Ben je in United States?
Bezoek onze website www.croisieuroperivercruises.com.
contact
brochure

Excursies in Midden-Europa

Op weg naar het centrum van Europa via de prachtige Blauwe Donau komt u voorbij vele landen met ontelbare culturen en tradities die vol authenticiteit zitten. In dit bruisend erfgoed vermengd met een ongerepte en weinig bezochte natuur, zal u enkele tussenstops maken in de meest opmerkelijke locaties van het oude continent. Van Oostenrijk tot de Zwarte Zee zal u een lange reis maken van honderden kilometers, telkens weer met atypische ontmoetingen en constante verwondering.

Onze cruises op de Donau bieden u de mogelijkheid om de mooiste hoofdsteden van Europa te ontdekken, zoals Wenen, de koninklijke stad en de parel van muziekliefhebbers, of Boedapest, de weelderige Hongaarse hoofdstad die u zowel overdag als ‘s nachts zal kunnen bewonderen. U zal de Donau volgen en zien hoe deze legendarische rivier het leven van zoveel beschavingen vanaf hun oorsprong ritmeert. Zodoende zullen monumenten, kloosters en sites geklasseerd in de Werelderfgoedlijst van UNESCO deel uitmaken van uw cruise, die u zal bezoeken samen met onze gidsen tijdens talloze en atypische excursies. Bezoek Boekarest, de Roemeense hoofdstad, en breng een hele dag door met het volgen van de stappen van de verschrikkelijke Dracula; of bezoek Belgrado, de witte citadel van Servië, te voet of met de fiets.

Deze reis in Midden-Europa werd opgevat als een echte duik in het hart van de culturen van een hele regio van dit continent. In Oostenrijk, Hongarije, Servië en Roemenië bezoeken we middeleeuwse steden, kloosters en levendige hoofdsteden. Zonder de weelderige natuurlijke wonderen te vergeten die onze weg zullen opfleuren, zoals de fantastische en majestueuze IJzeren Poort, een unieke plek in de wereld waar de rivier wordt omgeven door enorme en duizelingwekkende rotswanden.

Tijdens sommige cruises zal u ook de Donau verlaten en zal u zich wagen op andere rivieren, zoals de Tisza of de Sava, en een aantal streken bezoeken die nog zeer goed bewaard zijn gebleven. Ver van alles weg zal u dorpen zien die tijdloos lijken, waar generaties lang niets is veranderd en waar tradities intact blijven.

Geleid bezoek aan Wenen (zonder Schönbrunn)

U begint aan het bezoek met de beroemde Ring, één van de persoonlijke projecten van keizer Franz-Joseph. In 1857 besliste hij om de vestingen rond het centrum van de stad af te breken. Hij legde er een laan aan met mooie gebouwen. U ziet langs de Ring een staaltje van de architectuur van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie met onder meer: de Staatsopera; het Paleis van Hofburg; het Museum voor natuurgeschiedenis; stadhuis, het Burgtheater...

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • Als het weer dat toelaat, kunt u van wat vrije tijd genieten in de buurt van de Sint-Etiennekathedreaal.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan het herdenkingspark van Opusztaszer

Vertrek met de autocar naar het park van Ópusztaszer. U maakt in het gezelschap van uw gids kennis met het nationaal geschiedkundig park van Opusztaszer. Eerst gaat het richting rotonde, met het beroemde panoramische schilderij van Feszty, dat met klank en licht toont hoe de eerste Hongaren aankwamen op de vlakte van de Karpaten met aan kop hun prins Arpad, het hoofd van de Hongaarse stammen. Het gaat verder naar het huis van de sluiswachter met het verhaal van de overstromingen van Szeged in 1879. Daarna bezoekt u de tentoonstelling met als thema "De mens en het bos" in kroonvormige tenten. U ziet er ook het etnografische openluchtmuseum met typische boerderijen voor de regio Szeged, een windmolen, een basisschool, ... U geniet van wat vrije tijd in het park alvorens met de autocar terug te keren naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: het bezoek is helemaal te voet.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Excursie in het park van Lonjsko Polje

Vertrek met de autocar vanuit Jasenovac naar het natuurpark van Lonjsko Polje, waar u onder meer de trekvogels kunt bewonderen. U bereikt Krapje en ziet er een kortfilm over deze bijzondere streek. Daarna gaat u naar het dorpje Cigoc waar u een bezoek brengt aan een typische woning met ooievaarsnest. Het bezoek eindigt met een degustatie van lokale producten in een authentieke boerderij van Slavonië.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Wandeltocht in de Wachau

Na de rondleiding in de abdij van Melk, vertrek met de bus naar het dorp Aggstein. Wandeltocht in het hart van Wachau en bezoek aan de overblijfselen van het kasteel van Aggstein. Zijn uitzonderlijke ligging en indrukwekkende afmetingen maken dit kasteel tot een van de beroemdste van Oostenrijk. Het werd gebouwd rond 1100 en zou het schuilhol zijn geweest van plunderende middeleeuwse ridders. Profiteer van een prachtig uitzicht over de Wachau. Na het bezoek, wandeltocht door de natuurlandschappen tot Maria Langegg, vervolgens verplaatsing terug naar het schip in Dürnstein.

OPMERKINGEN

 • Stevige wandelschoenen voorzien.
 • Wandeltocht: ~12,5 km; 400 m hoogteverschil.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Stadswandeltocht in Boedapest

Stadswandeltocht vanaf de pier om Boeda te ontdekken. De charmes van de oude stad en de prachtige architecturale details laten zich te voet te ontdekken en de heuvels van Boeda, de schaduwrijke steegjes, de kronkelende straatjes met eeuwenoude huizen lenen zich daar uitstekend toe. Je komt langs de beroemde Gellertbaden, wandelt op de geplaveide straten in de buurt van het kasteel, een zeldzame getuigenis van het middeleeuwse Boedapest. Op de hoek van een straatje zie je een overdekte markt, een kuuretablissement uit de Ottomaanse tijd langs de Donau, terwijl je het imposante silhouet van het Parlement nadert. Terugkeer aan boord met het openbaar vervoer (niet inbegrepen) voor de lunch. Lengte: ong. 9 km - Duur: 2u30  - Hoogteverschil: 100 m).

OPMERKINGEN

 • Stevige wandelschoenen voorzien.
 • Wandeltocht: ~9 km; 100 m hoogteverschil.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Stadswandeltocht in Pest

Wandeltocht in Pest om de Hongaarse art deco- en art nouveau-gebouwen te ontdekken. Vertrek vanaf de pier naar de overdekte markt: de paprika‘s, culinaire specialiteiten en geborduurde tafelkleden zijn een uitnodiging om de tradities van Midden-Europa te ontdekken. Je komt langs de synagoge van Boedapest, getuigenis van de Joodse gemeenschap die vroeger belangrijk was. In de voetgangersstraat Vaci Utca zul je verrast zijn bij het zien van de diversiteit aan gevelornamenten. Bezoek aan de basiliek en verder naar het Vrijheidsplein met Hongaarse art nouveau- en art-decogebouwen. Terugkeer aan boord met het openbaar vervoer (niet inbegrepen) of te voet.

OPMERKINGEN

 • Stevige wandelschoenen voorzien.
 • Wandeltocht: ~6,8 km; geen hoogteverschil.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Wandeltocht in Visegrad

Vertrek met de bus van Esztergom naar Visegrad, daarna wandeling naar het fort van Visegrad (buitenkant) vanwaar je de prachtige bocht van de Donau kunt zien. Terugkeer te voet naar de bus gevolgd door de verplaatsing naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Stevige wandelschoenen voorzien.
 • Wandeltocht: ~6 km; 250 m hoogteverschil.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Wandeltocht op de Leopoldsberg

Verplaatsing met de bus naar Nussdorfer Platz. De route van de Leopoldsberg brengt je naar de mooiste uitzichtpunten op de stad. Je kunt de Donau en het Weense woud bewonderen terwijl je tussen wijngaarden en bos wandelt. De bijzonderheid van dit circuit is de Nasenweg waar de fauna en flora uniek zijn.

OPMERKINGEN

 • Stevige wandelschoenen voorzien.
 • Wandeltocht: ~6 km; 340 m hoogteverschil.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Bezoek aan Tihany

Vertrek voor het geleid bezoek aan Tihany, een schiereiland dat u zal verleiden door zijn schoonheid en de barokke abdijkerk. Tihany, dat ook wel de parel van het Balatonmeer wordt genoemd, is een van de eerste beschermde "ecologische zones" van Hongarije. Op de heuvel die het schiereiland domineert, bevindt zich een kerk uit de 18e eeuw. De crypte bevat het graf van Andreas I, een van de eerste koningen van het huis van Arpad van Hongarije. Vanaf de top van de heuvel hebt u een prachtig uitzicht op het Balatonmeer. Vrije tijd. Verder naar Balatonfüred, een van de oudste badplaatsen. U zult er elegante villa's van de 19e eeuw zien die het verzamelpunt waren van de artistieke, wetenschappelijke en politieke middens. U wandelt langs de Tagore Promenade om de haven te bereiken die een prachtig uitzicht op de abdij van Tihany biedt en waarvan de onbetwistbare charme van de cafeetjes en levendige bars de ontdekking zal vervolledigen.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Bezoek aan Varazdin

Vertrek per bus naar Varaždin, in de provincie Zagorje ten noordwesten van Zagreb. Geleid bezoek aan de historische stad, een echte parel van de barok. Varaždin is een van de belangrijkste trekpleisters van Noord-Kroatië. Het stadscentrum, dat vaak vergeleken wordt met dat van Wenen, is zeer goed bewaard gebleven aangezien de stad op wonderbaarlijke wijze werd gespaard door de verschillende conflicten van de 20e eeuw. Tijdens het bezoek krijgt u de gelegenheid om de oude vestingwerken te ontdekken; Romeinse baden in klassieke stijl; het kasteel, midden in een park; het stadhuis in barokstijl ... De stad heeft ook verschillende kleine barok- en rococopaleizen.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek te voet aan Salzburg

Geleid bezoek te voet aan Salzburg Als erfgenaam van een verleden met een grote rijkdom is Salzburg door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed vanwege zijn renaissance-architectuur.  Tijdens dit bezoek ziet u de mooiste bezienswaardigheden van de oude stad van Salzburg. U komt onder meer langs de Mirabelltuin, het Mozarthuis (buitenkant) en het geboortehuis van Mozart (buitenkant) en de zone rond het theater van het festival van Salzburg. U krijgt ook de gelegenheid om vrij het Sint-Pieterskerkhof en de kathedraal van Salzburg te ontdekken. Het tochtje eindigt op het Residentieplein, op de oude markt.

OPMERKINGEN

 • Opgelet: de reisweg van de excursie kan gewijzigd worden om zich aan te passen aan de conditie van de deelnemers.
 • De uren en bezoekvolgorde zijn onder voorbehoud en kunnen gewijzigd worden.
Overdekte markt van Boedapest

Vertrek te voet naar de grote overdekte markt van Boedapest. Het is de grootste van de vijf markten die aan het einde van de 19e eeuw in de stad werden geopend. De markt werd gebouwd in 1897, in volle gouden eeuw van de stad, door de architect Samu Pecz. De Tweede Wereldoorlog bracht zware beschadigingen toe. In 1991 werd de markt gesloten voor het publiek en drie jaar later gerestaureerd. Vandaag is het één van de karakteristieke monumenten van de Hongaarse hoofdstad. Met zijn monumentale ingang en de sfeer van een station, is deze grote markt een perfecte combinatie van art nouveau en neogotische stijl. Het oppervlak van 10.000 m2 is overdekt met een metalen frame en een toplaag van Zsolnay-keramiek van Pécs. In het gastronomische gedeelte vindt u onder andere honing, paprika, saffraan, vleeswaren, fruit, groenten en kaas. Op de verdieping met Hongaars vakmanschap vindt u tafelmatjes, glaswaren enzovoort. Degustatie van lokale producten Hongaarse aan het einde van het bezoek.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan nog wijzigen.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • De grote overdekte markt is op zondag gesloten, deze worden vervangen door een gastronomische wandeling door Boedapest met een proeverij van Hongaarse producten.
De verborgen kanten van Boedapest

Vertrek per bus naar het labyrint van Boedapest. U wandelt in de richting van de Elisabethbrug naar de kasteelwijk. Het labyrint bevindt zich 12 meter onder de grond en het werd sinds de middeleeuwen voor vele doeleinden gebruikt: als schuilplaats, kluizenaarswoning of gevangenis. In de kronkelige gangen en gewelfde zalen kunt u stenen monumenten in gotische en renaissancestijl ontdekken, evenals Turkse grafstenen. Het middeleeuws Hongarije wordt tot leven gewekt door de beelden van de beroemdste Hongaarse koningen, van Sint-Stefanus tot Koning Matthias. De grottentoonstelling toont de verhalen van fotografen en avonturiers over de mooiste grotten ter wereld. Daarna bezoekt u het huis van Houdini. In een bescheiden huis met twee verdiepingen vlakbij het Díszplein is een prachtige tentoonstelling opgezet ter ere van de grootste illusionist uit de geschiedenis: Harry Houdini, de Hongaarse meester van de ontsnappingstrucs. De tentoongestelde voorwerpen bevatten onder andere handboeien en sleutels die ooit aan hem toebehoorden, oude posters van zijn shows en tal van rekwisieten die werden gebruikt tijdens de opnames van de serie Houdini, die werd getoond op History Channel. Het hoogtepunt van de rondleiding is een live illusionistenshow. Terugkeer met de bus naar het schip.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Bezoek aan Boedapest

In het gezelschap van uw gidsen verlaat u de aanlegsteiger voor een rondrit door de stad Boedapest, de parel van de Donau. Eerst gaat het richting Boeda, de heuvels, langs de Elisabethbrug en u bereikt de kasteelwijk waar u geniet van een prachtig zicht op de stad. U wandelt in de kasteelwijk naar het vissersbastion, gebouwd in een neoromaanse stijl in 1902, met een prachtig panorama op de stad en de Donau. Achjter het bastion ziet u de Sint-Mattheuskerk, de oudste van de stad. Daar vond onder meer de kroning plaats van Franz Joseph £en Siss. U keert terug naar de autocar die u brengt naar de vlaktes van Pest . U ontdekt er onder meer het plein van de Helden. Het centrale monument stelt Prins Arpad voor en de zeven hoofden van de Magyar-stammen en werd opgericht voor de viering van het duizendjarige bestaan van Hongarije. U komt voorbij de beroemde baden van Szechenyi ; de dierentuin, een echt architecturaal monument; het kasteel Vajdahunyad... U neemt de beroemde Andrassy-laan en komt voorbij de Basiliek van Sint-Etienne. De bouwwerken begonnen in 1851 maar eindigden pas in 1905. U volgt de rivier en kunt het beroemde Parlement bewonderen dat als een it silhouet met byzantijnse en neogotische figuren boven de Donau uitsteekt. Terug naar het schip. 

OPMERKINGEN

 • Rondrit in autocar met fotostops.
 • De toegangen tot de vermelde monumenten zijn niet inbegrepen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Boedapest by night

In het gezelschap van uw gidsen verlaat u de aanlegsteiger met autocar om kennis te maken met Boedapest en zijn monumenten by night, een manier om een nieuw facet van de parel van de Donau te leren kennen. U vertrekt eerst in de richting van het kasteel of de citadel voor een adembenemend zicht op de stad en meer in het bijzonder op Pest. U bereikt de citadel te voet en aan het standbeeld van vrijheid van waar u het mooiste zicht op Boedapest en de Donau kunt hebben. U ziet dan het beroemde Parlement en de beroemde Kettingbrug. U rijdt verder met de autocar naar het kasteeldistrict waar je het Koninklijk Paleis kunt bewonderen, waar de koningen van Hongarije eeuwenlang leefden. Langs de kade van de Buda stop je voor het parlement en bewonder je het grootste gebouw van het land. Tijdens deze stop heeft u de mogelijkheid om foto's te maken van de voorgevel van het Parlement.  U kunt u bezoek daarna verderzetten op de Margadorenbrug waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht op het centrum van de stad. Alvorens terug te keren naar het schip rijdt u met de autocar langs de Donau en kunt u bewonderen van het zicht op Boeda, de kasteelwijk en het vissersbastion. Terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Bezoek in autocar met fotostops.
 • De excursie kan niet plaatsvinden op 20 augustus, de nationale Hongaarse feestdag.
 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek van de abdij van Melk.

Vertrek met autocar in het gezelschap van de animatrice van het schip naar de Abdij van Melk. De gidsen van de abdij vervoegen u op de binnenplaats om met het bezoek te beginnen. De abdij kijkt uit over de Donau en herbergt al meer dan 900 jaar de monniken van de Benedictijner orde. Aanvankelijk werd ze echter gebouw als fort van de Babenbergers. De abdijwerd in de 11de eeuw gesticht en de huidige gebouwen van de Benedictijner abdij dateren uit de barokke tijd en zijn het werk van architect Jakob Prandtauer. De abdij van Melk huisvest een museum en u ziet er verschillende ruimtes die werden ingericht met architectuur, klank en licht of verschillende media. Computeranimaties vertellen het verhaal van de bouw van de gebouwen. U bezoekt ook de bibliotheek en de marmeren zaal, echte juwelen van de barokke architectuur. We stappen terug in de autocar.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: van de buspaking aan de ingang van de abdij moet u een trap beklimmen en 500 m kasseistenen overbruggen.
 • In functie van de cruise kan het bezoek 's namiddags of ' s ochtends gebeuren.
 • Correcte kledij vereist.
 • Naargelang de vaaruren zullen de passagiers over wat vrije tijd beschikken.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Talen: FR-EN-DE.
Geleid bezoek aan Wenen en het kasteel van Schönbrunn

U begint het bezoek op de beroemde Ring op weg naar het kasteel van Schönbrunn. De "Ring" was één van de persoonlijke projecten van keizer Franz-Joseph. In 1857 besliste hij om de vestingen rond het centrum van de stad af te breken. Hij legde er een laan aan met mooie gebouwen. Langs de ring ziet u een staaltje van de architectuur van de oude Oostenrijks-Hongaarse monarchie en u ziet: de Staatsopera, het paleis van Hofburg, het Museum voor natuurgeschiedenis; het stadhuis, het Burgtheater... Aangekomen bij het kasteel van Schönbrunn wordt u door de verschillende zalen van het zomerverblijf van de Habsburgers geleid. Ze getuigen van het levensniveau aan het hof uit de tijd van Maria-Theresia. U krijgt ook wat vrije tijd om te wandelen in de tuinen van het kasteel. U vervoegt de autocar die u in de richting van het stadscentrum meeneemt zodat u van wat vrije tijd kunt genieten in de buurt van de Sint-Etiennekathedraal. Daarna keert u terug naar de autocar die u opnieuw via de Ring naar het schip terugbrengt.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Wenen by night

Verken Wenen 's avonds tijdens een rondrit met de autocar. Wenen, de stad van tweeduizend jaar oud, is een echt openluchtmuseum. Wenen belichaamt de romantiek en haalt een zekere macht uit zijn architectuur en zijn talrijke monumenten. U neemt de beroemde Ring die het historische Wenen afbakent op de rechter oever van de Donau. U ziet tal van gebouwen van de oude Oostenrijks-Hongaarse monarchie: de opera, het stadhuis, de Hofburg en talrijke officiële gebouwen... U houdt halt op de Schwarzenberplatz met het monument voor Johan Strauss. Daarna wandelt u in de buurt van de Albertina waar u het paleis van Hofburg kunt bewonderen, de winterverblijfplaats van de Habsburgers en nu het Siss-museum evenals de kerk van de Augustijnen waar het huwelijk van Franz-Joseph en Sissi werd voltrokken. We stappen terug in de autocar.

OPMERKINGEN

 • Rondrit in Wenen met wandelhaltes: Albertina-wijk 40 min en Schwarzenbergplatz 20 min
 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Folkloristische avond in Boedapest

Vertrek met de autocar in het gezelschap van uw gidsen naar een theater in het stadscentrum om er het Hongaarse folkloristische spektakel bij te wonen. Gedurende 1u30 reist u door alle gebieden van Hongarije die u ontdekt aan de hand van hun typische klederdracht en dansen. Op het mieeslepende ritme van de zigeunermuziek wordt u ondergedompeld in de Hongaarse folklore en maakt u kennis met de tradities van dit mooie land. Terug naar het schip met de autocar.

OPMERKINGEN

 • Naargelang het aantal deelnemers kan de plaats van het spektakel gewijzigd worden.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Novi Sad en Sremski Karlovci

Vertrek met de autocar om kennis te maken met de stad Novi Sad. Novi Sad is de hoofdstad van de autonome regio Voivodina en is ook door zijn bevolkingsaantal de tweede grootste stad van Servië. De stad heeft een lange, bewogen geschiedenis vermits ze gedomineerd werd door Keltische, romeinse, Frankische, barbaarse en Turkse volkeren alvorens in handen te vallen van de Habsburgers. De stad was gekend als Petrovaradin. De naam Novi Sad, of "nieuwe plant" ontstond in 1748. De geschiedenis van de stad was veelbewogen tijdens de 20ste eeuw. Na de Eerste Wereldoorlog werden de grondgebieden van de Balkan achtereenvolgens samengebracht of gescheiden, onder verschillende namen, tot in 2006 toen de stad deel ging uitmaken van het onafhankelijke Servië. U brengt te voet een bezoek aan het stadscentrum. De oude Oostenrijks-Hongaarse stad met barokke gebouwen is opgebouwd rond oude vestingen. U kunt er de bisschoppelijke zetel bewonderen evenals een orthodoxe kerk alvorens verder te gaan naar de hoofdstraat en het plein van de vrijheid waar het stadhuis staat, uit 1895. U neemt opnieuw de autocar nabij het plein van de vrijheid om het bezoek te eindigen met een panoramische rondrit die u een overzicht zal geven van de grote lanen en die u terugbrengt naar het schip. De autocar rijdt nu naar het dorpje Sremski Karlovci waar u onder meer de Sint-Nicolaaskathedraal ziet, gebouwd in een typisch barokke stijl in 1758 en het eerste lyceum van Servië van het einde van de 18de eeuw met een rijke bibliotheek met ongeveer 18.000 boeken. U kunt een van de meest bekende monumenten van de stad bewonderen, de fontein met de vier leeuwen, gebouwd in 1799 om de indienstname van de eerste leidingen van de stad te vieren. Terugkeer aan boord in Novi Sad.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Szeged

Vertrek met autocar voor het geleid bezoek aan Szeged. De bevoorrechte geografische ligging van de stad verklaart een menselijke aanwezigheid van meerdere duizenden jaren oud. Szeged werd gesticht door de Romeinen en droeg aanvankelijk de naam Partiscum. Als we ons baseren op de resultaten van graafewrken, zou de koning van de Hunnen Attila een militaire basis hebben gevestigd op deze plaats. De overstroming van de rivier in 1879 vernietigde de stad bijna helemaal en zorgde ervoor dat een nog mooier Szeged kon opstaan. U begint het bezoek in de richting van het plein Szechenyi, een van de mooiste en grootste van de tad, versierd met talrijke beelden van beroemde personages uit Hongarije. U ziet het stadhuis in neobarokke stijl uit 1799 alvorens de voetgangerspaden vol standbeelden te betreden. U keert terug naar de autocar die u brengt in de richting van de Dom (of kerk) waarvan begin 20ste eeuw werd begonnen met de bouw door de leiders van de stad in het jaar na de grote overstromingen van 1879 teneinde de wedergeboorte van de stad te vieren. Vervolgens gaat het richting de Synagoog, gebouwd bij de wende van de 20ste eeuw in nieuwe Moorse stijl. Ze is monumentaal en tevens de grootste van Hongarije, na die van Boedapest. Ze is geïnspireerd door de Moorse stijlen en de art nouveau. Het bezoek eindigt met de muzikale klok van de universiteit. Terug naar het schip met de autocar of te voet.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: het bezoek verloopt voornamelijk te voet, de autocar wordt alleen gebruikt voor de verplaatsing tussen de monumenten.
 • Het bezoek aan de synagoog wordt vervangen door het bezoek aan de Servische orthodoxe kerk op zaterdag, de dag van de sabbat.
 • Het bezoek aan de dom wordt bij wijze van uitzondering vervangen door het bezoek aan de parochiekerk indien een huwelijk gepland staat op zaterdag of zondag tijdens de eucharistie.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Pecs

Vertrek met de autocar voor het bezoek aan Pécs. Pecs wordt ook de stad met de vijf kerken genoemd en is een pareltje uit het zuiden van Hongarije. U vertrekt aan het schip met de autocar naar de stad Pécs. In het gezelschap van uw gids maakt u te voet kennis met de stad. U begint met een bezoek aan de Basiliek, waarvan de Romeinse funderingen dateren uit de 6de eeuw. De huidige gevel van de basiliek werd voltooid tijdens de heropbouw van 1882-1891 maar heeft zijn middeleeuwse grondplan en zijn post-Romeinse stijl aan binnen- en buitenkant weten te behouden. U ziet ook de schatkamer en de crypte van de basiliek. Daarna bezoekt u de paleochristelijke necropool, daterend van de stichting van de Romeinse stad in de 4de eeuw onder de naam « Sopianae ». Deze rijk versierde graven met muurschilderingen rond Christelijke thema's werden ondergronds gebouwd als grafkamers met daarboven bovengrondse herdenkingskapellen. De site staat sinds 2000 op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO. U gaat in de richting van het stadscentrum en houdt halt bij de Djami. In de 13de eeuw hadden de Turken de kerk van Sint Bartholomeus vernield en ze gebruikten de stenen ervan om een moskee te bouwen op bevel van Pasja Gazi Kaseem. Pécs werd in 1868 bevrijd van de Turkse bezetter en de moskee werd een katholieke kerk hoewel ze de vorm van een Turkse moskee heeft behouden. U krijgt wat vrije tijd in het charmante stadscentrum alvorens terug te keren met de autocar naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: het bezoek is helemaal te voet.
 • Een bezoek aan de necropool wordt afgeraden voor mensen met claustrofobie. Er zijn ook trappen die u moet beklimmen en afdalen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Excursie naar het park van Hortobagy

Vertrek met autocar voor het bezoek aan het Park van Hortobagy. Het nationaal park van Hortobagy werd in 1973 aangelegd en bevdint zich in het hart van de grote vlakte van Hongarije: de Poesta. Het park van Hortobagy is één van de meest uitgestrekte weidelanden van Europa. Het is uniek en geeft alle betekenis aan het woord "Poesta" dat verlaten betekent maar ook groepering van alleenstaande boerderijen, uitgestrekte vlakte. Het grondgebied strekt zich uit over 70000 hectaren die sinds 1999 geklasseerd zijn als cultureel werrelderfgoed. Er zijn heel wat bezienswaardigheden en schatten te bewonderen. Tijdens dit bezoek maakt u kennis met de bankenkarren, een pitttoresk transportmiddel in de regio, de Poesta, zijn verbazingwekkende landschappen en zijn verrassende fauna. U ziet onder meer, in de grootste steppe van de wereld, de "raczka"-schapen met gedraaide hoorns, varkens en grijze runderen met lange hoorns, evenals zeldzame vogelsoorten. Tijdens het bezoek woont u een presentatie van de regionale paardentradities bij en proeft u* van « palinka » (brandewijn van pruimen), « pogasca » (kleine hartige brioches) en mineraalwater onder een lemen dakje ter beschutting tegen de zon. De paardenwachters "csikos" met hun blauwe pak voeren voor u verrassende acrobatische toeren uit en nodigen u uit om deel te nemen aan hun behendigheidsspel. Na het bezoek aan het park kunt u genieten van wat vrije tijd nabij de beroemde brug met negen bogen van Hortobagy, alvorens het schip opnieuw te bereiken in Tiszafüred.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen, een zonnebril en een hoed/pet.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Te veel alcohol is gevaarlijk voor de gezondheid, geniet maar drink met mate.
Degustatie in een wijnkelder in Tokaj

U vertrekt met de autocar in het gezelschap van uw gidsen in de richting van de wijnstreek van Tokaj naar het domein Hetszölö, dat als het mooiste van Tokaj wordt beschouwd. Na aankomst in de wijngaard wordt u onthaald door een wijnkenner die u kennis laat maken met de wijngaard en u vertelt over het belang en de geschiedenis ervan. U keert terug naar de autocars voor een uitstap naar het stadscentrum van Tokaj waar u kunt rondkuieren op het hoofdpleintje van de stad waar uw gidsen u zullen vertellen over de geschiedenis van de stad Tokaj. Daarna gaat u naar de historische Rakoczi-kelders, waar de degustatie plaatsvindt. Ze werden aan het begin van de 15de eeuw gebouwd en waren de eigendom van koningen, prinsen en generaals. De monumentale zelf kende in 1526 de verkiezing van koning Janos Szapoluyai. In deze ongelooflijk grote zaal (28m lang, 10m breed en 5 m hoog) kunt u proeven* van 4 Tokaj-wijnen van droog tot zoet met enkele « pogasca » (kleine hartige brioches). De degustatie verloopt onder begeleiding van een wijkenner van de kelder die u de tradities en bereidingswijze beschrijft van de beroemde "aszu". Na de degustatie krijgt u wat vrije tijd en kunt u op uw eigen ritme terugkeren naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie een pet of hoed en een extra kledingstuk voor de degustatie in de kelder.
 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Te veel alcohol is gevaarlijk voor de gezondheid, geniet maar drink met mate.
Uitstap van een halve dag naar de Poesta

Vertrek vanuit Kalosca in autocar in het gezelschap van uw animatrice naar het park Kiskunsag, in het hart van de Poesta. De « Poesta », ook Grote Vlakte genoemd, is een uitgestrekte platte weide die in de 19de eeuw werd beschouwd als het Wilde Westen van Hongarije: enorme kuddes vee trokken er onder het toezicht van cowboys door. De "poesta" is sinds 1999 geklasseerd als werelderfgoed. Tijdens dit bezoek maakt u kennis met de bankenkarren, een pitttoresk transportmiddel in de regio, de Poesta, zijn verbazingwekkende landschappen en zijn verrassende fauna. U ziet onder meer, in de grootste steppe van de wereld, de "raczka"-schapen met gedraaide hoorns, mangalica-varkens en grijze runderen met lange hoorns, evenals zeldzame vogelsoorten. Tijdens het bezoek woont u een presentatie van de regionale paardentradities bij en proeft* u van « palinka » (brandewijn van pruimen), « pogasca » (kleine hartige brioches) en mineraalwater onder een lemen dakje ter beschutting tegen de zon. De paardenwachters "csikos" met hun blauwe pak voeren voor u verrassende acrobatische toeren uit en nodigen u uit om deel te nemen aan hun behendigheidsspel. We stappen terug in de autocar.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen, een zonnebril en een hoed/pet.
 • We raden u aan een flesje water mee te nemen.
 • *Te veel alcohol is gevaarlijk voor de gezondheid, geniet maar drink met mate.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Belgrado

Vertrek per autocar voor een kennismaking met de hoofdstad van Servië, Belgrado, ook één van de oudste steden van Europa met een geschiedenis van 7000 jaar. Aan de samenvloeïing van de Sava en de Donau, nabij de passage van de Morava die de landen van de Donau verbindt met de Egeïsche zee. De stad heeft ook een burcht, gelegen op een voorgebergte met een handelsstad en een haven. Het bezoek begint met een geleide rondrit door de stad waarbij u onder meer het theater en het nationaal museum, het paleis van het parlement van Servië en het voormalige Koninklijke paleis ziet... U houdt halt om de tempel van St Sava te bezoeken. De bouw van deze orthodoxe kerk begon in 1939 maar loopt nog altijd. De werkzaamheden werden onderbroken door de Tweede Wereldoorlog en daarna de dictatuur van Tito. De bouw kon pas in 2001 worden aangevat en wordt uitsluitend gefinancierd door giften. U bereikt het stadscentrum met de autocar en kunt er van wat vrije tijd genieten. Daarna leiden uw gidsen u rond in het park van Kalemegdan, het grootste en mooiste van Belgrado waarin het fort van Belgrado ligt boven het punt waar de Donau en de Sava samenvloeien. We stappen terug in de autocar.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Bratislava

Bratislava werd de hoofdstad van het onafhankelijke Slovakije in 1993 maar was vooral de hoofdstad van Hongarije van 1536 tot 1784 onder de naam Presbourg. Vervolgens ging de stad deel uitmaken van Tsjechoslovakije en daarna werd hij de hoofdstad van de "Socialistische Slovaakse republiek" die tussen 1969 en 1992 deel uitmaakte van Tsjechoslovakije. In het gezelschap van uw gidsen begint u het bezoek met een panoramisch bezoek aan de stad die u tot het kasteel van Bratislava (buitenkant) uit 1811 brengt. Het vorige kasteel werd immers vernield door een brand. U krijgt een prachtig zicht op de Donau en de stad. In de oude stad liggen de belangrijkste historische monumenten. De autocar brengt u tot het begin van de oude stad, waar u de rest van het bezoek te voet aflegt. U bereikt via de Michielspoort, de enige poort die nog overblijft uit de middeleeuwen. Daarna gaat u naar het centrale plein, omboord door elegante gebouwen. Sommige zijn opgetrokken in Art Nouveau-stijl. Verder wordt het plein gedomineerd door het oude stadhuis van Bratislava. U vervolgt het bezoek met het paleis (buitenkant) dat in 1781 werd gebouwd door aartsbisschop Jozef Bathyány. Door de straten ziet u leuke standbeelden die over de hele hoofdstad verspreid staan. Na het bezoek kunt u geneiten van wat vrije tijd. U gaat te voet of met de autocar terug naar het schip naargelang de uurregeling van het varen.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: de straten zijn gelegd met kasseistenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Folkloristische avond in Belgrado

Vertrek met autocar van het schip in het gezelschap van uw gidsen naar het hotel in Belgrado voor een folkloristische avond met muziek en dans. Gedurende 1 uur zullen muzikanten en dansers u deelgenoot maken in hun tradities en u meenemen op reis doorheen de verschillende gebieden van Servië. U zult geboeid worden door de meeslepende dansen en de kleurrijke kostuums.Na de show ga je naar de wijk Skadarlija, een Boheemse wijk die ook het "Servische Montmartre" wordt genoemd. U neemt er een verfrissing in een cafeetje en geniet er van de lokale specialiteiten in een warme atmosfeer onder begeleiding van de muziek van de muzikanten. We stappen terug in de autocar.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: de straten van Skadarlija zijn gelegd met kasseistenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Hofburg, het winterverblijf van de Habsburgers en Sissi-museum

Vertrek met de autocar in het gezelschap van uw gidsen om naar de Hofburg te gaan. De Hofburg was gedurende bijna 600 jaar lang het winterverblijf van de Habsburgers. Tijdens hun heerschappij verbouwden ze een kleine burcht uit de 13de eeuw tot een enorm en prachtig paleis. Vandaag huisvesten de gebouwen voornamelijk musea en de tuinen vol monumenten zijn de Volksgarten en de Burggarten geworden. Via de keizerlijke trap bereikt u het Sissi-museum, zes zalen van de Hofburg werden ingericht als een museum dat het privéleven toont van Elisabeth, belicht via haar gedichten waarin we haar persoonlijkheid terugvinden. U bewondert er talrijke persoonlijke voorwerpen van de keizerin en een reproductie van de jurk die ze droeg tijdens het afscheidsbal ter gelegenheid van haar verloving. Er staan ook portretten, juwelen van de mooie keizerin, een gedeeltelijke reproductie van de luxeuze tot salon omgevormde wagon, ... U bereikt de keizerlijke appartementen en u bereikt de 19 officiële en privézalen van de keizer Franz Joseph en keizerin Elisabeth. De keizerlijke appartementen getuigen van de pracht van de monarchie. U ziet er onder meer de audiëntiezaal van de Keizer, zijn werkkabinet en zijn slaapkamer. Vervolgens bereikt u de appartementen van de keizerin met salon, toiletruimte en gymzaal waar de keizerin dagelijks heel wat oefeningen deed. Terug naar het schip met de autocar.

OPMERKINGEN

 • Tussen het uitstappen uit de autocar en de Hofburg is het 5 minuten wandelen.
 • U moet een trap beklimmen om de Hofburg te bereiken.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Novi Sad en het Krusedol-klooster

Vertrek met de autocar uit Belgrado of Novi Sad. Onze excursie begint met het bezoek aan het Kursedol-klooster in de bergachtige streek van Fruska Gora. Rond het gehucht Iriski Venac liggen meer dan 16 orthodoxe kloosters, een gelegenheid om izch onder te dompelen in de Servische kunst die een Byzantijnse stijl combineert met een barokke architectuur. Het Krusedol-klooster is één van de mooiste, gesticht in de 16de eeuw en gedecoreerd met prachtige schilderijen uit de 18 de eeuw.

Verder met de autocar naar Novi Sad. Novi Sad is de hoofdstad van de autonome regio Voivodina en is ook door zijn bevolkingsaantal de tweede grootste stad van Servië. De stad heeft een lange, bewogen geschiedenis vermits ze gedomineerd werd door Keltische, romeinse, Frankische, barbaarse en Turkse volkeren alvorens in handen te vallen van de Habsburgers. De stad was gekend als Petrovaradin. De naam Novi Sad, of "nieuwe plant" ontstond in 1748. De geschiedenis van de stad was veelbewogen tijdens de 20ste eeuw. Na de Eerste Wereldoorlog werden de grondgebieden van de Balkan achtereenvolgens samengebracht of gescheiden, onder verschillende namen, tot in 2006 toen de stad deel ging uitmaken van het onafhankelijke Servië. U brengt te voet een bezoek aan het stadscentrum. De oude Oostenrijks-Hongaarse stad met barokke gebouwen is opgebouwd rond oude vestingen. U kunt er de bisschoppelijke zetel bewonderen evenals een orthodoxe kerk alvorens verder te gaan naar de hoofdstraat en het plein van de vrijheid waar het stadhuis staat, uit 1895. U neemt opnieuw de autocar nabij het plein van de vrijheid om het bezoek te eindigen met een panoramische rondrit die u een overzicht zal geven van de grote lanen en die u terugbrengt naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • Correcte kleding vereist voor het bezoek aan het klooster (geen short of t-shirt, schouders bedekt voor de dames, gesloten schoenen).
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Novi Sad en Sremski Karlovci

Vertrek met de autocar om kennis te maken met de stad Novi Sad. Novi Sad is de hoofdstad van de autonome regio Voivodina en is ook door zijn bevolkingsaantal de tweede grootste stad van Servië. De stad heeft een lange, bewogen geschiedenis vermits ze gedomineerd werd door Keltische, romeinse, Frankische, barbaarse en Turkse volkeren alvorens in handen te vallen van de Habsburgers. De stad was gekend als Petrovaradin. De naam Novi Sad, of "nieuwe plant" ontstond in 1748. De geschiedenis van de stad was veelbewogen tijdens de 20ste eeuw. Na de Eerste Wereldoorlog werden de grondgebieden van de Balkan achtereenvolgens samengebracht of gescheiden, onder verschillende namen, tot in 2006 toen de stad deel ging uitmaken van het onafhankelijke Servië. U brengt te voet een bezoek aan het stadscentrum. De oude Oostenrijks-Hongaarse stad met barokke gebouwen is opgebouwd rond oude vestingen. U kunt er de bisschoppelijke zetel bewonderen evenals een orthodoxe kerk alvorens verder te gaan naar de hoofdstraat en het plein van de vrijheid waar het stadhuis staat, uit 1895. U neemt opnieuw de autocar nabij het plein van de vrijheid om het bezoek te eindigen met een panoramische rondrit die u een overzicht zal geven van de grote lanen. De autocar rijdt nu naar het dorpje Sremski Karlovci waar u onder meer de Sint-Nicolaaskathedraal ziet, gebouwd in een typisch barokke stijl in 1758 en het eerste lyceum van Servië van het einde van de 18de eeuw met een rijke bibliotheek met ongeveer 18.000 boeken. U kunt een van de meest bekende monumenten van de stad bewonderen, de fontein met de vier leeuwen, gebouwd in 1799 om de indienstname van de eerste leidingen van de stad te vieren. Terugkeer aan boord in Novi Sad.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen (aardewegen en kasseistenen in het fort).
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Excursie naar Constanta (lunch inbegrepen)

Vertrek voor de facultatieve daguitstap naar Constanta. Vertrek met autocar in de richting van de Zwarte Zee tot Constanta, in de 7de eeuw VC gesticht door de Grieken. Vandaag zijn er meer dan 560.000 inwoners en is het de 2de belangrijkste haven aan de Zwarte Zee na Istanboel. U vertrekt vanop het Ovidiusplein naar het museum van Geschiedenis en Archeologie met stukken die ontdekt werden tijdens archeologische opgravingen. Daartegenover ligt een glasmuseum met een immense Romeinse mozaïek, een prachtige polychrome mozaïek uit de 3de eeuw. Verder ziet u een architecturaal allegaartje met onder meer de grote Romaanse moskee (buitenkant) en de orthodoxe kerk (binnenkant). U ziet ook de fok. U krijgt er een mooi zicht op het oude Constanta. De kustwandeling toont u de vloten en neemt u mee naar het majestueuze casino (buitenkant), gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw, in secessiestijl (Oostenrijkse art nouveau). Het verwijst naar Constanta in al zijn glorie, toen dit nog de bevoorrechte verblijfplaats was van gefortuneerde renteniers. Lunch in een lokaal restaurant. We gaan verder naar Murfatlar, waar de beste wijn van Roemenië wordt gemaakt. Dit wijndomein van meer dan 4000ha is het grootste van Europa. Degustatie in een kelder van de stad. Terugkeer aan boord in Cernavoda/Fetesti.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Lunch inbegrepen.
Bezoek aan Boekarest (halve dag)

Vertrek met de autocar in Giurgiu. In het gezelschap van de gidsen vertrekt u naar de Roemeense hoofdstad Boekarest. De legende vertelt dat de stad gesticht werd door een herder met de naam Bucur (dat betekent vreugde in het Roemeens). Boekarest heeft sterk geleden onder het vroegere communistische bewind maar kon in het jaar 2000 gebruik maken van een gunstige economische ontwikkeling om zich te moderniseren. Het bezoek begint met een rondrit in de stad waardoor u een overzicht krijgt van de verschillende monumenten in de hoofdstad. Vervolgens komt u met de autocar aan het openluchtmuseum van Boekarest*, een echt dorpje in de stad waar u de leefgewoontes kunt zien van de verschillende streken van Roemenië en hun ambachten. Het bezoek eindigt met een fotostop aan het Parlement, een enorme marmeren constructie in neoklassieke stijl gepland door Ceausescu, en daarna brengt u een bezoek aan de orthodoxe kerk van de Patriarchen. U verlaat de stad met de autocar naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie comfortabele schoenen
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Het openluchtmuseum van Boekarest is op maandag gesloten. Vervangen door het Cernica klooster.
Geleid bezoek aan de stad Osijek

In het gezelschap van uw gidsen begunt u met het bezoek aan Osijek, gelegen in het oosten van de historische Kroatische streek Slavonië. De stad werd gesticht door slaven die een rivierhaven bouwden op de ruïnes van de Romeinse stad uit de 7de eeuw. In 1526 namen de Turken de stad in bezit. Ze bleven er 160 jaar, waardoor Osjiek de hoofdstad werd van het Ottomaanse Slavonië. In 1687 leden ze echter een zware nederlaag in Harkany en ze moesten de stad zonder strijd verlaten. Deze werd geplunderd door de Oostenrijkers die geen resten van de Ottomaanse pracht achterlieten. De Oostenrijkers bouwden op de ontmandelde stad hun eigen citadel. U bezoekt eerst de stad met een beeld van de Sint-Pieter-en-Pauluskerk. Deze indrukwekkende kerk in rode baksteen wordt ook wel eens kathedraal genoemd. Ze wordt gedomineerd door een toren van 90 m, gebouwd onder impuls van bisschoep Strossmayer die uit Osijek afkomstig was. Daarna gaat u naar de oude stad waar u een bezoek brengt aan de burcht uit de 18de eeuw, gebouwd tussen 1712 en 1721 door architect Maximilien Gosseau d'Hennef die de burgerlijke en militaire gebouwen van de citadel tekende. De citadel getuigt dan ook van een opmerklijke architectonische eenheid. Daarna komt u op de grote markt aan met het monument van de Heilige Drievuldigheid. Terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Ruse en het klooster Basarbovski

We vertrekken per autocar om de stad van Ruse en het grotklooster van Basarbovski te ontdekken. Het klooster dat in de rots gebouwd is, is uniek in Bulgarije en gewijd aan een heilige genezer Dimitar. Vervolgens verkennen we de stad Ruse. In het Ottomaanse tijdperk was het de belangrijkste stad van het rijk aan de Donau. In het gezelschap van uw gids ontdekt u het verbazend architecturaal patrimonium van de stad, een interessant samenspel van Bulgaarse en Roemeense culturen: Gebouw der Inkomsten (het Oud Theater ), de katholieke kerk met kleurrijke glas-in-loodramen, het monument van de vrijheid. Vrije tijd en terugreis met de bus naar Svistov. Terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • Het schip vaart tijdens de excursie.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Ilok

U begint de excursie met een bezoek aan de Middeleeuwse stad Ilok. Deze kleine versterkte stad die al sinds mensenheugenis beroemd is om zijn wijngaard, kijkt uit op de Donau. De oude stad is een onuitputtelijke bron van materiële bewijzen van het leven in deze regio sinds de prehistorie tot de middeleeuwen en tot onze tijd. De oudste bewijzen getuigen van het leven in het Neolithicum. U krijgt ook de gelegenheid om talrijke overblijfselen te zien uit de Romeinse tijd evenals een rijk patrimonium uit de Middeleeuwen: de resten van de Sint-Pietersbasiliek (uit de 13de eeuw) en de muren van het fort gebouwd door Nikola Ilocki (uit de 15de eeuw). U bezoekt ook het historische centrum, de kerk en het klooster van Sint-Jan van Capistrano, die gebouwd werden in de 14de eeuw door de hertog van Ugrin en het Kasteel Odescalchi. In het kasteel vindt u een museum over het culturele en historische erfgoed van de stad. U neemt ook deel aan een rijkelijke degustatie van lokale producten.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Boedapest

In het gezelschap van uw gidsen verlaat u de aanlegsteiger voor een rondrit door de stad Boedapest, de parel van de Donau. Eerst gaat het richting Boeda, de heuvels, langs de Elisabethbrug en u bereikt de kasteelwijk waar u geniet van een prachtig zicht op de stad. U wandelt in de kasteelwijk naar het vissersbastion, gebouwd in een neoromaanse stijl in 1902, met een prachtig panorama op de stad en de Donau. Achjter het bastion ziet u de Sint-Mattheuskerk, de oudste van de stad. Daar vond onder meer de kroning plaats van Franz Joseph £en Siss. U keert terug naar de autocar die u brengt naar de vlaktes van Pest . U ontdekt er onder meer het plein van de Helden. Het centrale monument stelt Prins Arpad voor en de zeven hoofden van de Magyar-stammen en werd opgericht voor de viering van het duizendjarige bestaan van Hongarije. U komt voorbij de beroemde baden van Szechenyi ; de dierentuin, een echt architecturaal monument; het kasteel Vajdahunyad... U neemt de beroemde Andrassy-laan en komt voorbij de Basiliek van Sint-Etienne. De bouwwerken begonnen in 1851 maar eindigden pas in 1905. U volgt de rivier en kunt het beroemde Parlement bewonderen dat als een it silhouet met byzantijnse en neogotische figuren boven de Donau uitsteekt. Terug naar het schip. 

MVI/MVI_PP/NVI/NVI_PP: Het bezoek eindigt op het Vörösmarty-plein waar u één van de grootste Kerstmarkten kunt bezoeken, met een ambachtenbeurs en adventskalender. Proef zeker ook eens van de traditionele warme wijn, de kruidkoek en geniet van de heerlijke dennengeur. Terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Bratislava

Bratislava werd de hoofdstad van het onafhankelijke Slovakije in 1993 maar was vooral de hoofdstad van Hongarije van 1536 tot 1784 onder de naam Presbourg. Vervolgens ging de stad deel uitmaken van Tsjechoslovakije en daarna werd hij de hoofdstad van de "Socialistische Slovaakse republiek" die tussen 1969 en 1992 deel uitmaakte van Tsjechoslovakije. In het gezelschap van uw gidsen begint u het bezoek met een panoramisch bezoek aan de stad die u tot het kasteel van Bratislava uit 1811 brengt. Het vorige kasteel werd immers vernield door een brand. U krijgt een prachtig zicht op de Donau en de stad. In de oude stad liggen de belangrijkste historische monumenten. De autocar brengt u tot het begin van de oude stad, waar u de rest van het bezoek te voet aflegt. U bereikt de oude stad via de Michielspoort, de enige poort die nog overblijft uit de middeleeuwen. Daarna gaat u naar het centrale plein, omboord door elegante gebouwen. Sommige zijn opgetrokken in Art Nouveau-stijl. Verder wordt het plein gedomineerd door het oude stadhuis van Bratislava. U vervolgt het bezoek met het paleis dat in 1781 werd gebouwd door aartsbisschop Jozef Bathyány. Door de straten ziet u leuke standbeelden die over de hele hoofdstad verspreid staan. Na het bezoek kunt u geneiten van wat vrije tijd. U gaat te voet of met de autocar terug naar het schip naargelang de uurregeling van het varen.

In het programma MVI/MVI_PP/NVI/NVI_PP : na het bezoek, kunt u genieten van vrije tijd op de Kerstmarkt, gelegen op het plein aan het stadhuis. Wandel tussen de kleine chalets waar u, Slovaaks ambachten vindt zoals pottenbakken, glasblazen, maar ook streekproducten.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Voorzie goede schoenen.
Geleid bezoek aan Wenen (zonder Schönbrunn)

U begint aan het bezoek met de beroemde Ring, één van de persoonlijke projecten van keizer Franz-Joseph. In 1857 besliste hij om de vestingen rond het centrum van de stad af te breken. Hij legde er een laan aan met mooie gebouwen. U ziet langs de Ring een staaltje van de architectuur van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie met onder meer: de Staatsopera; het Paleis van Hofburg; het Museum voor natuurgeschiedenis; stadhuis, het Burgtheater...

 MVI/MVI_PP/NVI/NVI_PP : Op het einde van het bezoek kunt u op het plein voor het Stadhuis vrij kennismaken met de Kerstmarkt of de Jezusmarkt. Rond een enorme krans van twaalf meter diameter staan zowat 150 chalets met geschenken, decoratie voor de Kerstboom ... Rondom rond fonkelen de versierde bomen van het park van het Stadhuis volop. U kunt deze ambachtelijke voorwerpen bewonderen in een feeëriek kader en proeven van de gepofte noten of genieten van een lekker glaasje warme wijn.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Voorzie goede schoenen.
Dagsexcursie: Veliko Tarnovo en Arbanassi (lunch inbegrepen)

Vertrek met de autocar naar Veliko Tarnovo, de middeleeuwse hoofdstad van Bulgarije maar ook de hoofdstad van het tweede Bulgaarse rijk die in het hart van het land werd opgericht. De naam Veliko Tarnovo verscheen voor het eerst op het einde van de 12de eeuw toen de stad de hoofdstad van het land werd. De stad is in de geschiedenis en het Bulgaarse collectieve geheugen achtergebleven als de majestueuze en bloeiende hoofdstad van het Tweede Bulgaarse Koninkrijk. Veliko Tarnovo, met zijn middeleeuws fort van de Tsarevet-koningen, is één van de oudste steden van het land en het administratief centrum van de regio. Lunch in een restaurant met een adembenemend zicht op de ruïnes van het fort. 's Namiddags veder naar Arbanassi. Arbanassi ligt op 4 km van de stad Veliko Tarnovo en is één van de meest bezochte dorpen van Bulgarije, vandaag geklasseerd als "Architecturaal en Historisch Reservaat". U bezoekt er de kerk van de Geboorte, tevens de oudste van Arbanassi. De naos, die vandaag voorbehouden is voor mannen, was een onafhankelijke kerk. De fresco's dateren er uit 1597. U zet het bezoek verder met de woning van de familie Konstantzaliev die de belangstelling wekt en de verbeeldingskracht stimuleert dankzij zijn monumentale architectuur rijk aan vormen en details. Ze werd in de 17de eeuw gebouwd en is een echt "Huis-Fort". Na het bezoek terug naar het schip met de autocar.

OPMERKINGEN

 • Lunch inbegrepen.
 • Het bezoek duurt de hele dag: voorzie comfortabele schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Kasteel van Artstetten

Vertrek per autocar vanuit Melk voor het bezoek aan het kasteel van Artstetten. Het kasteel deed gedurende lange tijd dienst als zomerverblijf voor de keizerlijke familie. Het is ook de begraafplaats gekozen door de laatste troonopvolger, de Aartshertog Franz-Ferdinand en zijn echtgenote de hertogin van Hohenberg. Talrijke souvenirs, foto's, meubelen en objecten worden bewaard in het museum dat gewijd is aan de laatste Habsburgers. Zij herinneren aan het tijdperk, het leven en de activiteiten van de aartsherog Franz Ferdinand. U ontdekt tevens het park van het kasteel, een ware mix van unieke boomsoorten met elementen die door de verschillende generaties toegevoegd werden. Dit is het geval met de waterpartij die als reserve voor de brandweer gebruikt wordt, maar die ook als zwembad dienst doet. Het is in dit zwembad dat de keizer Frans Joseph heeft leren zwemmen. Het traject volgt de natuurlijke geomantische lijnen die bewaard zijn gebleven tijdens een tijdperk waarin dit nog zeldzaam was. In Melk gaan we terug aan boord.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Daguitstap naar de Poesta (lunch inbegrepen)

Vertrek met de autocar in het gezelschap van uw gidsen om naar Lajosmisze en de beroemde Poesta te gaan. Tijdens dit bezoek maakt u kennis met de bankenkarren, een pitttoresk transportmiddel in de regio, de Poesta, zijn verbazingwekkende landschappen en zijn verrassende fauna. U ziet onder meer, in de grootste steppe van de wereld, de "raczka"-schapen met gedraaide hoorns, varkens en grijze runderen met lange hoorns, evenals zeldzame vogelsoorten. Tijdens het bezoek woont u een prsentatie van de regionale paardentradities bij en proeft* u van « palinka » (brandewijn van pruimen), « pogasca » (kleine hartige brioches) en mineraalwater onder een lemen dakje ter beschutting tegen de zon. De paardenwachters "csikos" met hun blauwe pak voeren voor u verrassende acrobatische toeren uit en nodigen u uit om deel te nemen aan hun behendigheidsspel. Voor de lunch wordt u uitgenodigd in een « csardas » (herberg) waar u een typisch menu voor de streek proeft met muzikale omlijsting door Hongaarse muzikanten. Na de lunch bereikt u de stad Kecskemét voor een bezoek te voet. Deze ligt in het midden van Hongarije en huisvest diverse instellingen voor schone kunsten. Diverse gebouwen hebben de faam van deze stad gemaakt. U bewondert er onder meer het paleis in rococo-stijl, versierd en bedekt met bloemenmotieven in verschillende kleuren, het indrukwekkende Stadhuis ; de oude synagoog, door de Sovjets omgevormd tot kantoor. We stappen terug in de autocar.

OPMERKINGEN

 • De lunch in het restaurant is inbegrepen (uitgezonderd dranken).
 • Voorzie goede schoenen, een zonnebril en een hoed/pet.
 • We raden u aan een flesje water mee te nemen.
 • Het bezoek aan Kecskemét is te voet.
 • *Te veel alcohol is gevaarlijk voor de gezondheid, geniet maar drink met mate.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Regensburg

Regensburg kende zijn politieke en economische hoogtepunt in de 12de en 13de eeuw, toen de stad zich op het kruispunt bevond van enkele grote, belangrijke handelsroutes en in 1245 een vrije stad van het Rijk werd alvorens het geklopt werd door andere grote Beierse steden. Het middeleeuwse centrum van de stad is nog intact daar de stad maar zeer weinig te lijden kreeg onder de bombardementen door de geallieerden omdat er maar weinig industriële ontwikkeling was. Alvorens naar Regensburg te gaan, bereikt u met de autocar in het gezelschap van de animatrice van het schip het Walhalla, een indrukwekkende marmeren tempel in Griekse stijl die uitkijkt op de Donau. Hij werd opgericht tussen 1830 en 1842 op bevel van Lodewijk de 1ste van Beieren die er een gedenkmonument van wou maken voor de grote mannen uit de Duitse beschaving. Binnen in de tempel ziet u 129 borstbeelden van Duitse figuren: artiesten, militairen, ... In het gezelschap van uw gidsen brengt u te voet een bezoek aan Regensburg en u ontdekt er de indrukwekkende « Porta Praetoria », de noordelijke poort van de oude Romeinse stad; het stadhuis met de "keizerlijke" zaal; de gotische kathedraal en de huizen van de rijke handelaars uit de middeleeuwen met Italiaanse invloed... Terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: de straten van de oude stad zijn met kasseistenen gelegd en om naar het Walhalla te gaan, moet u een bergweg volgen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Daguitstap naar Boekarest (lunch inbegrepen)

In het gezelschap van de gidsen vertrekt u voor een daguitstap naar de Roemeense hoofdstad Boekarest. De legende vertelt dat de stad gesticht werd door een herder met de naam Bucur (dat betekent vreugde in het Roemeens). Boekarest heeft sterk geleden onder het vroegere communistische bewind maar kon in het jaar 2000 gebruik maken van een gunstige economische ontwikkeling om zich te moderniseren. Het bezoek begint met een rondrit in de stad waardoor u een overzicht krijgt van de verschillende monumenten in de hoofdstad. U rijdt met de autocar naar het restaurant voor uw lunch, u proeft er typische Roemeense gerechten en geniet ondertussen van een folkloristische muziek- en dansshow. Na de lunch komt u met de autocar aan het openluchtmuseum van Boekarest*, een echt dorpje in de stad waar u de leefgewoontes kunt zien van de verschillende streken van Roemenië en hun ambachten. Het bezoek eindigt met een fotostop aan het Parlement, een enorme marmeren constructie in neoklassieke stijl gepland door Ceausescu, en daarna brengt u een bezoek aan de orthodoxe kerk van de Patriarchen. U verlaat de stad met de autocar naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Het schip vaart tijdens de excursie.
 • Lunch inbegrepen.
 • Het bezoek duurt de hele dag: voorzie comfortabele schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Het openluchtmuseum van Boekarest is op maandag gesloten. Vervangen door het Cernica klooster.
Geleleid bezoek aan Würzburg

Vertrek met de autocar in het gezelschap van uw animatrice in de richting van het centrum van Würzburg. U begint het bezoek met de Residenz, het oude paleis van de Prinsen-Bisschoppen van Würzburg. Dit bouwwerk werd aangevat in 1720 op het initiatief van de prins-bisschop Friedrich Carl von Schonborn en werd voltooid in 1780. Het moest het oude fort van Marienberg vervangen. U ontdekt 40 rijk versierde zalen met meubilair, schilderijen en wandtapijten van meesters uit de 18de eeuw en u beklimt de monumentale eretrap, die ontworpen werd door Balthasar Neumann. U bezoekt onder andere de keizerlijke zaal, in barokke stijl waarvan de resco's werden gerealiseerd door de Italiaanse schilder Giovanni Battista Tiepolo en de rijk versierde praalappartementen in rococo-stijl. U bezoekt verder het stadscentrum en u geniet er van wat vrije tijd alvorens met de autocar terug naar het schip te komen.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • In de Residenz zult u de trappen moeten beklimmen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Roussé

Vertrek met de autocar naar de stad Roussé, één van de grootste havens van Bulgarije. Deze werd door de Romeinen gesticht op bevel van keizer Augustus. In de Ottomaanse tijd was dit de belangrijkste stad van het rijk aan de Donau. U maakt er in het gezelschap van uw gids kennis met het verrassende architecturale patrimonium van de stad, een knappe combinatie van de Bulgaarse en de Roemeense cultuur. U ziet er ook het Belastingsgebouw (het oude theater), gebouwd in 1902 door de architecten Raul Brank, Georg Lang en Frank Scholz ; het Vrijheidsmonument, een meesterwerk van de Florentijnse architect en beeldhouwer Arnoldo Zocchi ; de katholieke kerk met gekleurde glas-in-loodramen... U eindigt het bezoek in een lokale patisserie waar u ook een glaasje streekwijn kunt drinken. U beschikt over vrije tijd om te winkelen in de stad. De autocars brengen u daarna terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Excursie naar de Delta van de Donau

U wandelt te voet naar de toeristische boten (500 m) voor het bezoek aan de Delta van de Donau. U stapt in deze lokale boten met een capaciteit van 50 personen om de fauna en flora van deze biosfeer te leren kennen in het gezelschap van uw gidsen. De site maakt vandaag deel uit van 300 internationale reservaten van de biosfeer die door UNESCO werden aangeduid om de impact van de mens op het milieu te meten. DEe menselijke aanezigheid op de oevers ten noorden en ten zuiden van de Delta dateert al uit het neolithicum terwijl de delta zlelf toen nog een golf van de Zwarte zee was. De delta van de Donau huisvest meer dan 1200 soorten planten, 300 soorten dieren en 45 soorten vissen in de talrijke meren en moerassen. Tijdens deze kenismaking kunt u misschien witte pelikanen zien, dwergaalscholvers, ibissen, ... Te voet terug naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie een pet en een zonnebril.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Rothenburg

Vertrek met de autocar in het gezelschap van de animatrice naar het charmante stadje Rothenbourg. De stad is gelegen op de "Romantische route" en heeft de configuratie vanuit de renaissance bijna volledig behouden, afgezien van de transformatie tijdens de dertigjarige oorlog: het is een van de meest authentieke steden van Duitsland. In het gezelschap van een lokale gids bezoekt u de vestingen uit de 15de eeuw; het bastion van het hospitaal ; het marktplein met het stadhuis en de beroemde Sint-Jacobskerk (buitenkant) waarin de drie altaren staan, gesculpteerd door de beroemde Tilman Riemenschneider. Na het geleid bezoek hebt u vrije tijd om te flaneren door de romantische steegjes, enkele musea te bezoeken (foltermuseum, museum van de Duitse kerst, poppenmuseum, ... toegang ter plaatse te betalen) of om lokale specialiteiten te proeven. We stappen terug in de autocar.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: de straten zijn gelegd met kasseistenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Verplaatsing naar Durnstein en kennismaking met het dorp in het gezelschap van de animatrice

Vertrek met autocar in het gezelschap van uw gidsen naar Dürnstein. U doorkruist de Oostenrijkse Wachau met charmante dorpjes en ruïnes van middeleeuwse kastelen tot in Dürnstein. Dürnstein is gekend om zijn kasteel waar volgens de legende Richard Leeuwenhart gevangen werd gehouden door de hertog Leopold IV na hun geschil tijdens de derde kruistocht en hij werd bevrijd door zijn trouwe gezel Blondel. U kunt genieten van wat vrije tijd in het dorp om te proeven van een Oostenrijkse wijn of van de lokale specialiteit, abrikozenlikeur. U kunt door de straten van deze middeleeuwse stad wandelen en de abdij in barokke stijl bezoeken.

OPMERKINGEN

 • Vrij bezoek aan Dürnstein.
 • Voorzie goede schoenen: de straten zijn gelegd met kasseistenen en hellen.
 • Het bezoek aan de abdij moet ter plaatse betaald worden.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Concert met Weense muziek

Vertrek met de autocar in het gzelschap van een animatrice van het schip naar Kursalon voor een Weens concert. Tijdens dit concert wordt u meegenomen naar de tijd van Franz Joseph en Sissi op de tonen van de beroemde Weense wals. Het eerste deel van het concert wordt gewijd aan enkele composities van Mozart en het tweede deel aan Strauss. Het orkest bestaat uit vier tot acht muzikanten, twee zangers en twee dansers, die u een aangename tijd zullen bezorgen. In de pauze wordt u een glaasje aangeboden (fruitsap of Oostenrijkse schuimwijn*).
Verplaatsing terug met autocar naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Correcte kledij vereist.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • *Alcohol kan de gezondheid schaden, drink dus met mate.
Geleid bezoek aan het kasteel van Gödöllö, de zomerresidentie van keizerin Sissi 

Vertrek met de autocar naar het kasteel van Gödöllö. In het gezelschap van uw gids ontdekt u het kasteel van Gödöllö, een van de belangrijkste en grootste Hongaarse barokke paleizen, besteld door graaf Antal Grassalkovich. Het kasteel is vooral bekend omdat het één van de lievelingsverblijven was van keizerin Sissi, die graag haar toevlucht zocht tot het kasteel in Gödöllö om te vluchten voor de druk van de etiquette aan het hof in Wenen. U bezoekt onder meer de appartementen van de keizerin met hun decoratie uit die tijd. De meeste voorwerpen en stoffen zijn violet, de lievelingskleur van de keizerin. U ontdekt de kerk van het kasteel (achter glas), de garderobe van Joseph I, de kroonzaal, het kantoor van Franz Joseph... Terug naar het schip met de autocar.

OPMERKINGEN

 • Bij aankomst aan het kasteel moet men de eretrap beklimmen om met het bezoek te kunnen beginnen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Excursie naar de v allei van Roussenki Lom en bezoek aan een landelijke kerk

Vertrek met de autocar in het gezelschap van uw gidsen naar de vallei van Roussenki Lom om kennis te maken met één van de landelijke kerken van Ivanovo, geklasseerd als werelderfgoed door de UNESCO. In deze vallei, in het noordoosten van Bulgarije werd een aantal kerken, kapellen, kloosters en cellen ontdekt in de buurt van Ivanovo. De eerste heremieten groeven er hun cellen en kerken in de rotsen uit op meer dan 50 m hoogte, vanaf de 12de eeuw. De muurschilderingen die dateren uit de 14de eeuw getuigen van een buitengewone artistieke techniek die kenmerkend is voor de schilderschool van Tarnovo. U ziet er de landelijke kerk van de aartsengel Michael, één van de meest interessante. Deze kerk dateert uit de 12de eeuw. De schilderingen zijn uit de 14de eeuw en getuigen van een uitzonderlijke artistieke techniek. Het bezoek gaat verder met de middeleeuwse burcht van Tsjerven, waar u kunt genieten van een prachtig panorama. De burcht werd in de 6de eeuw gebouwd door de Byzantijnen en was één van de belangrijkste van Bulgarije vanaf de 12de eeuw. We stappen terug in de autocar.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: u moet tal van treden beklimmen naar de burcht van Tsjerven. De kerk van de aartsengel Michael kunt u bereiken via een bergweg.
 • De foto's in de kerk van de aartsengel Michael moeten betaald wroden aan de bewaker van de kerk (1 tot 2 symbolische euros).
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Nuremberg

Vertrek per autocar voor een geleid bezoek aan de stad. Panoramische rondrit per autocar om monumenten te zien die zich buiten de middeleeuwse stadsmuren bevinden: de rechtbank van Nuremberg, het documentatiecentrum van het 3e Reich, de tribune van Zeppelin, de kasteelwijk… Alvorens we met onze gids de Marktplatz bereiken, ontdekken we charmante steegjes en mooie vakwerkhuizen: de Schöne Brunnen, de Frauenkirche (van buitenaf). Tijdens het bezoek zal u een lokale specialiteit kunnen proeven die in de stad heel gekend is: de befaamde peperkoek van Nuremberg.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: de straten zijn gelegd met kasseistenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Excursie in Slavonië

Vertrek met de autocar voor de excursie naar het gulle Slavonië doorheen de groene heuvels die de vlakte van de Sava domineren. U bezoekt eerst het dorpje Pozega waar men aan wijnbouw doet en streekgerechten produceert. Pozega is een historische stad door zijn centrum met barokke architectuur en diverse monumenten. U ontdekt er ook: de zuil van de pest, het plein en de kerk van de Heilige Drievuldigheid die een homogeen geheel vormen waar het goed wandelen is, tijdens uw vrije tijd kunt u de bijzondere sfeer van de stad opsnuiven. Vrije tijd, daarna verder naar het dorp Stara Kapela dat zijn huizen, traditionele boerderijen en ambachten heeft weten te behouden. U wordt onthaald door de dorpsbewoners en wordt uitgenodigd om streekgerechten te proeven op de klank van de tamburica's (luiten met een lange steel en geklemde snaren). Het dorp werd volledig in traditionele stijl gerenoveerd en er werd daarbij bijzondere zorg besteed aan alle details met behulp van plaatselijke materialen. Zo werd elk huis in oorspronkelijke stijl gerenoveerd. De verlichting staat vast op houten palen die de grootste Kroatische dichters hebben geïnspireerd. dankzij de eko-etno fascinatie die zorgde voor de renovatie van Stara Kapela kocht men een groot aantal meubels en gereedschappen uit die tijd zodat iedereen een overzicht zou kunnen krijgen van het leven in die tijd. Het dorp kent geen auto's en biedt geen GSM-ontvangst. Men ziet er een heel andere geschiedenis, er is geen plaats voor stress of zorgen. Men leeft er in harmonie met de natuur en de traditionele waarden. U krijgt de indruk dat u 100 jaar terugkeert in de tijd.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan het park van Kopacki Ritt en de stad Osijek

In het gezelschap van uw gidsen begunt u met het bezoek aan Osijek, gelegen in het oosten van de historische Kroatische streek Slavonië. De stad werd gesticht door slaven die een rivierhaven bouwden op de ruïnes van de Romeinse stad uit de 7de eeuw. In 1526 namen de Turken de stad in bezit. Ze bleven er 160 jaar, waardoor Osjiek de hoofdstad werd van het Ottomaanse Slavonië. In 1687 leden ze echter een zware nederlaag in Harkany en ze moesten de stad zonder strijd verlaten. Deze werd geplunderd door de Oostenrijkers die geen resten van de Ottomaanse pracht achterlieten. De Oostenrijkers bouwden op de ontmandelde stad hun eigen citadel. U bezoekt eerst de stad met een beeld van de Sint-Pieter-en-Pauluskerk. Deze indrukwekkende kerk in rode baksteen wordt ook wel eens kathedraal genoemd. Ze wordt gedomineerd door een toren van 90 m, gebouwd onder impuls van bisschoep Strossmayer die uit Osijek afkomstig was. Daarna gaat u naar de oude stad waar u een bezoek brengt aan de burcht uit de 18de eeuw, gebouwd tussen 1712 en 1721 door architect Maximilien Gosseau d'Hennef die de burgerlijke en militaire gebouwen van de citadel tekende. De citadel getuigt dan ook van een opmerklijke architectonische eenheid. Daarna komt u op de grote markt aan met het monument van de Heilige Drievuldigheid. Tenslotte bereikt u het natuurpark van Kopacki Ritt, gelegen nabij de monding van de rivier de Drava en nabij de grens met Servië. Dit is een van de grootste beschermde moeraszones van Europa. Een gedeelte van Kopacki Ritt is strikt beschermd als vogelreservaat. U krijgt ook de kans om enkele van de 260 vogelsoorten te zien die in deze zones wonen, zoals de wilde gans, de wilde eend, de specht, de zwarte specht en de talrijke zoogdieren die in het park leven, zoals het hert, de hinde, het everzwijn, de wilde kat, de marter, de steenmarter, ...

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Door Voivodina

Vertrek uit Sremska Mitrovica met autocar in het gezelschap van uw gidsen om er de autonome provincie van Voivodina te bezoeken. Tijdens zijn bewogen verleden onderging Voivodina achtereenvolgens de heerschappij van talrijke bezetters vanuit alle uithoeken van Oost-Europa alvorens uiteindelijk deel uit te gaan maken van Servië. Rond het gehucht Iriski Venca liggen meer dan 16 orthodoxe kloosters verspreid, een gelegenheid om zich onder te dompelen in de Servische kunst die een combinatie is van de Byzantijnse stijl en de barokke architectuur. U bezoekt het orthodoxe klooster van Krusedol, gesticht in de 16de eeuw en versierd met prachtige schilderijen uit de 18de eeuw. U ze het bezoek verder in de richting van Sremski Karlovci, een vreedzaam stadje met 9000 inwoners aan de oevers van de Donau. In de 17de eeuw groeide de stad, eens de Turkse dreiging was afgewend, uit tot het culturele centrum van de Serven van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en zetel van het orthodoxe patriarchaat. De culturele uitstraling van de stad gaat verder met de oprichting van het eerste Servische lyceum in de 17de eeuw en in de 19de eeuw met ontmoetingen met de grote mannen uit de literatuur en de theologie. U wandelt in deze romantische stad en u bezoekt er de orthodoxe kathedraal Saborna Crkva die vol schatten uit de Servische religieuze kunst staat, een weerspiegeling van de macht uit het verleden.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • Correcte kleding vereist voor het bezoek aan het klooster (geen short of t-shirt, schouders bedekt voor de dames, gesloten schoenen).
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Daguitstap naar Zagrem (lunch inbegrepen)

U vertrekt met de autocar naar Sisak in het gezelschap van uw begeleidster in de richting van de Kroatische hoofdstad: Zagreb. De huidige stad Zagreb is ontstaan uit twee middeleeuwse agglomeraties die zich eeuwenlang ontwikkelden op twee tegenover elkaar liggende heuvels. Deze twee steden, Gradec en Kapitol, waren omgeven door omwallingen en torens waar nog overblijfselen van bewaard zijn. In de 17de en 18de eeuw fuseerden de twee steden en ze werden Zagreb genoemd. De stad werd in barokke stijl gerenoveerd; de oude houten huizen werden vernietigd en maakten plaats voor luxueuze paleizen, kerken en kloosters. Tijdens een rondrit ziet u onder meer het nationaal theater, het Kunstpaviljoen, de Academie voor Wetenschappen en Kunsten, de universitaire bilbiotheek in Secessie-stijl... Daarna gaat u verder met een wandeling in de kronkelende steegjes van het historische centrum. U luncht in een restaurant van de stad waar u kunt proeven van lokale specialiteiten.

OPMERKINGEN

 • De lunch is inbegrepen (uitgezonderd dranken).
 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Bezoek aan de Gellert Baden

U vertrekt met een gids om de Gellért baden te ontdekken. De bron, gekend sinds de 17e eeuw, bevindt zich juist achter het hotel Gellért, dichtbij de heuvels van Buda. De baden met Art Nouveau decor, versierd met artistieke mozaïeken en beeldhouwwerken, behoren tot de meest prestigieuze baden van de stad. De spectaculaire inkomsthal is al een belevenis op zich, maar daarna leiden het binnenzwembad en de tempelzuilen de zwemmers meteen in een antieke wereld, terwijl de zwembaden, spa's en sauna's een luxesfeertje garanderen met hun vergulde versieringen en leuningen. Aan het einde van het bezoek kunt u rustig op de banken met verkwikkend water plaatsnemen, of zwemmen in het grote binnenbad. Vermaak u in het buitenzwembad met golven of rust eventjes uit op de strandzetels in volle zon. De Gellért baden garanderen u in elk seizoen geruststellend comfort en ontspanning in een uniek en betoverend kader. Terugkeer aan boord. (Vergeet uw badpak niet)

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Wenen, de weense levenkunst, muziek en koffie

Afspraak met uw gids aan de boot en vertrek te voet naar de metro. We zullen kennis maken met de Weense levenskunst. We wandelen door de stad en nemen daarna een blik achter de schermen van het Konzerthaus, beroemd concertgebouw waarin het symfonisch orkest van Wenen speelt. Tijdens dit bezoek ontdekt u dit prachtige gebouw dat van een rijk en traditiegetrouw verleden getuigt, maar tegelijk over ultramoderne aspecten beschikt. Hier vinden zowat 750 evenementen per seizoen plaats. Uw gids zal u meer vertellen over de bewogen geschiedenis die al meer dan 100 jaar duurt. Tijdens het bezoek achter de schermen zal u misschien enkele artiesten ontmoeten… Kortom, u gaat een waar moment van pure muziekgeschiedenis tegemoet! U krijgt daarna zelfs de gelegenheid om één van de talrijke cafés van de stad binnen te gaan en een Weense koffie (de welbekende café viennois) met gebak te proeven. We keren met de metro terug.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Belgrado per fiets

Een unieke manier om Belgrado te ontdekken: de fiets! Met een gids fietst u door de straten die van een rijk verleden getuigen. De gids vertelt u de geschiedenis van de stad vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden. De belangrijkste onderwerpen zijn de geschiedenis en politiek van Joegoslavië, sociale problemen, de economie, de levensstijl en architectuur.
Tijdens het bezoek is er een pauze van ongeveer 30 minuten met een drankje voorzien.

Belangrijkste haltes: Brug van Branko, Staro Sajmiste (ex-concentratiekamp), Palata Srbije (ex-hoofdkwartier van de regering van Joegoslavië), Hotel Jugoslavija, historische zentrum van Zemun, en uitzicht op het fort van Belgrado.

OPMERKINGEN

 • De fietstocht is ongeveer 12 km lang.
 • Het tempo is relatief laag, dus de fietstocht is voor iedereen gemakkelijk toegankelijk.
 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Let op: de kinderen zijn onder verantwoordelijkheid van de ouders en moeten zelfstandig de fiets kunnen besturen.
Novi Sad en wandeltocht naar de vesting Petrovaradin

We verlaten de boot voor een dynamische wandeltocht naar de Vesting Petrovaradin. We wandelen langs de kade, waar het aangenaam wandelen is, en bestijgen vervolgens de 200 trappen die naar de Vesting leiden. Het is een indrukwekkend monument dat volgens de plannen van Vauban gebouwd werd tussen 1692 en 1780. Tunnels en galerijen met een totale lengte van 16 km werden in de hoge Vesting aangelegd. U zal het prachtige zicht zeker op prijs stellen. Er zal u een tussendoortje aangeboden worden.

OPMERKINGEN

 • DE GEPASTE UITRUSTING VOORZIEN
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Koetsrit in Wenen

Verplaatsing naar het stadscentrum en vertrek voor een koetsrit in Wenen via de oude stad en de Ring. Een originele manier om de mythische plaatsen van Wenen te ontdekken en het tijdperk van Keizer Frans-Jozef en zijn echtgenote Sissi her te beleven.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • In geval van hoge temperaturen, voor het welzijn van de paarden, kan de excursie zonder voorafgaande kennisgeving worden geannuleerd.
Osijek per fiets

Ontdek deze Kroatische stad per fiets! We begeven ons naar de citadel «Tvrdja» en fietsen hiervoor op de kades, wat een heel aangename ervaring is. Deze autovrije zone is ideaal om dit uitzonderlijk geheel van stedelijke versterking uit de 18e eeuw te verkennen, met de steegjes met barokke paleizen, de kerken en de grote markt. We keren naar de «Hoge stad» terug via de talrijke stadsparken en via de Europalaan waar zich prachtige gebouwen in Jugendstil bevinden. We beëindigen de tocht voor de kathedraal alvorens naar de boot terug te keren.

OPMERKINGEN

 • DE GEPASTE UITRUSTING VOORZIEN.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Let op: de kinderen zijn onder verantwoordelijkheid van de ouders en moeten zelfstandig de fiets kunnen besturen.
Wandeling in Bratislava: de Kleine Karpaten

We vetrekken met de bus naar Devinska Nova Ves en maken een wandeltocht door het natuurreservaat Devinska Kobyla via de Sandberg, tot aan de ruïnes van het kasteel van Devin, van waaruit u een prachtig uitzicht over Bratislava zal hebben. We keren met de bus terug.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen: de straten zijn gelegd met kasseistenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Delta van de Donau per snelle boot

Vergezeld van een gids, gaat u aan boord van een snelle boot voor 7 passagiers om de fauna en flora van de Delta van de Donau te ontdekken. U komt voorbij de talrijke natuurlijke en aangelegde kanalen. Kortom, een uniek avontuur boordevol ontdekkingen en sensatie!

OPMERKINGEN

 • Onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden.
 • Aangepaste kleding voorzien.
 • Aantal plaatsen beperkt.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Wenen, de Kapucijnenkerk en de Nationale Bibliotheek

Vertrek per bus met uw gidsen naar de Kapucijnenkerk, waaronder zich de keizerlijke crypte bevindt met de Habsburgse graftombes. De leden van de familie liggen hier sinds 1633 begraven. Hier hebben 149 Habsburgers, waaronder 12 keizers en 19 keizerinnen en koninginnen, de eeuwige rust gevonden. De prachtige dubbele graftombe van Maria Theresia en haar echtgenoot, keizer Frans I van het Heilige Roomse Rijk, is van de hand van Balthasar Ferdinand Moll. De laatste keizer die hier begraven werd, is de keizer Frans Jozef I (1916). In de Kapucijnencrypte bevinden zich ook de graftombes van keizerin Elisabeth en kroonprins Rudolf. Tijdens dit bezoek zal u de ziel van het Oostenrijkse volk voelen, vol eerbied voor zijn geschiedenis.

Daarna gaan we verder naar de nationale bibliotheek, met in de kern een van de mooiste bibliotheekzalen ter wereld. Het is de grootste barokke bibliotheek van Europa. De indrukwekkende ceremoniële zaal is bijna 80 m lang en 20 m hoog en werd afgewerkt met een koepel die rijkelijk versierd is met fresco's van hofschilder Daniel Gran. Meer dan 200.000 titels worden hier bewaard, waaronder de 15.000 werken in de bibliotheek van prins Eugene van Savoye en een van de grootste verzamelingen van de reformatorische geschriften van Maarten Luther. Na het bezoek, terugkeer met de bus naar het schip.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Authentiek en uniek Wenen

Ontdek de levenskunst op Weense wijze. Stadswandeling gevolgd door een bezoek aan de coulissen van het Konzerthaus, het beroemde concertgebouw dat de thuishaven is van het symfonieorkest van Wenen. Tijdens dit bezoek kunt u het prachtige gebouw ontdekken dat zowel een rijke traditie heeft als ultra modern is en dat meer dan 750 evenementen per seizoen aanbiedt. Uw gids zal u meer vertellen over de veelbewogen geschiedenis ervan die al meer dan 100 jaar duurt. Tijdens het bezoek achter de schermen zult u misschien enkele artiesten ontmoeten… Leve de muziekgeschiedenis! U kunt plaatsnemen in een van de vele cafés in de stad en genieten van een Weense koffie met gebak. Terugkeer aan boord.

OPMERKINGEN

 • Het bezoek aan het Konzerthaus kan vervangen worden door een bezoek aan de Wiener Musikverein of de opera indien er voorstellingen zijn of het gebouw niet beschikbaar is.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan Novi Sad

Vertrek met de autocar om kennis te maken met de stad Novi Sad. Novi Sad is de hoofdstad van de autonome regio Voivodina en is ook door zijn bevolkingsaantal de tweede grootste stad van Servië. De stad heeft een lange, bewogen geschiedenis vermits ze gedomineerd werd door Keltische, romeinse, Frankische, barbaarse en Turkse volkeren alvorens in handen te vallen van de Habsburgers. De stad was gekend als Petrovaradin. De naam Novi Sad, of "nieuwe plant" ontstond in 1748. De geschiedenis van de stad was veelbewogen tijdens de 20ste eeuw. Na de Eerste Wereldoorlog werden de grondgebieden van de Balkan achtereenvolgens samengebracht of gescheiden, onder verschillende namen, tot in 2006 toen de stad deel ging uitmaken van het onafhankelijke Servië. U brengt te voet een bezoek aan het stadscentrum. De oude Oostenrijks-Hongaarse stad met barokke gebouwen is opgebouwd rond oude vestingen. U kunt er de bisschoppelijke zetel bewonderen evenals een orthodoxe kerk alvorens verder te gaan naar de hoofdstraat en het plein van de vrijheid waar het stadhuis staat, uit 1895. U neemt opnieuw de autocar nabij het plein van de vrijheid om het bezoek te eindigen met een panoramische rondrit die u een overzicht zal geven van de grote lanen en die u terugbrengt naar het schip.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
De markthallen van Boedapest

We vertrekken te voet naar de markthallen van Boedapest. De Grote Markt van Boedapest is de grootste en spectaculairste van de vijf hallen die in de 19e eeuw werden gebouwd. Onder het schitterende dak in gekleurde Zsolnaypannen met zigzagpatronen treft u meer dan 180 etalages, verdeeld over drie verdiepingen. Sommige plaatselijke bewoners zitten urenlang op de tram om Központi Vásárcsarnok te bezoeken. Op de begane grond is een ongelofelijke waaier aan levensmiddelen uitgestald, van fruit en groenten tot vleeswaren en paprikaslingers. Op de eerste verdieping zijn er restaurants waar de plaatselijke bevolking en toeristen samen aan één tafel zitten, en in de pas gerenoveerde kelder worden Hongaarse kwaliteitsproducten voorgesteld die ook op de markt kunnen worden gekocht. Daarna gaan we lokale zoete specialiteiten proeven. Terugkeer naar het schip te voet.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • De markthallen van Boedapest zijn op zondag gesloten, deze worden vervangen door een gastronomische wandeling door Boedapest met een proeverij van Hongaarse producten.
Het fort van Golubac

Het indrukwekkende fort uit begin 14e eeuw aan de ingang van de ijzeren poort is sinds kort open voor het publiek en vormt een van de belangrijkste verdedigingswerken van het land. Het viel beurtelings in handen van de Serviërs en van de Turken en ligt tegen een bergflank. Het wordt gekenmerkt door negen torens op elkaar die met wallen met elkaar verbonden zijn. Een kleine anekdote: het fort van Golubac werd geselecteerd als een van de drie beste opnameplekken van de bekende serie 'Game of Thrones'.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Excursie naar Constanta

Vertrek voor de optionele excursie naar Constanta. Vertrek met autocar in de richting van de Zwarte Zee tot Constanta, in de 7de eeuw VC gesticht door de Grieken. Vandaag zijn er meer dan 560.000 inwoners en is het de 2de belangrijkste haven aan de Zwarte Zee na Istanboel. U vertrekt vanop het Ovidiusplein naar het museum van Geschiedenis en Archeologie met stukken die ontdekt werden tijdens archeologische opgravingen. Daartegenover ligt een glasmuseum met een immense Romeinse mozaïek, een prachtige polychrome mozaïek uit de 3de eeuw. Verder ziet u een architecturaal allegaartje met onder meer de grote Romaanse moskee (buitenkant) en de orthodoxe kerk (binnenkant). U ziet ook de fok. U krijgt er een mooi zicht op het oude Constanta. De kustwandeling toont u de vloten en neemt u mee naar het majestueuze casino (buitenkant), gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw, in secessiestijl (Oostenrijkse art nouveau). Het verwijst naar Constanta in al zijn glorie, toen dit nog de bevoorrechte verblijfplaats was van gefortuneerde renteniers. We gaan verder naar Murfatlar, waar de beste wijn van Roemenië wordt gemaakt. Dit wijndomein van meer dan 4000ha is het grootste van Europa. Degustatie in een kelder van de stad. Terugkeer aan boord in Cernavoda/Fetesti.

OPMERKINGEN

 • Voorzie goede schoenen.
 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
Geleid bezoek aan het kasteel Schönbrunn

U begint het bezoek op de beroemde Ring op weg naar het kasteel van Schönbrunn. Aangekomen bij het kasteel van Schönbrunn wordt u door de verschillende zalen van het zomerverblijf van de Habsburgers geleid. Ze getuigen van het levensniveau aan het hof uit de tijd van Maria-Theresia. U krijgt ook wat vrije tijd om te wandelen in de tuinen van het kasteel. We stappen terug in de autocar.

OPMERKINGEN

 • De volgorde van de bezoeken kan worden aangepast.
 • De uurroosters zijn louter indicatief.
 • Voorzie goede schoenen.