatie van genres. De oude vakwerkhuizen passen wonderwel bij de klassieke woningen in pastelkleuren, versierd met witte stuc. OP het einde van uw bezoek kunt u genieten van wat vrije tijd om naar eigen wens door de stad te wandelen. Terug instappen in de autocar.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Rüdesheim: wijndegustatie* en bezoek aan het Museum van Mechanische Muziekinstrumenten

U begint het bezoek met een rondrit met toelichtingen in de wijngaard van Rüdesheim in een treintje, waarbij u kennis maakt met de beroemde wijngaarden die al door de Romeinen werden bewerkt. Tijdens deze rondrit wordt de geschiedenis van de wijnbouw in uw regio toegelicht en kunt u genieten van een adembenemend zicht op Rüdesheim en de Rijn. Vervolgens houdt het treintje halt net voor de historische kelder van het Bassenheimer Hof, een herenhuis uit de 16de eeuw om er een degustatie* bij te wonen. Dat is een wijngaard van de kelder van de familie Störzel die u laat kennismaken met drie wijnen, van droog tot zoet. U krijgt uitleg over de geschiedenis van de kelder en de wijnbouw in de regio van Rüdesheim doorspekt met enkele lokale anecdotes. Na de degustatie gaat u naar het Museum van Mechanische Muziekinstrumenten op 100m van de kelder. "Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett" is het eerste Duitse museum dat gewijd is aan muziekinstrumenten met geheugen. Van de lieflijke muziekdoos tot reusachtige concertpiano's: er staan niet minder dan 350 automatische muziekinstrumenten die samen goed zijn voor één van de grootste en mooiste collecties van de 18de tot de 20ste eeuw. Het geheel staat opgesteld op meer dan 400 m². Men kan er ook gereedschap en machines bewonderen die gebruikt werden in de vervaardiging van de orgelcilinders, de dozen en notenrollen evenals de platen van muziekdozen. Ongeacht hun leeftijd scheppen de bezoekers aan het museum altijd veel plezier in de kennismaking met deze bijzondere muziek, de technieken van vroger en de manier waarop deze instrumenten werken. Na het bezoek aan het Museum van Mechanische Muziekinstrumenten vrije tijd en u kunt op uw eigen ritme het schip verkennen of flaneren in de straten van Rüdesheim door af te dalen via de beroemde Drosselgasse.

OPMERKINGEN

 • Voorzie extra kledij voor in de kelder.
 • Voorzie goede schoenen: de straten zijn gelegd met kasseistenen en hellen.
 • Na het bezoek hebben de passagiers vrije tijd, ze keren alleen te voet en op eigen ritme terug naar het schip om te genieten van de stad.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Te veel alcohol is gevaarlijk voor de gezondheid, geniet maar drink met mate.
Geleide wandeling in Heidelberg en zijn kasteel (buitenkant)

Vertrek voor het bezoek aan Heidelberg. Romantisch en idyllisch, kosmopolitisch en dynamisch, mythisch en modern: Heidelberg brengt op een harmonieuze manier deze elementen samen die zorgen voor een unieke charme. Afspraak met de gidsen in het kasteel van Heidelberg, u maakt samen met hen kennis met de buitenkant van dit prachtige kasteel in roze aardewerk dat nu gedeeltelijk een ruïne is geworden. Sinds het einde van de 18de eeuw vormen de ruïnes van het kasteel een bron van inspiratie voor schilders en dichters die er een symbool in zagen van de grootsheid en de decadentie van de menselijke werken. Goethe, Hölderlin, Uhland en Eichendorff bejubelden het landschap van het kasteel terwijl talrijke schilders het als motief kozen. Bekijk ook het vat op het binnenplein. Het is het grootste houten vat ter wereld dat vroeger met wijn werd gevuld. Op de muur er tegenover is er een sokkel met een standbeeld dat de dwerg Perkeo toont. Deze zuid-Tiroolse drinkebroer was de nar en bewaker van het vak onder Karl Philipp (1716-1742). Bekijk ook de geometrische terrassen van de tuin van het Palatinat, de « Hortus Palatinus », die vroeger werd beschouwd als het achtste wereldwonder. De architect van de tuin, Salomon de Caus, wou eer betonen aan een harmonie met de stad, de rivier en de naburige heuvels. Verplaatsing met de autocar naar de NeckarmÜnzplatz, een belangrijk plein in het historische centrum van Heidelberg. Het ligt rechtstreeks aan de oever van de Neckar, onder het kasteel. U gaat verder in het gezelschap van uw gidsen met het bezoek aan de oude stad. U bewondert de kerk van de Heilige Geest (buitenkant) die gebouwd werd tussen 1398 en 1441, de plaats waar de prinsen-elect werden begraven. Tot 1623 huisde hier de "Bibliotheca Palatina". U kunt ook gebruik maken van wat vrije tijd om wat te winkelen in de langste winkelstraat van Duitsland alvorens terug naar het schip bereikt.

OPMERKINGEN

 • Afhankelijk van de cruise, vertrek en/of terugkeer aan boord in Mannheim
 • Voorzie goede schoenen.
 • Er zal een helling van ongeveer 300 m zijn naar het kasteel toe.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Avondlijke tocht op de kanalen van Straatsburg

Vertrek van de Dauphineplaats te voet en per tramway naar de pier in het centrum van Straatsburg. De boot vaart naar de oudste stad en brengt u naar Petite France, de beroemde en geliefde wijk van de inwoners van Straatsburg, zijn charmante huizen en kleurrijke vakwerkhuizen en nauwe steegjes. We komen voorbij de wijk van de looiers, de overdekte bruggen en het panormaische terras van Vauban. Verder naar de Duitse wijk. Na de Franse nederlaag in 18780 plande Duitsland om van Straatsburg de hoofdstad te maken van Elzas-Lotharingen. De "nieuwe stad" werd een nieuw stedenbouwkundig complex met brede lanen, administratieve en culturele gebouwen van groot prestige en aaneengebouwde huizen: verder werd ook het landschap kundig aangelegd. Vervolgens bezoekt u Straatsburg en Europa: het Europees parlement, voltooid in 1999, is bedoeld voor de maandelijkse vergaderingen van deze instelling. De architectuur van het gebouw berust op de combinatie van een cirkel en een ellips, het is georganiseerd in verschillende welbepaalde volumes. Daarnaast gaat u ook naar het Paleis van de Rechten van de mens met het Europees hof van de rechten van de mens. Terug aan boord rue du Havre.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Excursie onder voorbehoud van beschikbaarheid en alleen op basis van reservatie voor vertrek.
 • INBEGREPEN in de GSB cruise.
Geleid bezoek aan Frankfurt

De excursie in Frankfurt begint met een rondrit met de autocar door de stad. Frankfurt-am-Mainz, de metropool in het hart van Europa, fascineert door zijn knappe combinatie van traditie en moderniteit, van handel en cultuur, van activiteit en rust. Frankfurt heeft zijn wereldwijde status te danken aan zijn internationale beurzen, zoals de Autobeurs, de Boekenbeurs, het zaken- en het culturele leven evenals aan zijn bevoorrechte geografische ligging. De stad wordt beschouwd als de financiële hoofdstad van Dutisland vermits in de enorme wolkenkrabbers talrijke banken hun zetel hebben. Daarom noemt men de stad ook wel eens "Bankfurt" of "Main Hattan". U gaat te voet verder met het bezoek aan de oude stad. U komt voorbij de keizerlijke Kathedraal (buitenkant) die uitkijkt over het stadscentrum vanuit zijn toren van 95 meter. U ontdekt ook het hart van de oude stad van Frankfurt en de Römerberg, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de tijd van de Hohenstaufen. Aanvankelijk was deze plaats gewoon Berg of Samstagsberg (zaterdagberg) genoemd. De Romerberg kreeg zijn huidige naam in de 15de eeuw toen de gemeenteraad de huizen rond het plein kocht om een nieuw stadhuis te bouwen. Na het bezoek kunt u genieten van wat vrije tijd alvorens te voet terug te keren naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Het bezoek aan de oude stad gebeurt te voet, mogelijkheid om op het einde van het bezoek met de autocar terug te keren naar het schip.
 • Wie vrije tijd wenst in de stad, kan te voet naar het schip.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Excursie wijnroute

Vertrek met de autocar in Breisach in het gezelschap van een gids om kennis te maken met de Wijnroute. U ontdekt de Elzasser wijngaard en zijn zeven druivensoorten langs pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen, .. U komt onder meer langs Riquewihr, de parel van de wijnstreek, Ribeauvillé, de stad van de Menetriërs, Kaysersberg, de geboortestad van Dr Schweitzer... U maakt kennis met de beroemde ooievaars, de geluksbrengers van de Elzas en talrijke lokale legendes. U houdt halt in een kelder van de regio om er de beroemde wijnen* van de Elzas te proeven. De witte wijn viert er hoogtij. Tijdens dit bezoek kunt u ook genieten van wat vrije tijd in enkele dorpjes alvorens naar het schip terug te keren voor het diner.

 

Duur: 4u00

 • Bezoek met de autocar met haltes voor vrije tijd.
 • Voorzie goede schoenen: de straten in de dorpen zijn met kasseistenen gelegd.
 • Opgelet, deze excursies worden niet op alle cruises aangeboden.
 • Indien het minimum van 25 personen niet wordt bereikt, zal de excursie afgeschaft worden of aangeboden worden aan een tarief dat is aangepast aan het aantal deelnemers (betalen aan boord).
 • De excursies van de avond en de ochtend na het inschepen zijn enkel gegarandeerd voor vooraf ingeschreven klanten.
 • *Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid, te verbruiken met mate.
Bezoek aan het kasteel van Cochem

Verplaatsing naar het kasteel van Cochem via minibus per groep van ongeveer 30 passagiers. De Reichsburg staat op een opmerkelijke plaats, een heuveltje beplant met wijngaarden dat uitsteekt boven de Moezel. Geleid bezoek aan dit prachtige kasteel uit het jaar 1000 dat vernield werd door de Franse troepen in de 17de eeuw en volledig volgens oude plannen werd heropgebouwd in een neogotische stijl. Het onderscheidt zich door zijn elegante torens met klokken. Het is een van de zeldzame Duitse kastelen die na de heropbouw vandaag nog tonen hoe het vroeger was. Na het bezoek aan het kasteel kunt u genieten van vrije tijd in de stad. De stad Cochem is erg interessant, door zijn nauwe kronkelende steegjes, zijn vakwerkhuizen met leien daken die zorgvuldig werden gerestaureerd, het plein voor het stadhuis met een geladen geschiedenis of de oude muren, deuren en kerken. Te voet terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: de straten zijn gelegd met kasseistenen.
 • De terugkeer aan boord gebeurt te voet.
Geleide wandeling door Keulen

Vertrek te voet aan de aanlegsteiger om naar het stadscentrum van Keulen te gaan. U ontdekt in het gezelschap van uw gids deze stad, al sinds de middeleeuwen het kruispunt van Europa, dat zijn belang heeft weten te bewaren op commercieel, industrieel, cultureel en religieus gebied. U kunt de buitenkant bewonderen van de enorme kathedraal van Keulen die meer dan vijf eeuwen geduld vergde tot zijn voltooiing. De bouw begon in 1247 maar moest onderbroken worden door een gebrek aan financiële middelen in 1560. De werken werde pas in 1842 hervat op verzoek van keizer Frederik Willem IV die er verliefd op was geworden. De bouw werd in 1863 beëindigd en de kathedraal in gotische stijl was het hoogste gebouw ter wereld van 1880 tot 1884. Rond de kathedraal staan 12 andere kerken in Romaanse steil, in cirkelvorm ter verpersoonlijking van de 12 apostels. U gaat verder met het bezoek aan de oude stad van Keulen en u komt onder meer voorbij het beroemde Huis van de Eau de Cologne (buitenkant). Alvorens terug te keren naar het schip kunt u genieten van wat vrije tijd waarbij u wat kunt wandelen door de straten van Keulen of kunt proeven van het beroemde lokale bier, het Kölsch (1). U kunt het schip te voet en op uw eigen ritme bereiken.

OPMERKINGEN

 • Te veel alcohol is gevaarlijk voor de gezondheid, geniet maar drink met mate. (1) Niet inbegrepen - ter plaatse te betalen.
 • Voorzie goede schoenen.
 • Opgelet, deze excursies worden niet op alle cruises aangeboden.
 • Indien het minimum van 25 personen niet wordt bereikt, zal de excursie afgeschaft worden of aangeboden worden aan een tarief dat is aangepast aan het aantal deelnemers (betalen aan boord).
 • De excursies van de avond en de ochtend na het inschepen zijn enkel gegarandeerd voor vooraf ingeschreven klanten.
Luxemburg en de ondergrondse gangen van Remich

Rondleiding te voet langs de bijzondere bezienswaardigheden van de stad: de Place d’Armes, de Place de la Constitution, de regeringswijk, de Chemin de la Corniche, de oude stad, het Groothertogelijk Paleis (buitenkant) en de Place Guillaume II.

Nadien terug naar Remich. Bezoek aan een wijnkelder(1) met proeverij*. In de ondergrondse gangen van bijna een kilometer lang worden de geheimen van de wijn voor u ontrafeld. Terugkeer naar het schip.

OPMERKINGEN

 • (1) In geval van onbeschikbaarheid, bezoek een andere kelder.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid, te verbruiken met mate.
Remich

Al van in het prille begin beseften de zeven grondleggers van de legendarische Caves St. Martin hoe magisch de immense kalkrots aan de voet van Remich was. Het is op die plek, van ongerepte schoonheid, dat ze in het gele gesteente de allereerste Luxemburgse schuimwijnen produceerden. In 1919, vlak na de Eerste Wereldoorlog, stichtten ze de Caves St. Martin(1).

Verplaatsing per bus naar de Caves St. Martin. In de ondergrondse gangen van bijna een kilometer lang worden de geheimen van de wijn voor u ontrafeld en geniet u van een proeverij. Vervolgens verplaatsing naar het historische centrum van Remich waar u kunt genieten van wat vrije tijd. Dit Luxemburgse stadje, ook wel de parel van de Moezel genoemd, ligt verscholen in een subliem panorama van wijngaarden en dichte bossen die het stadje als een amfitheater omringen. Tijdens uw wandeling ontdekt u de versierde gevels en poorten van de Romeinse overblijfselen of de barok, de schilderachtige steegjes en het standbeeld van de Romeinse god van de wijn door de artiest Will Lofy. Terugkeer naar het schip te voet.

OPMERKINGEN

 • (1) In geval van onbeschikbaarheid, bezoek een andere kelder.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid, te verbruiken met mate.
Bezoek aan Luxemburg

Rondleiding te voet langs de bijzondere bezienswaardigheden van de stad: de Place d’Armes, de Place de la Constitution, de regeringswijk, de Chemin de la Corniche, de oude stad, het Groothertogelijk Paleis (buitenkant) en de Place Guillaume II. Vrije tijd in de stad. Terugkeer naar het schip in Remich.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleide wandeling in Heidelberg en zijn kasteel (buitenkant)

Vertrek uit Mannheim met autocar in de richting van Heidelberg. Romantisch en idyllisch, kosmopolitisch en dynamisch, mythisch en modern: Heidelberg brengt op een harmonieuze manier deze elementen samen die zorgen voor een unieke charme. Afspraak met de gidsen in het kasteel van Heidelberg, u maakt samen met hen kennis met de buitenkant van dit prachtige kasteel in roze aardewerk dat nu gedeeltelijk een ruïne is geworden. Sinds het einde van de 18de eeuw vormen de ruïnes van het kasteel een bron van inspiratie voor schilders en dichters die er een symbool in zagen van de grootsheid en de decadentie van de menselijke werken. Goethe, Hölderlin, Uhland en Eichendorff bejubelden het landschap van het kasteel terwijl talrijke schilders het als motief kozen. Bekijk ook de geometrische terrassen van de tuin van het Palatinat, de « Hortus Palatinus », die vroeger werd beschouwd als het achtste wereldwonder. De architect van de tuin, Salomon de Caus, wou eer betonen aan een harmonie met de stad, de rivier en de naburige heuvels. Verplaatsing met de autocar naar de Neckarmünzplatz, een belangrijk plein in het historische centrum van Heidelberg. Het ligt rechtstreeks aan de oever van de Neckar, onder het kasteel. U gaat verder in het gezelschap van uw gidsen met het bezoek aan de oude stad. U bewondert de kerk van de Heilige Geest (buitenkant) die gebouwd werd tussen 1398 en 1441, de plaats waar de prinsen-elect werden begraven. Tot 1623 huisde hier de "Bibliotheca Palatina". U kunt ook gebruik maken van wat vrije tijd om wat te winkelen in de langste winkelstraat van Duitsland alvorens terug naar de car te gaan. Op de terugweg rijdt u door het stadscentrum van Mannheim, waar u het schip bereikt.

OPMERKINGEN

 • Er zal een helling van ongeveer 300 m zijn naar het kasteel toe.
 • Een bezoek aan het interieur van het kasteel is in deze tijd van het jaar niet mogelijk.
 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Bezoek aan Straatsburg per rondvaartboot en aan de kathedraal

Ontdek de Elzassische hoofdstad aan boord van een rondvaartboot. Van de bekende wijk ‘Petite France’ met haar kanalen, charmante woningen met kleurrijk vakwerk en haar nauwe steegjes tot de Europese wijk langs de keizerlijke wijk Neustadt (‘nieuwe stad’): de architecturale rijkdom en diversiteit van de stad zullen u ongetwijfeld bekoren. Vervolg te voet naar de kathedraal van Straatsburg, een waar gotisch meesterwerk. Haar bouw nam ruim 400 jaar in beslag. Met haar 142 meter hoge torenspits was het tot in de 19e eeuw het hoogste christelijke gebouw ter wereld. Aan de buitenzijde vormt de gevel het grootste ‘afbeeldingenboek’ van de middeleeuwen. De honderden beeldhouwwerken lijken los te staan van de muur en versterken het licht- en schaduwspel. Afhankelijk van het uur van de dag en de kleur van de lucht verandert de kleur van het roze zandsteen. Binnen zet het slanke schip de bezoeker aan tot bezinning. Laat u vervoeren door de 12e- en 14e-eeuwse glas-in-loodramen en het roze. Het monumentale orgel bevat uitzonderlijke buffetautomaten. De astronomische klok uit de renaissance kent een mechanisme uit 1842 en is een waar meesterwerk. Terugkeer per rondvaartboot naar het rivierstation.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Het pad op de bergtoppen van het Zwarte Woud

Het Baumwipfelpfad is gelegen in het hart van het natuurpark Noordelijke Zwarte Woud. Het past perfect bij de vegetatie van het landschap van Sommerberg. Vertrek voor een wandeling die begint zoals elke tocht. Geleidelijk aan gaat het pad echter de hoogte in. Een toren steekt 40 meter boven het pad uit, een hangbrug situeert zich 60 meter boven de grond... U wordt begeleid door een gids die uitleg zal geven over de fauna en flora van de streek. Vanaf de panoramische toren kunt u de Zwabische Jura, de Kraichgau of de televisietoren van Stuttgart bewonderen. Om terug naar beneden te gaan heeft u twee mogelijkheden: te voet of met de glijbaan (als supplement - ter plaatse te betalen).

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 •  
Geleid bezoek aan Baden-Baden

Aan de voet van het Zwarte Woud en zijn prachtige landschappen ligt het elegante kuuroord Baden-Baden. Met zijn mediterrane charme en exclusieve levensstijl zal deze eeuwenoude zomerhoofdstad van Europa u zeker verleiden. Deze stad was in de 19e eeuw immers de sociale ontmoetingsplaats van de rijken in Europa. Hier vond tsarina Catharina II de Grote een bruid uit Baden voor haar kleinzoon. Alle hoven van Europa en Rusland hebben hier verbleven. Ze werden aangetrokken door de ligging van de stad te midden van bomen en watervallen, in overeenstemming met het romantische ideaal. U zal een bezoek brengen aan het kuuroord met het beroemde Romeins-Ierse Friedrichsbad (buitenkant) en het oude stadsdeel.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 •  
Het klooster van Maulbronn

De abdij van Maulbronn, gesticht in 1147, is het best bewaarde Middeleeuwse kloostercomplex ten noorden van de Alpen. De abdij is gebouwd als een klein versterkt dorp uit de Middeleeuwen met een loopbrug. U bezoekt er de kerk, die getuigt van de overgang tussen romaans en gotisch, en het klooster. De kloostergebouwen in gotische stijl werden gebouwd in een burcht uit de Renaissance.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Burcht van Ludwigsburg

De burcht van Ludwigsburg is één van de grootste barokke monumenten in Europa die in de oorspronkelijke staat zijn bewaard. Oorspronkelijk was het slechts een bescheiden jachtslot. Later werd het een enorme burcht met drie binnenplaatsen, 452 kamers verdeeld over 18 gebouwen en omgeven door 32 hectare aan tuinen. Laat u tijdens het bezoek meeslepen door een buitengewone reis door de eeuwen, van barok tot neoclassicisme tot rococo.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Colmar en het museum Unterlinden

De hoofdstad van de Elzaswijnen zal u charmeren door haar authenticiteit en haar typisch Elzassische architectuur, bestaande uit gekleurde vakwerkhuizen uit de Middeleeuwen. U zal de pittoreske wijk van het "Kleine Venetië" ontdekken en bezoekt daarna het museum Unterlinden. Dit museum stelt een parcours met zowat 7000 jaar geschiedenis voor, van de prehistorie tot de kunst uit de 20e eeuw. Tijdens deze reis doorheen de tijd zal u de talrijke facetten van de architectuur van het museum, verenigd en prachtig in de kijker gezet door de architecten Herzog en de Meuron, kunnen ontdekken. Het grootste meesterwerk is het Altaarstuk van Issenheim (1512-1516).

Duur: ~04u00

 • Voorzie stevige wandelschoenen.
 • De uurroosters worden louter ter indicatie opgegeven en kunnen gewijzigd worden, net zoals de volgorde van de bezoeken.
 • Het museum Unterlinden is gesloten op dinsdag. Dit bezoek zal vervangen worden door een bezoek aan het Hansi museum.
Panoramische wandeling op Cochem

Vertrek te voet langs de Moezel en over de brug naar de oude stad Cochem door de pittoreske steegjes. U kunt de charmante vakwerkhuizen, de kerk van Saint-Martin, het klooster van de kapucijnen of het marktplein bewonderen. Ons pad brengt ons dan buiten de stad naar het hart van een rustige natuur en bos, naar het Reichsburg, het kasteel met uitzicht op de stad, vanwaar u kunt genieten van het prachtige panorama over Cochem en de Moezel. Tijdens de afdaling passeren we het "Tummelchen" dat uitzicht biedt op het kasteel. Terugkeer naar de boot via de bovenstad.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Wandeling in de wijngaard van Rudesheim

We begeven ons naar Rudesheim, vertrekpunt van de kabelbaan die u naar het monument van Niederwald zal brengen. Daar zal u genieten van een uitzonderlijk uitzicht op de stad, de wijngaarden en de Rijn. Daarna wandelen we door de wijngaarden tot aan de abdij Sint Hildegarde gebouwd tussen 1900 et 1904. Vrij bezoek aan de abdij en terug te voet naar het schip door de wijnstokken.

OPMERKINGEN

 • DE GEPASTE UITRUSTING VOORZIEN.
 • 8km wandelen - 300m hoogteverschil.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Frankfurt en de Main Tower

Frankfurt kreeg de bijnaam Mainhattan met verwijzing naar de rivier die door de stad loopt en omwille van haar statuut van financiële en commerciële hoofdstad van Duitsland.
Tijdens een panoramische rondrit zal u tegen een azuurblauwe hemel de enorme wolkenkrabbers die de befaamde Skyline van de stad vormen en waarin de hoofdzetels van talrijke banken gevestigd zijn, kunnen bewonderen. U zal tevens de kans krijgen om de Main Tower te bezoeken, de bekendste wolkenkrabber van de stad, helemaal uit glas vervaardigd naar het Amerikaanse model. Vanaf het panoramische platform van 200 meter hoog, zal u van een indrukwekkend uitzicht over de stad kunnen genieten.

OPMERKINGEN

 • DE GEPASTE UITRUSTING VOORZIEN.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.